Ινδονησία: Μια ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο του specialty καφέ

Ινδονησία: Μια ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο του specialty καφέ

Τα αποτελέσματα του πρώτου Cup of Excellence στην χώρα ανέδεξαν 26 microlots καφέδες από οκτώ διαφορετικά νησιά να σκοράρουν 87+ πόντους.

 

Πέραν των 26 νικητών του CoE, έξι καφέδες αναγνωρίστηκαν ως Εθνικοί Νικητές – με βαθμολογία μεταξύ 86,03 και 86,99, σύμφωνα με τη διεθνή κριτική επιτροπή – και θα διατεθούν σε δημοπρασίες στο τέλος αυτού του μήνα. «Αυτή η ιστορική στιγμή για το CoE και για την Ινδονησία σηματοδοτεί την αυλαία του προγράμματός μας σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Cup of Excellence, Darrin Daniel μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση που είχε το CoE, καθώς και για την ποιότητα των καφέδων που συμμετείχαν από αυτή την πολύ ιδιαίτερη περιοχή του καφέ».

 

Το Indonesia Cup of Excellence διεξήχθη σε συνεργασία με την Specialty Coffee Association of Indonesia (SCAI). Ήταν ένας από τους 12 διαγωνισμούς Κυπέλλου Αριστείας που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο τη σεζόν 2021, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου Cup of Excellence της Αιθιοπίας και του Cup of Excellence του Εκουαδόρ. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα για την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη νησιωτική χώρα στον κόσμο που φημίζεται για μια ευρεία ποικιλία υψηλής ποιότητας καφέ arabica, πέραν της μεγάλης παραγωγής robusta.

 

«Έχουμε ορισμένους παραγωγούς, συνεταιρισμούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή νέοι τοπικοί αγοραστές αλλά και ορισμένοι διεθνείς αγοραστές, ειδικά μετά την ανακοίνωση των νικητών», δήλωσε ο συντονιστής του CoE της Ινδονησίας Andi Widjaja. “Το πρόγραμμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισαχθεί η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα για την προώθηση μιας βιώσιμης βιομηχανίας καφέ” πρόσθεσε.

 

Η παρτίδα που σημείωσε την κορυφαία βαθμολογία στο πρώτο CoE της Ινδονησίας περιλαμβάνει ένα μείγμα από επεξεργασμένες με μέλι ποικιλίες Ateng, Gayo 1 και P88 από τον παραγωγό Dilen Ali Gogo και τη φάρμα Pantan Musara στην επαρχία Aceh. Σημείωσε βαθμολογία 89,28, σύμφωνα με τη διεθνή κριτική επιτροπή. Η δεύτερη θέση ανήκει σε μια ποικιλία Sigararutang φυσικής επεξεργασίας από την παραγωγό Ita Rosita και τη φάρμα Ibun Ita στο Jawa Barat (Δυτική Ιάβα). Συνολικά, οι 26 νικητές από οκτώ διαφορετικά νησιά ακολουθούν μια σειρά μεθόδων επεξεργασίας μετά τη συγκομιδή – δύο επεξεργασίας μελιού, 13 φυσικής επεξεργασίας, εννέα με πλυμένη διαδικασία και δύο με υγρή γάστρα – με παρτίδες προς πώληση που κυμαίνονται από 180-358 κιλά. Η δημοπρασία του Indonesia Cup of Excellence έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου. Η δημοπρασία National Winners έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, έως την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου.