Kopi Jahe ή απλά καφές με τζίντζερ

Kopi Jahe ή απλά καφές με τζίντζερ

Ένας ιδιαίτερος καφές που συνδυάζει την ευχάριστη κάψα του τζίντζερ, με την γλύκα της ζάχαρης από καρύδα.

 

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην μαγειρική. Μάλιστα είναι ένα υλικό που το αγαπούν πολύ στις Ινδίες, στην Ινδονήσια, την Ιαπωνία, την Κίνα και σε πολλές ακόμα χώρες της Ανατολικής Ασίας. Τι δουλειά όμως μπορεί να έχει με τον καφέ; Ταιριάζει; Όσο και αν φαίνεται παράξενος αυτός ο συνδυασμός υπάρχει και είναι ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλής στην Ινδονησία και λέγεται Kopi Jahe.

 

Η καταγωγή του δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη παρ’ όλα αυτά ο Kopi Jahe, που στα ελληνικά σημαίνει «καφές με τζίντζερ, φαίνεται ότι κατάγεται από το νησί της Ιάβας της Ινδονησίας. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η έντονη κάψα του τζίντζερ αλλά και η γενναιόδωρη γλυκάδα που χαρίζει η ζάχαρη καρύδας. Είναι επίσης πλούσιους σε αντιοξειδωτικές κι ανοσοποιητικές ιδιότητες. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που υποστίρουν ότι το εν λόγω ρόφημα είναι το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα. Μάλιστα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Ινδονησία, καθώς και σε άλλες γειτονικές χώρες κυκλοφορούν στην αγορά έτοιμα φακελάκια Kopi Jahe όπως το τσάι.

 

O Kopi Jahe παραδοσιακά φτιάχνετε με στιγμιαίο καφέ, όμως αρκετοί χρησιμοποιούν και αλεσμένο καφέ για φίλτρο. Για την παρασκευή του χρειάζονται λοιπόν 45 γραμμάρια καφέ, ένα λίτρο νερό, 100 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας και ένα μέτριο κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: βάζουμε το νερό μαζί με το ζτίντζερ και τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Στην συνέχεια και εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τον καφέ και ανακατεύουμε καλά. Αφού περάσουν 5 με 6 λεπτά φιλτράρουμε το μείγμα μας και σερβίρουμε.

 

Όπως είπαμε και παραπάνω ο Kopi Jahe φτιάχνετε και με στιγμιαίο αλλά και με καφέ φίλτρου – προτείνουμε τον δεύτερο. Καλό είναι να διαλέξετε μια ποικιλία που δεν θα έχει φρουτώδη χαρακτήρα, ούτε γλυκό προφίλ αλλά ούτε και πολλές οξύτητες. Το τζιντζερ κατά προτίμηση να είναι φρέσκο και όχι σε σκόνη (χάνει πολύ στην ένταση του). Αν δεν έχετε ζάχαρη καρύδας, αντικαταστήστε την με καστανή ή μαύρη ζάχαρη. Η προσθήκη γάλακτος δεν συνηθίζεται ωστόσο αν θέλετε να προσθέσετε, προτιμήστε το γάλα καρύδας που ταιριάζει πολύ με το τζίντζερ. Τέλος τον Kopi Jahe μπορείτε να τον φτιάξετε και κρύο, συμπληρώνοντας με αρκετό πάγο.