Μίλα μου για κρουασάν

Μίλα μου για κρουασάν

Το κρουασάν είναι ένα βουτυράτο γλύκισμα που θέλει τέχνη και χρόνο για να το φτιάξει κανείς.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Πρέπει να είναι φουσκωτό, τραγανό εξωτερικά, αφράτο εσωτερικά και με πολλές κυψέλες. Κοινώς, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Στην Αθήνα, τα περισσότερα που βρίσκουμε εκεί έξω στα μαγαζιά είναι εργοστασιακά και κατεψυγμένα, που απλώς τα ψήνουν πριν τα βγάλουν στις βιτρίνες τους. Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην πόλη μας είναι κατεψυγμένα και βιομηχανικά. Όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, που δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτό το γαλλικό γλυκό. Παρακάτω θα βρείτε τις διευθύνσεις που χρειάζεστε για να το απολαύσετε στα καλύτερά του. 

 

Overoll

 

Μιλάμε για την πρώτη κρουασανερί της Αθήνας, ένα δημιούργημα τριών φίλων (του Γιάννη Κίκιρα, του Άλκη Ζέρβα και του Σπύρου Παππά), που μοιράστηκαν την αγάπη τους για τα κρουασάν. Από νωρίς το πρωί, ξεκινούν και ψήνουν, για να στολίσουν τη βιτρίνα του ροζ Overoll, η οποία αδειάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Το κρουασάν τους είναι ωραία τραγανό απέξω, αρκετά κυψελωτό και αφράτο από μέσα και μοσχοβολάει βούτυρο. Μπορείτε να το βρείτε γεμιστό με κρέμα σοκολάτας, με Nutella, με κρέμα αμυγδάλου ή με λαχταριστή κρέμα από φιστίκι Αιγίνης. Με την ίδια ζύμη φτιάχνουν και αλμυρές εκδοχές, όπως τη διαφορετική σπανακόπιτα που έχει σχήμα ρολού ή τη λουκανικόπιτα με ένα κομματάκι λουκάνικο καρφιτσωμένο πάνω της. Πριν από λίγο καιρό, άνοιξε και το δεύτερο Overoll, αυτήν τη φορά στα Βόρεια, στο κέντρο του Χαλανδρίου.

 

INFO

Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211 41 98 151

Κατσουλιέρη 7, Χαλάνδρι

 

Queen Bee

 

Από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Κολωνάκι για brunch. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το βρίσκετε πάντα γεμάτο με κόσμο που απολαμβάνει έναν espresso ή cappuccino παρέα με ένα Double Bake Choco (διπλοφουρνιστό κρουασάν) ή ένα χορταστικό σάντουιτς. Εδώ το κρουασάν φτιάχνεται με γαλλικά άλευρα και βούτυρα –από τη Νορμανδία– και έχει την υπογραφή του αρτοποιού Kamel Saci. Έχει βουτυράτο χαρακτήρα, είναι τραγανό απέξω, με πολλές κυψέλες εσωτερικά.

 

INFO

Πατριάρχου Ιωακείμ 45, τηλ. 210 72 09 933

 

Bread B.C.

 

Ένας ερασιτέχνης αρτοποιός, λάτρης των ζυμαριών, ο Περικλής Βούρθης, μετά από ώριμη σκέψη και αρκετό χρόνο, πήρε την απόφαση να κάνει το χόμπι του επιχείρηση. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο νέος αυτός φούρνος στο Χαλάνδρι, που βασίζεται στη φιλοσοφία του “real bread”, δηλαδή του ψωμιού που φτιάχνεται από νερό, αλεύρι, αλάτι και προζύμι. Μαζί του σε αυτό το εγχείρημα είναι και ο αρτοποιός-ζαχαροπλάστης Θανάσης Σταμούδης. Τα κρουασάν που θα βρείτε εδώ μυρίζουν βούτυρο, είναι τραγανά εξωτερικά, πολύ αφράτα εσωτερικά, με άπειρες κυψέλες και είναι πολύ νόστιμα. Εκτός από την κλασική τους μορφή, θα βρείτε γεμιστά με σοκολάτα και με κρέμα φιστίκι. Δοκιμάστε τα όλα.

 

INFO

Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 68 51 961

 

Kora

 

Αυτός ο νέου τύπου φούρνος, που άνοιξε στα τελειώματα του 2020, βρίσκεται στον ανήφορο της οδού Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Μεταξύ των πολλών ψωμιών στη βιτρίνα του θα βρείτε και κρουασάν. Η ζύμη τους φτιάχνεται από βούτυρο Νορμανδίας και ωριμάζει για 72 ώρες. Το κλασικό κρουασάν είναι νόστιμο, όμως το pain au chocolat αλλά και το ορθογώνιο danish με το καραμελωμένο μήλο και την κρέμα πατισερί είναι ακόμη καλύτερα.

 

INFO

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 36 27 855

 

Πορτατίφ

 

Όταν άνοιξε στη Σίνα, τα κρουασάν φτιάχνονταν on the post, κοινώς μπροστά σας. Ο Τάσος Λύτρας, ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης, άνοιγε με μαεστρία στον μικρό πάγκο τη βουτυράτη ζύμη, την έκοβε σε τρίγωνα, τη ρόλαρε, τη φούρνιζε και μοσχοβολούσε όλο το μαγαζί και η γύρω περιοχή. Τώρα, πλέον, όλα αυτά –η ίδια ακριβώς διαδικασία– γίνεται στο εργαστήρι της Μαυρομιχάλη. Το κρουασάν παραμένει αφράτο, κυψελωτό και νόστιμο. Συμβουλή: φάτε ένα εκεί στο ατμοσφαιρικό μαγαζί της Σίνα και πάρτε δύο-τρία για το σπίτι.

 

INFO

Σίνα 21, Κολωνάκι, τηλ. 210 36 21 866

Μαυρομιχάλη 81 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια, τηλ. 210 36 45 264

 

Τρομερό παιδί

 

Για τον συγκεκριμένο φούρνο έχουν γραφτεί πολλά. Είναι από τους λίγους στην πόλη που, όποια μέρα και να πάει κανείς, θα συναντήσει μια ουρά από κόσμο έξω να περιμένει –τα Σάββατα θα πρέπει να έχετε λίγη υπομονή παραπάνω. Τα ψωμιά του, που βασίζονται στο προζύμι, είναι νόστιμα και λαχταριστά. Φυσικά, κάνουν και κρουασάν, με βούτυρο –γαλλικό– και λίγο προζύμι. Διαφορετικό, μιας και έχει λίγο υπόξινη γεύση, όμως πολύ αφράτο και νόστιμο. Τελειώνει από νωρίς το πρωί, οπότε αν επισκεφτείτε το Τρομερό παιδί, μη φύγετε χωρίς να το δοκιμάσετε.

 

INFO

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210 77 77 537

 

Economides

 

Στην άνοδο της Κηφισίας, στο ύψος της διασταύρωσης με την Εθνικής Αντιστάσεως, βρίσκεται το μαγαζί του Δημήτρη Οικονομίδη, η αισθητική του οποίου φέρνει περισσότερο σε κοσμηματοπωλείο και όχι σε ένα συνηθισμένο ζαχαροπλαστείο. Τα πάντα είναι προσεγμένα στην εντέλεια και μέσα σε αυτά και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν. Τα κρουασάν, τώρα, φτιάχνονται από γαλλικά άλευρα και βούτυρα. Όταν δε ψήνονται, μοσχοβολάει όλη η γειτονιά. Δοκιμάστε και το απλό, παραδοσιακό βουτύρου, αλλά και εκείνο με τη σοκολάτα, που είναι σκέτη αμαρτία.

 

INFO

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 67 55 000

 

Fika

 

Oι Σκανδιναβοί, και κυρίως οι Σουηδοί, λατρεύουν τον καφέ φίλτρου και τον συνδυάζουν πάντα με κάποιο γλυκό, κατεξοχήν με cinnamon rolls. Αυτή η συνήθεια-φιλοσοφία τους εσωκλείεται σε μία λέξη: fika. Στην ουσία, είναι ένα διάλειμμα που κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι για να απολαύσουν έναν καφέ με φίλους. Από αυτήν τη λέξη, λοιπόν, πήρε έμπνευση και η ζαχαροπλάστης Ιφιγένεια Ζάχου και άνοιξε το ομώνυμο μικρό coffee shop στην περιοχή της Ακρόπολης. Από τα πολλά και νόστιμα που φτιάχνει η Ιφιγένεια, δοκιμάστε το κλασικό κρουασάν, αλλά και τα ρολάκια κανέλας, που είναι ελαφρώς σιροπιασμένα και πολύ αφράτα.

 

INFO

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, τηλ. 210 92 26 010

 

Holy Llama

 

Το γνωρίσαμε στην περιοχή του Υμηττού, όμως πρόσφατα άνοιξε και στο Σύνταγμα, στην οδό Νίκης. Σε αυτό το vegan φιλοσοφίας μαγαζί, τα γλυκά επιμελείται ο ζαχαροπλάστης Alex Pavlov και, όπως είναι φυσικό, δεν περιέχουν ίχνος από ζωικές πρώτες ύλες. Ενδιαφέρον έχει να δοκιμάσετε το κρουασάν βουτύρου, που μπορεί να μην είναι τόσο αφράτο όσο έχουμε συνηθίσει, παρ’ όλα αυτά είναι νόστιμο. Επίσης, τα γεμιστά «κυλινδρικά» σε σχήμα κρουασάν έχουν επίσης ενδιαφέρον, με προσωπικό αγαπημένο εκείνο με το φιστίκι. 

 

INFO

Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, τηλ. 210 76 26 078

Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 210 33 18 913

 

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine