6 ακαταμάχητα spots για χαλαρά Σαββατοκύριακα 

6 ακαταμάχητα spots για χαλαρά Σαββατοκύριακα 

Σταθερή αξία στις τεμπέλικες και ατελείωτες βόλτες του Σαββατοκύριακου, το brunch με ρίζες από τη Μεγάλη Βρετανία  (συναντάται εκεί ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα), αποτελεί αναμφίβολα, κάθε εποχή, την καλύτερη αφορμή για να ανακαλύψει κανείς όχι απλά τις πιο ζεν και σοφιστικέ γωνιές της πόλης αλλά ίσως και σημεία που κρύβουν αναπάντεχους, γευστικούς θησαυρούς!

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΡΑ

 

H Αθήνα έχει καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, να μετατρέψει αυτή την συνήθεια, στην απόλυτη λατρεία, προσθέτοντας στον χάρτη των ψαγμένων βολταδόρων, νέα hot στέκια που υπόσχονται να αναβαθμίσουν αισθητά τις γαστρονομικές τους γνώσεις. Αυτά είναι τα καλύτερα brunch meeting points της Πρωτεύουσας που έρχονται να κάνουν τα lazy weekends, πιο γλυκά και πικάντικα, γράφοντας μία νέα ωδή στον ύμνο των Roxette «Milk, toast and Honey»!   

 

The Makers

 

Δημοφιλές concept store, με διπολική ταυτότητα που εκτός από  τη φιλοσοφία του κυριακάτικου brunch, αγαπά και τη μόδα και κυρίως, ξέρει, όπως πολύ καλά προδίδει και το όνομά του, να δημιουργεί. Όχι μόνο στην open space  κουζίνα του αλλά και στον ευρύτερο χώρο του που είναι γεμάτος από χειροποίητες επαγγελματικές ποδιές, πολύχρωμα φούτερ και t-shirts, όλα από 100% οικολογικό βαμβάκι. Το μεγάλο κεντρικό τραπέζι της ολόλευκης minimal σάλας είναι ότι πρέπει να καθίσετε. Ξεκινήστε χαλαρά με φρεσκοασμένους καφέδες, θρεπτικά smoothies και homemade χυμούς. Και έπειτα, χωρίς περιστροφές και καθυστερήσεις, ζητήστε το brunch menu. Απολαύστε αφράτο Waffle Toast από ανθόγαλα-κεφίρ, με αβγό bio μάτι, τσένταρ και ζαμπόν cotto, Κρέπα σπανακόπιτα με αβγό και φρέσκα μυρωδικά αλλά και γλυκές γεύσεις όπως Cheesecake French Waffle με μαριναρισμένα berries ή Cinnamon Choco Waffle Espresso για τους αναποφάσιστους μεταξύ καφέ και σοκολάτας. 

 

Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ. 2103311372

 

Anana

 

Με old fashion αισθητική στη φωτεινή σάλα και χορτοφαγική φιλοσοφία στην κουζίνα του, το «Anana» αναβιώνει στιγμές παλιάς αστικής γειτονιάς, σε μία από τις ομορφότερες στοές της πρωτεύουσας. Ξεκινήστε από το πρωί με καλό καφέ (δικό τους blend και single origin προτάσεις που ανανεώνονται συχνά) και συνεχίστε με φρεσκοψημμένα cinnamon rolls, αφράτα veggie σοκολατένια Rugelash, τάρτες με φρούτα εποχής, τον κλασικό αλλά πάντα αγαπημένο καγιανά και φυσικά ανοιχτά σάντουιτς και  vegan γιαούρτια με σπιτική γκρανόλα για το απαραίτητο energy boost της ημέρας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το homemade vegan banana bread, η καλύτερη συνοδεία σε έναν αχνιστό flat white με γάλα βρώμης. Είτε καθίσετε μέσα, στα ψηλά ντιζαινάτα σκαμπό του ξύλινου πάσου που κρύβονται πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες της Πραξιτέλους, είτε αναζητήσετε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια της στοάς με τις ασορτί κίτρινες μεταλικές καρέκλες, ένα είναι σίγουρο: Ότι εδώ, σε αυτή την καλά κρυμμένη γωνιά του αθηναϊκού κέντρου, θα απολαύσετε με ηρεμία το brunch που σας αξίζει. Και αν και η παρέα είναι καλή τότε θα έχετε πετύχει τζακ ποτ στην πρωινή down town έξοδό σας! 

 

Πραξιτέλους 33, τηλ. 2111151788 

 

The bruncers 

 

Φυσικά από τον χάρτη των δημοφιλέστερων brunch cafe της Αθήνας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η λαοφιλής γειτονιά του Ψυρρή. Εκεί, στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας και στη θέση του παλιού Cosa Nostra, άνοιξε πρόσφατα ένα νέο στέκι με παριζιάνικη vintage αισθητική, που ήδη από το άκουσμα και μόνο του ονόματός του καταλαβαίνει κανείς ότι παίρνει το θέμα brunch πολύ στα σοβαρά. Στα τραπέζια του «The Brunchers», θα χρειαστεί, πιθανόν, να στριμώξετε πολλά πιάτα μαζί, καθώς δύσκολα θα περιορίσετε τις ορέξεις σας μόλις διαβάσετε τον πληθωρικό κατάλογό του: Αφράτα pancakes με σπιτική ζύμη (Cinammon & Vanilla, Chocolate Chips αλλά και Red Velvet), χορταστικά healthy bowls (Triple Almont Owl Bowl ή Granola & Coconut Bowl), super food σαλάτες, muffins, τάρτες αλλά και πειραγμένες all time classic προτάσεις όπως Avocado Toast με cherry tomato και χυμό lime ή Caesar Chicken Club με guacamole και cheddar. Παρ’ όλα αυτά τις εντυπώσεις κλέβουν οι προτάσεις σε αυγά: Περιποιημένα Croque Madame, τηγανιτά αυγά με φέτα, ελιές και μπέικον που μοσχομυρίζουν Κυριακές στο χωριό, τραγανές μπρουσκέτες με παραδοσιακό καγιανά. 

 

Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή, τηλ. 6972536303

 

Minu 

 

All day minimal χώρος με eco friendly αισθητική, design μικροαντικείμενα και έργα τέχνης που διατίθενται προς πώληση, χαλαρά vibes -ακόμα και τα Σαββατοκύριακα- και δημιουργικές brunch προτάσεις στο μενού. Σήμα κατατεθέν του «Minu», το καταπράσινο σκηνικό που θυμίζει έναν καλά κρυμμένο αστικό κήπο,  απλωμένο σε κάθε έναν από τους πολυσυλλεκτικούς χώρους του: Στις ινσταγκραμικές γωνιές του μικρού σαλονιού, στο πατάρι ακόμα και στην ζεν αυλή του, που αποκαλύπτεται ένας μικρός urban παράδεισος με industrial φιλοσοφία. Στην κουζίνα του «Minu», οι φούρνοι και τα τηγάνια ξεκινούν να δουλεύουν από νωρίς το πρωί. Με ξεκάθαρο healthy προσανατολισμό και προτίμηση στις εποχικές και βιολογικές πρώτες ύλες, φέρνουν στα τραπέζια σας Egg Bowls, με αυγά ποσέ, avocado και φρεσκοζυμωτό ψωμί, Shrimp Rise Bowls, με αγαπημένα ασιατικά υλικά, Chicken bao με λάδι τρούφας, Katsu Sandwich, με ιβιρικό χοιρινό και φυσικά κλασικά Scrambled eggs με ψητά ντοματίνια και βυζαντινό ψωμί. Και όλα αυτά συνοδεία φρεσκοαλεσμένων καφέδων, θρεπτικών ροφημάτων (Blue Spiroulina, Pink Pitaya Latte),  homemade smoothies που χαρίζουν ευεξία και ενέργεια και ιντριγκαδόρικων επιλογών σε μονοποικιλιακά τσάγια βιολογικής καλλιέργειας.

 

Σαρρή 50, Αθήνα, τηλ. 210 3232022 

 

Holy Llama

 

Το πρώτο original vegan bakery της Αθήνας που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες το δεύτερο στέκι του στον ανήσυχο γαστρονομικά δρόμο της οδού Νίκης (ο πρώτος pick up χώρος του είναι στον Υμηττό) και έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει το δικό του κοινό, ομολογουμένως όχι μόνο από τους κόλπους της Vegan κοινότητας. Το all day brunch menu του «Holy Llama» έρχεται να σας αποδείξει ότι το healthy δεν είναι απαραιτήτως βαρετό και μονόπλευρο. Πίσω από τις βιτρίνες του αποκαλύπτονται εμπευσμένες προτάσεις, από λαχταριστά γλυκά και ζύμες (όπως η Κις με μπρόκολο, πράσο, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και φυτική κρέμα) που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο, μέχρι και πληθωρικά Bowls με superfoods και φρούτα εποχής. Όλα φυσικά στην φιλοσοφία της vegan κουλτούρας. Αν είστε οπαδοί των ασιατικών γεύσεων μην επιχειρήσετε να αντισταθείτε στο Tofu Scramble, με χειροποίητο bagel, τυρί κρέμα, γαλλική σαλάτα, ντομάτα, αβοκάντο, vegannaise και φύτρες. Αν πάλι δηλώνετε φίλοι των πιο γλυκών γεύσεων, η σπιτική τάρτα σοκολάτας με γέμιση διπλής σοκολάτας και καραμέλα, θα σας κλέψει χωρίς δεύτερη σκέψη, την καρδιά, ενώ εξ’ ίσου λαχταριστά είναι το carrot cake, με vegan bio cream cheese και φυσικά η κλασική μαμαδίστικη Πάστα Φλώρα με σπιτική μαρμελάδα.  

 

Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ.210 3318913

 

Bon Bon Fait Maison L’ Atelier

 

Μία ακόμα γλυκιά έκπληξη από τον pastry chef Κρίτωνα Πουλή, που εγκαινίασε πρόσφατα το δεύτερο atelier ζαχαροπλαστικής του στο Κέντρο της Αθήνας (υπάρχουν ακόμα τρία, σε Πειραιά, Κύθηρα και Μύκονο), ιδανικός προορισμός για εκείνους που θεωρούν ότι η καλή μέρα από το γλυκό φαίνεται. Brunch, λοιπόν, στη φιλοσοφία της δημιουργικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής σε έναν petit all day χώρο με ατμόσφαιρα ρομαντικού παριζιάνικου μπιστρό και με παρεϊστικη διάθεση η οποία σηκώνει μόνο γλυκιές συζητήσεις. Δοκιμάστε ένα από τα καλύτερα και πιο αφράτα Paris Brest της πόλης, με τραγανό choux ζαχαροπλαστικής, θρυμματισμένα φουντούκια και ανάλαφρη κρέμα πραλίνας φουντουκιού, έπειτα βουτήξτε τα κουτάλια σας σε μία Creamy Cloud Nougatine (απαλή λευκή κρέμα σε τραγανή στρώση νουγκατίνας με λεπτά φύλλα αλατισμένης λευκής σοκολάτας) και στο τέλος παραδοθείτε στη σιροπιασμένη κόλαση ενός παραδοσιακού Baba au Rhum (αρωματισμένος με βανίλια και ξύσμα εσπεριδοειδών, με πουρέ κρέμα φρέσκου ανανά και ελαφριά κρεμώδη σαντιγύ). Σε όλα αυτά προσθέστε μία σειρά από αυθεντικά γαλλικά macarons τόσο αφράτα και μαλακά που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα, ενώ ταιριάζουν φανταστικά με τα “ψαγμένα” ζεστά ροφήματα που φέρνουν διαφορετικές ταυτότητες από κάθε γωνιά της γης. 

Καλαμιώτου 8, Αθήνα, τηλ. 210 3318703

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine