3 λόγοι που ο καφές δεν σας “πιάνει” 

3 λόγοι που ο καφές δεν σας “πιάνει” 

Μερικοί λόγοι που ο καφές αντί να σας αναζωογονεί μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

 

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά, είναι οι διεγερτικές του ιδιότητες. Το γεγονός ότι ο καφές συνδέεται τόσο πολύ με την αύξηση της ενέργειας, είναι και ο λόγος που συχνά κάνει εσάς να αναρωτιέστε “γιατί αισθάνομαι κουρασμένος αφού μόλις ήπια καφέ;”. Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η επιστήμη, παραθέτοντας 2+1 αιτίες που ο καφές σας κάνει κάποιες φορές να… νυστάζετε.

 

Έχετε υψηλή ανοχή

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα διατροφής και επιδημιολογίας Rob van Dam, αν ο καφές κάποτε σας κρατούσε σε εγρήγορση αλλά πλέον όχι, ίσως έχετε δημιουργήσει υψηλή ανοχή. “Οι άνθρωποι αναπτύσσουν κάποια ανοχή στην καφεΐνη όταν την καταναλώνουν τακτικά. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου η ίδια ποσότητα καφεΐνης θα τείνει να έχει μικρότερη επίδραση”, σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Ο Ronald Chervin, καθηγητής νευρολογίας και ιατρικής με εξειδίκευση στον ύπνο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έχει την ίδια άποψη. «Εάν καταναλώνετε καφεΐνη μία ή δύο φορές την εβδομάδα, δεν πρόκειται να δημιουργήσετε ανοχή, αλλά αν πίνετε καφέ – ή και άλλες πηγές καφεΐνης – κάθε μέρα, δημιουργείτε υψηλή ανοχή, ” λεει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που πίνουν καφέ καθημερινά υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους όταν σταματούν την κατανάλωσή του. Πρόκειται σύμφωνα με τον δρ. Chervin για ένα σημάδι διακοπής της λήψης καφεΐνης. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε αναπτύξει εξάρτηση από την καφεΐνη, μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας ροφήματα που δεν περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, μεταξύ άλλων decaf, golden milk ή τσάι από βότανα.

 

 Τον χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο του ύπνου

Ως γιατρός με εξειδίκευση στον ύπνο, ο Δρ Chervin δηλώνει ότι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον καφέ είναι ότι πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε αυτόν για να πάρουν δύναμη μέσα στη μέρα τους, όταν στην πραγματικότητα, χρειάζονται περισσότερο ύπνο. “Ο καφές χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο του ύπνου, καταναλώνεται καθώς πηγαίνετε για ύπνο αργότερα ή ξυπνάτε νωρίτερα από ό, τι θα κάνατε χωρίς αυτόν”,αναφέρει ο καθηγητής.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει υποκατάστατο του ύπνου – ούτε καν ο καφές. “Εάν χρησιμοποιείτε καφέ για να καλύψετε το γεγονός ότι υποφέρετε από έλλειψη ύπνου, θα συνεχίσετε να είστε κουρασμένοι”, αναφέρει ο Δρ Chervin. Η συμβουλή του είναι ότι αντί να ετοιμάζετε ένα φλιτζάνι το απόγευμα,  πραγματικά καλύτερος είναι ένας ολιγόλεπτος ύπνος. “Ο ύπνος 15- 20 λεπτών μπορεί  να κάνει θαύματα για μερικούς ανθρώπους”, λέει, προσθέτοντας ότι ο ύπνος με μεγαλύτερη διάρκεια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε περισσότερη υπνηλία.

 

Πίνεις τον καφέ σου πολύ αργά

Όπως δηλώνουν οι Δρ. Chervin και Δρ. van Dam ένας τρίτος λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι είναι ότι πίνουν πολύ αργά μέσα στη μέρα τους καφέ, και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουν δυσκολίες να κοιμηθούν.  Εάν αυτό ευσταθεί, ίσως σας φαίνεται περίεργο που κάποιοι μπορούν και απολαμβάνουν έναν εσπρέσο μετά το δείπνο, χωρίς να έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικοί άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη με διαφορετικές ταχύτητες. Εάν μεταβολίσετε την καφεΐνη γρήγορα, δεν θα επηρεάσει τον ύπνο σας όσο σε κάποιον που την μεταβολίζει αργά. Γενικότερα πάντως, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ύπνου κανείς γιατρός δεν θα σας συστήσει να πιείτε καφέ το απόγευμα ή το βράδυ.

 

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι ο καφές μπορεί να είναι χρήσιμος όταν θέλετε να αυξήσετε την ενέργειά σας, όταν τον καταναλώνετε λιγότερο συχνά. Αλλά εάν πίνετε πολλές φορές μέσα στη μέρα σας θα χάσει την αποτελεσματικότητά του, κάνοντάς σας  να αισθάνεστε κουρασμένοι.