O παραδοσιακός καφές της Ινδονησίας

O παραδοσιακός καφές της Ινδονησίας

Eξωτικές συνταγές από την πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ του πλανήτη

Η Ινδονησία είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή αλλά και την κουλτούρα καφέ. Η χώρα συνιστά την πατρίδα πολλών εξαιρετικών ποικιλιών ενώ έχει αναπτύξει τη δική της, ξεχωριστή κουλτούρα καφέ, που μπορεί να ξενίζει κάπως τους δυτικούς ουρανίσκους, αλλά παραμένει πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Οι Ινδονήσιοι αγαπούν τον δυνατό καφέ, την εκχύλιση φίλτρου και σερβίρουν τον καφέ τους με μπόλικη ζάχαρη και γάλα, όπως και οι περισσότεροι λαοί της νοτιοανατολικής Ασίας. Πέρα από αυτά τα χαρακτηριστικά όμως, δε διστάζουν να εντάξουν στις συνταγές τους υλικά όπως η καρύδα, τα μπαχαρικά, το αβοκάντο, που δίνουν έναν εξωτικό (για εμάς) τόνο, ενώ η τουριστική βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί στη χώρα δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα του καφέ. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα του καφέ αυτής της μακρινής χώρα, μέσα από πέντε παραδοσιακές συνταγές καφέ.

Οι καφέδες της Ινδονησίας

Kopi Lethok: Απλός στην κατασκευή του, με εξωτικά αρώματα και ιδιαίτερα χορταστική, comfort υφή, ο Kopi Lethok αξιοποιεί ένα ακόμα παραδοσιακό προϊόν της Ασιατικής χώρας εκτός από τον καφέ, τις καρύδες, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για καφέ που εκχυλίζεται σε γάλα καρύδας αντί για νερό με αποτέλεσμα μια πραγματικά πλούσια γεύση.

Kopi Jahe: Το όνομά του σημαίνει απλά «Καφές με Τζίντζερ» και δεν είναι κάτι άλλο από δυνατό καφέ φίλτρου, στον οποίο έχει προστεθεί μια γενναί ποσότητα τζίντζερ. Σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Ιάβα κυριαρχεί η πιπεράτη αίσθηση, που είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική και τονωτική, σε τέτοιο βαθμό που οι ντόπιοι την θεωρούν… φάρμακο για το κρυολόγημα.

Kopi Alpukat: Αυτός ο παγωμένος, κρεμώδης καφές με αβοκάντο (alpukat στα Ινδονησιακά) μοιάζει να ξεφύτρωσε από hipster καφέ της Νέας Υόρκης, όμως είναι παραδοσιακή συνταγή της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, στην οποία η καλλιέργεια των αβοκάντο (λόγω της αποικιοκρατιάς) είναι διαδεδομένη. Επιλέξτε ένα νόστιμο, ώριμο αβοκάντο και δοκιμάστε κάτι πραγματικά διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Kopi Telur: Εντυπωσιακά σερβιρισμένος σε «στρώσεις», ο Kopi Telur περιέχει καφέ φίλτρου, ζαχαρούχο γάλα αλλά και αυγό – αν σας φαίνεται παράξενο, σκεφτείτε πως είναι ένας τρόπος παρασκευής που συνηθίζεται και σε άλλες χώρες της συγκεκριμένης «γειτονιάς», όπως για παράδειγμα το Βιετνάμ. Η προετοιμασία του χρειάζεται κάποια δεξιοτεχνία, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Kopi Joss: Ο Kopi Joss, σύμφωνα με το coffees.gr δεν είναι παρά το δημιούργημα ενός ευφάνταστου καφεπώλη από την Ιάβα, που γρήγορα διαδόθηκε σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Πρόκειται για καφέ στον οποίο προστίθεται ένα… αναμμένο κάρβουνο! Η θεατρικότητας της κίνησης, ο ήχος, οι καπνοί του Kopi Joss είναι ό,τι πρέπει για τους δυτικούς τουρίστες, ενώ οι ντόπιοι διαδίδουν πως ο καφές όχι μόνο αποκτά καπνιστά αρώματα, μα είναι και καλός για την υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Μια ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο του specialty καφέ