«Έξαρχος»: Ένας καλός λόγος για να πάμε Καλλιθέα

«Έξαρχος»: Ένας καλός λόγος για να πάμε Καλλιθέα

Με παράδοση 40 χρόνων, οι άνθρωποι του φούρνου «Έξαρχος» έχουν τη μοναδική ικανότητα να γνωρίζουν όσο λίγοι την τέχνη της αρτοποιίας, παράλληλα όμως να εξελίσσονται και να εμπλουτίζουν ολοένα και περισσότερο τα ράφια τους με καλούδια που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

 

Ο Κωνσταντίνος Έξαρχος και η σύζυγός του, Ευδοξία, δημιούργησαν, στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας, πριν από 40 ολόκληρα χρόνια, έναν παραδοσιακό φούρνο με αγάπη για το χειροποίητο και ιδιαίτερη προσοχή στις πρώτες ύλες. Τα χρόνια πέρασαν, τα πράγματα άλλαζαν, ο ανταγωνισμός μεγάλωνε, όμως η οικογένεια είχε καταφέρει να εδραιωθεί. Και όχι τυχαία: στο τιμόνι μπορεί, πλέον, να βρίσκονται τα παιδιά του Έξαρχου, Αθηνά και Ευθύμιος, η φιλοσοφία όμως είναι ίδια: αγνές ύλες, σεβασμός, εξέλιξη και ποιότητα.

 

Το κυνήγι γεύσεων στο οποίο επιδίδονται οι πελάτες απολαυστικό και ατελείωτο! Ειδικά αυτήν την περίοδο, τα εορταστικά εδέσματα συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και μας φέρνουν πιο κοντά στις παιδικές γευστικές μας αναμνήσεις, τότε που η μαμά και η γιαγιά συμμαχούσαν για να δημιουργήσουν τα παραδοσιακά γλυκά, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες. Η οικογενειακή αυτή συμμαχία συνεχίζεται και στον φούρνο «Έξαρχος», όπου οι συνταγές της μαμάς Ευδοξίας (και γιαγιάς πλέον) βρίσκουν την τέλεια υλοποίησή τους στα χέρια του γιου της Θύμιου και των συνεργατών του.

 

Οι κουραμπιέδες εντυπωσιάζουν, τα παραδοσιακά μελομακάρονα μας βάζουν σε πειρασμό, ενώ ο κορμός σεράνο μάς βάζει σε σκέψη αν θα μας φθάσει μόνο ένας. Όσο για τη γεύση του, ξετρελαίνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τι να περιγράψει κανείς τώρα για το πανετόνε, ξέρετε αυτό το ψηλό, με το θολωτό σχήμα, μιλανέζικης προέλευσης γιορτινό κέικ, με τη γλυκιά πλούσια ζύμη, που μας ταξιδεύει γευστικά σε ιταλικούς φούρνους.

Το best seller για τον καθένα μπορεί να διαφέρει, αλλά η ομάδα του «Έξαρχου» ανεπιφύλακτα δηλώνει ότι είναι οι δίπλες, με την τραγανή υφή, το μπόλικο παραδοσιακό μέλι που πέφτει πάνω από τη ζύμη, ολοκληρώνοντας τη γευστική αρτιότητά τους. Η επιλογή ολοένα και δυσκολεύει όταν η ματιά «πάει» προς το παραδοσιακό, αυστριακής προέλευσης Στρούντελ, αλλά και την παραδοσιακή κερκυραϊκή Φογάτσα.

 

Και τα καλούδια δεν έχουν τέλος! Ολόφρεσκα ψωμιά, με φίνα γεύση και αρώματα, βουτήματα και κουλουράκια, φρέσκες πίτες, γλυκές και αλμυρές, κέικ και προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, αποδεικνύουν ότι η αστείρευτη δημιουργία είναι προτεραιότητα!

 

INFO
Ευριπίδου 76 Καλλιθέα, τηλ. 210 94 03 974

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine