6 tips για μια πλούσια εμπειρία καφέ

6 tips για μια πλούσια εμπειρία καφέ

Όσοι λατρεύουν τον καφέ, η διαδικασία παρασκευής του είναι μια ολόκληρη “ιεροτελεστία” που όμως έχει και αυτή τους κανόνες της.

 

Το να φτιάξετε καλό, ποιοτικό καφέ στο σπίτι σας, ισάξιο με εκείνον που απολαμβάνετε στα coffee shop, δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι μια όμορφη και απολαυστική διαδικασία που όμως έχει κάποιες κοινές παραμέτρους προκειμένου να μην καταλήξει η προσπάθεια σας σε καταστροφή. Σίγουρα η μέθοδος που θα ακολουθήσετε καθώς επίσης και η ποικιλία που καφέ που θα χρησιμοποιήσετε, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό ρόφημα που θα απολαύσετε. Υπάρχουν όμως, και μερικά ακόμη βασικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, ώστε να έχετε μια σωστή κούπα καφέ με πλούσιο άρωμα και γεύση. Ποια είναι αυτά; Διαβάστε τα παρακάτω:

 

  • Αγοράστε φρέσκους κόκκους

Το πρώτο και κύριο είναι οι κόκκοι καφέ που θα πρέπει να είναι φρέσκοι. Τι εννοούμε με αυτό; Να έχουν καβουρδιστεί λίγες μέρες πριν τους αγοράσετε. Για αυτό θα πρέπει να κοιτάτε προσεκτικά την ημερομηνία καβουρδίσματος που αναγράφετε πάντα στη συσκευασία. Η αγορά ενός τεράστιου αποθέματος και η αποθήκευσή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά όσον αφορά τη φρεσκάδα των κόκκων. Για αυτό σας προτείνουμε να προμηθεύεστε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων κάθε φορά που μπορούν να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

  • Αποθηκεύστε σωστά

Μόλις αγοράσετε τους φρέσκους κόκκους, το επόμενο βήμα είναι η σωστή τους αποθήκευση έτσι ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους και το άρωμα τους. Τα αεροστεγή γυάλινα, μεταλλικά ή κεραμικά δοχεία είναι η πιο κατάλληλη λύση μιας και κρατούν μακριά την υγρασία που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καφέ. Καλό θα ήταν επίσης, να μην τον φυλάξετε δίπλα σε μπαχαρικά ή αρωματικά αφεψήματα γιατί θα “κλέψει” την μυρωδιά τους και θα αλλοιώσει την δική του. Η λύση του να βάλετε τον καφέ στο ψυγείου είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτική!

 

  •  Άλεση τη σωστή στιγμή

Οι ειδικοί λένε ότι ο καφές χάνει την αρχική του γεύση μετά τα 30 πρώτα λεπτά από την άλεση του. Για τον λόγο αυτό, ιδανικά πρέπει να τον κόβετε ακριβώς τη στιγμή που θέλετε να τον καταναλώσετε. Ο βαθμός άλεσης είναι επίσης σημαντικός και εξαρτάται από την μέθοδο που θα επιλέξετε για να τον παρασκευάσετε. Για αυτό καλό θα ήταν πρώτα να διαλέξετε την μέθοδο που θα ακολουθήσετε και ύστερα να αλέσετε τον καφέ στον αντίστοιχο βαθμό.

 

  • Χρησιμοποιήστε ζυγαριά

Τόσο ο καφές όσο και το νερό θα πρέπει να ζυγιστούν για να έχετε ένα σωστό και καλό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για το πως να φτιάξετε τον καφέ σας. Άλλες για πιο “δυνατούς” σε άρωμα και σε γεύση καφέδες και άλλες για λιγότερο. Για παράδειγμα, μια καλή αναλογία για ένα καφέ φίλτρου είναι 16 γραμμ. καφέ για 250ml νερό. Για espresso η αντίστοιχη αναλογία είναι 7 γραμμ. καφέ για 30ml νερό.

 

  • Μην ξεχνάτε το νερό!

Είναι το πιο βασικό συστατικό μιας και αποτελεί το 96% του τελικού ροφήματος, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το νερό της βρύσης περιέχει συνήθως χλώριο και άλλες ενώσεις που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του καφέ. Για αυτό ιδανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό ή φιλτραρισμένο νερό βρύσης. Δεν συνιστάται η χρήση αποσταγμένου νερού ή soft water που δεν περιέχουν βασικά στοιχεία και μέταλλα.

 

  • Παρασκευάστε σε σωστή θερμοκρασία

Αυτό είναι το τελευταίο και πιο σημαντικό βήμα για την παραγωγή ενός καλού καφέ. Απαιτείται επιπλέον προσοχή, καθώς πρέπει να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 90-93 βαθμών Κελσίου. Εάν η θερμοκρασία είναι μικρότερη, ή μεγαλύτερη της ενδεδειγμένης, θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο “επίπεδη” γεύση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ανάλογα με την μέθοδο που θα διαλέγετε υπάρχει και η αντίστοιχη θερμοκρασία που θα πρέπει να βρίσκεται το νερό.