Τα νέα coffee shops της πόλης

Τα νέα coffee shops της πόλης

Μετρούν λίγους μήνες, αλλά μας μαθαίνουν τι θα πει καλός καφές

 

του Βασίλη Δημαρά

 

The Blind Spot

 

Το γνωρίσαμε στο Χαλάνδρι, όταν άνοιξε πριν από τρία περίπου χρόνια. Το λατρέψαμε για τα φοβερά cinnamon rolls που ετοίμαζε καθημερινά και γίνονταν ανάρπαστα. Αυτό το όμορφο, λευκό, λιτό coffee shop των βορείων προαστίων, το καλοκαίρι, απέκτησε και το πρώτο του αδερφάκι, στο Παγκράτι, σε έναν ψηλοτάβανο, φωτεινό, γωνιακό χώρο. Το σκηνικό του είναι καθαρά urban, με τραπέζια που βγαίνουν και έξω, στο πλατύ πεζοδρόμιο της ανηφορικής Ευφράνορος. Στο νέο The Blind Spot, λοιπόν, θα απολαύσετε ποιοτικό καφέ (συνεργάζονται με την ελληνική εταιρεία Area 51) και, φυσικά, θα γευθείτε τα διάσημα γλυκά ρολάκια κανέλας, αλλά και νόστιμες brunch προτάσεις. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το avocado toast με ψωμί αργής ωρίμανσης, πουρέ αβοκάντο, πέστο βασιλικού, τηγανητό αβγό και ψητό τοματίνι. Εκτός από αυτά, όμως, μπορείτε να κλείσετε και ραντεβού για ένα κούρεμα στο μπαρμπέρικο που βρίσκεται στο πατάρι του χώρου.

 

ΙΝFO

Ευφράνορος 22, Παγκράτι, τηλ. 210 70 15 594

 

Santo Belto

 

Στην όλο και αναπτυσσόμενη Κυψέλη βρίσκεται το εν λόγω coffee shop. Το Santo Belto απλώνει τα χρωματιστά τραπεζάκια του πάνω στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης και σερβίρει spe- cialty καφέ (στους μύλους του θα βρείτε καφέ καβουρδισμένο από το The Underdog) και ένα φανταστικό brunch από τις 11.00 ώς τις 17.00, όπως επίσης και πεντανόστιμα πιάτα ημέρας με την υπογραφή και τη φαντασία της σεφ Μαρίνας Χρονά. Η σεφ μαγειρεύει με ό,τι πιο φρέσκο βρίσκει, για αυτό και ο κατάλογος αλλάζει πολύ τακτικά. Μην παραλείψετε να πάρετε το αλμυρό cheesecake με τοματίνια κονφί και μπισκότο χαρουπιού καθώς και τα αβγά μάτια με σάλτσα shakshuka, κόλιανδρο και γαλένι. Νόστιμη επιλογή είναι και τα pancakes μπομπότα με φέτα, φρέσκα φρούτα και μέλι βανίλια. Το Santo Belto μένει ανοιχτό μέχρι νωρίς το βράδυ, οπότε μπορείτε να το επισκεφτείτε και για ένα απογευματινό aperitivo ή κρασί.

 

ΙΝFO

Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη, τηλ. 211 71 51 755

 

Myller Coffee Shop

 

Στη γειτονιά του Ψυρρή, σε μια γωνία δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, θα συναντήσετε αυτό το μικρό coffee shop. Ίσως να δυσκολευτείτε να το βρείτε αν το ψάχνετε με το όνομά του, μιας και πινακίδα στην οποία να αναγράφεται

η ονομασία του δεν υπάρχει. Είναι γραμμένο μόνο σε ένα συμπαθητικό μπλε παπάκι στον πάγκο κοντά στο ταμείο. Ο καφές που θα πιείτε εδώ έρχεται από την ελληνική εταιρεία Handpickers. Δεν διαθέτει πολλά τραπέζια, όμως βγάζει και έξω στην πλατεία και, όταν ο ήλιος δεν κρύβεται, είναι ό,τι πρέπει για να καθίσετε

να απολαύσετε ένα φλιτζάνι espresso. Προσοχή, όμως, μην το επισκεφτείτε τις Πέμπτες, γιατί είναι η μέρα που «ξεκουράζεται».

 

ΙΝFO

Κατσικογιάννη 9, Ψυρρή, τηλ. 211 73 56 629

 

Μοte

 

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στον Πειραιά. Βρίσκεται στον πιο εμπορικό πεζόδρομο του λιμανιού έχοντας καταλάβει μια όμορφη γωνία. Το όνομά του στα σκανδιναβικά σημαίνει «συναντώ» και ήδη έχει γίνει σημείο συνάντησης –όχι μόνο για τους λάτρεις του ποιοτικού καφέ. Πίσω από το στήσιμο του λιτού, σουηδικού τύπου, καφέ βρίσκεται η ομάδα του Create Athens του Στέφανου Δωματιώτη. Αυτή ευθύνεται και για τον καφέ που θα βρείτε εκεί. Ο καφές ροής τους είναι από τη Βραζιλία, ενώ υπάρχει η επιλογή σε espresso από το Ελ Σαλβαδόρ και σε φίλτρου (τον ετοιμάζουν σε V60) από την Παπούα Νέα Γουινέα. Στη βιτρίνα του θα βρείτε επίσης αλμυρές γεύσεις (μικρά σάντουιτς) και αρκετά γλυκά για να συνοδέψετε τον καφέ σας.

 

ΙΝFO

Σωτήρος Διός 30 & Πραξιτέλους 54, Πειραιάς

 

Oba Athens

 

Ανηφορίζοντας τη Θεμιστοκλέους, λίγο πριν φτάσετε στην Πλατεία Εξαρχείων, υπάρχει ένα μικρό, χαριτωμένο coffee shop που ακούει στο όνομα Oba. Είναι δημιούργημα δύο φίλων, του Τζούλιαν Aigner και του Γιώργου Παγιατάκη, που, με αφορμή τα γερμανικά pretzel, άνοιξαν αυτόν τον λιλιπούτειο χώρο. Όλα φτιάχνονται στον πρώτο όροφο του μαγαζιού και στη συνέχεια κατεβαίνουν στο ισόγειο, για να στολίσουν τη βιτρίνα. Εκτός από τα γερμανικά ψωμάκια με το χαρακτηριστικό σχήμα, θα βρείτε επίσης ρολάκια κανέλας, cookies, banana bread, αλλά και muffins. Όσο για τον καφέ, συνεργάζονται με την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters και διαθέτουν ένα ισορροπημένο blend, που ταιριάζει με όλα τα γούστα.

 

ΙΝFO

Θεμιστοκλέους 44, Εξάρχεια, τηλ. 211 75 04 443

 

Από το περιοδικό Coffee&Brunch Magazine