Brunch: 6 ακαταμάχητα spots για χαλαρά Σαββατοκύριακα

Brunch: 6 ακαταμάχητα spots για χαλαρά Σαββατοκύριακα

Σταθερή αξία στις τεμπέλικες και ατέλειωτες βόλτες του Σαββατοκύριακου, το brunch, με ρίζες από τη Μεγάλη Βρετανία (συναντάται εκεί ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα), αποτελεί αναμφίβολα, κάθε εποχή, την καλύτερη αφορμή για να ανακαλύψει κανείς όχι απλά τις πιο ζεν και σοφιστικέ γωνιές της πόλης, αλλά και σημεία που κρύβουν αναπάντεχους γευστικούς θησαυρούς.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Η Αθήνα έχει καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, να μετατρέψει αυτήν τη συνήθεια στην απόλυτη λατρεία, προσθέτοντας στον χάρτη των ψαγμένων βολταδόρων νέα “hot” στέκια, που υπόσχονται να αναβαθμίσουν αισθητά τις γαστρονομικές τους γνώσεις. Αυτά είναι τα καλύτερα brunch meeting points της πρωτεύουσας, που έρχονται να κάνουν τα lazy weekends πιο γλυκά και πικάντικα, γράφοντας μια νέα ωδή στον ύμνο των Roxette “Milk, toast and honey”!

 

The Makers

 

Δημοφιλές concept store με «διπολική ταυτότητα», που, εκτός από τη φιλοσοφία του κυριακάτικου brunch, αγαπά και τη μόδα και, κυρίως, ξέρει, όπως πολύ καλά προδίδει και το όνομά του, να δημιουργεί. Όχι μόνο στην open space κουζίνα του, αλλά και στον ευρύτερο χώρο του, που είναι γεμάτος από χειροποίητες επαγγελματικές ποδιές, πολύχρωμα φούτερ και t-shirts, όλα από 100% οικολογικό βαμβάκι. Το μεγάλο κεντρικό τραπέζι της ολόλευκης μίνιμαλ σάλας είναι ό,τι πρέπει για να καθίσετε. Ξεκινήστε χαλαρά με φρεσκοαλεσμένους καφέδες, θρεπτικά smoothies και homemade χυμούς. Και, έπειτα, χωρίς περιστροφές και καθυστερήσεις, ζητήστε το brunch menu. Απολαύστε αφράτο Waffle Toast από ανθόγαλα-κεφίρ, με αβγό bio μάτι, τσένταρ και ζαμπόν cotto, κρέπα σπανακόπιτα με αβγό και φρέσκα μυρωδικά, αλλά και γλυκές γεύσεις, όπως Cheesecake French Waffle με μαριναρισμένα berries ή Cinnamon Choco Waffle Espresso για τους αναποφάσιστους μεταξύ καφέ και σοκολάτας.

 

INFO

Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ. 210 33 11 372

 

Anana

 

Με old-fashioned αισθητική στη φωτεινή σάλα και χορτοφαγική φιλοσοφία στην κουζίνα του, το Anana αναβιώνει στιγμές παλιάς αστικής γειτονιάς σε μία από τις ομορφότερες στοές της πρωτεύουσας. Ξεκινήστε από το πρωί με καλό καφέ (δικό τους blend και single origin προτάσεις, που ανανεώνονται συχνά) και συνεχίστε με φρεσκοψημένα cinnamon rolls, αφράτα veggie σοκολατένια Rugelash, τάρτες με φρούτα εποχής, τον κλασικό, αλλά πάντα αγαπημένο, καγιανά και, φυσικά, ανοιχτά σάντουιτς και vegan γιαούρτια με σπιτική γκρανόλα, για το απαραίτητο energy boost της ημέρας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το homemade vegan Banana Bread, την καλύτερη συνοδεία σε έναν αχνιστό flat white με γάλα βρώμης. Είτε καθίσετε μέσα, στα ψηλά ντιζαϊνάτα σκαμπό του ξύλινου πάσου που κρύβονται πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες της Πραξιτέλους, είτε αναζητήσετε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια της στοάς με τις ασορτί κίτρινες μεταλλικές καρέκλες, ένα είναι σίγουρο: ότι, εδώ, σε αυτήν την καλά κρυμμένη γωνιά του αθηναϊκού κέντρου, θα απολαύσετε με ηρεμία το brunch που σας αξίζει. Κι αν και η παρέα είναι καλή, τότε «θα έχετε πετύχει τζακ ποτ» στην πρωινή down town έξοδό σας!

 

INFO

Πραξιτέλους 33, τηλ. 211 11 51 788

 

The Βrunchers

 

Φυσικά, από τον χάρτη των δημοφιλέστερων brunch café της Αθήνας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η λαοφιλής γειτονιά του Ψυρρή. Εκεί, στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας και στη θέση του παλιού Cosa Nostra, άνοιξε πρόσφατα ένα νέο στέκι με παριζιάνικη vintage αισθητική, που ήδη από το άκουσμα και μόνο του ονόματός του καταλαβαίνει κανείς ότι παίρνει το θέμα brunch πολύ στα σοβαρά. Στα τραπέζια του The Brunchers θα χρειαστεί, πιθανόν, να στριμώξετε πολλά πιάτα μαζί, καθώς δύσκολα θα περιορίσετε τις ορέξεις σας μόλις διαβάσετε τον πληθωρικό κατάλογό του: αφράτα pancakes με σπιτική ζύμη (Cinnamon & Vanilla, Chocolate Chips αλλά και Red Velvet), χορταστικά healthy bowls (Triple Almont Owl Bowl ή Granola & Coconut Bowl), superfood σαλάτες, muffins, τάρτες, αλλά και πειραγμένες all-time classic προτάσεις, όπως Avocado Toast με cherry tomato και χυμό lime ή Caesar Chicken Club με guacamole και cheddar. Παρ’ όλα αυτά, τις εντυπώσεις κλέβουν οι προτάσεις σε αβγά: περιποιημένα Croque Madame, τηγανητά αβγά με φέτα, ελιές και μπέικον που μοσχομυρίζουν Κυριακές στο χωριό, τραγανές μπρουσκέτες με παραδοσιακό καγιανά.

INFO

Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή, τηλ. 697 25 36 303

 

Minu

 

All-day minimal χώρος με eco-friendly αισθητική, design μικροαντικείμενα και έργα τέχνης που διατίθενται προς πώληση, χαλαρά vibes –ακόμα και τα Σαββατοκύριακα– και δημιουργικές brunch προτάσεις στο μενού. Σήμα κατατεθέν του Minu είναι το καταπράσινο σκηνικό, που θυμίζει έναν καλά κρυμμένο αστικό κήπο, απλωμένο σε καθέναν από τους πολυσυλλεκτικούς χώρους του: στις ινσταγκραμικές γωνιές του μικρού σαλονιού, στο πατάρι, ακόμη και στη ζεν αυλή του, που αποκαλύπτεται ένας μικρός urban παράδεισος με industrial φιλοσοφία. Στην κουζίνα του Minu οι φούρνοι και τα τηγάνια ξεκινούν να δουλεύουν από νωρίς το πρωί. Με ξεκάθαρο healthy προσανατολισμό και προτίμηση στις εποχικές και βιολογικές πρώτες ύλες, φέρνουν στα τραπέζια σας Egg Bowls με αβγά ποσέ, avocado και φρεσκοζυμωτό ψωμί, Shrimp Rise Bowls με αγαπημένα ασιατικά υλικά, Chicken Bao με λάδι τρούφας, Katsu Sandwich με ιβηρικό χοιρινό και, φυσικά, κλασικά Scrambled Eggs με ψητά ντοματίνια και βυζαντινό ψωμί. Και όλα αυτά συνοδεία φρεσκοαλεσμένων καφέδων, θρεπτικών ροφημάτων (Blue Spiroulina, Pink Pitaya Latte), homemade smoothies, που χαρίζουν ευεξία και ενέργεια, και ιντριγκαδόρικων επιλογών μονοποικιλιακά τσάγια βιολογικής καλλιέργειας.

 

INFO

Σαρρή 50, Αθήνα, τηλ. 210 32 32 022

 

Holy Llama

 

Το πρώτο original vegan bakery της Αθήνας, που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες το δεύτερο στέκι του στον ανήσυχο γαστρονομικά δρόμο της οδού Νίκης (ο πρώτος pick up χώρος του είναι στον Υμηττό) και έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει το δικό του κοινό, ομολογουμένως όχι μόνο από τους κόλπους της vegan κοινότητας. Το all-day brunch menu του Holy Llama έρχεται να σας αποδείξει ότι το healthy δεν είναι απαραιτήτως βαρετό και μονόπλευρο. Πίσω από τις βιτρίνες του αποκαλύπτονται εμπνευσμένες προτάσεις από λαχταριστά γλυκά και ζύμες (όπως η κις με μπρόκολο, πράσο, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και φυτική κρέμα) που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο, μέχρι και πληθωρικά bowls με superfoods και φρούτα εποχής. Όλα, φυσικά, στη φιλοσοφία της vegan κουλτούρας. Αν είστε οπαδοί των ασιατικών γεύσεων, μην επιχειρήσετε να αντισταθείτε στο Tofu Scramble με χειροποίητο bagel, τυρί κρέμα, γαλλική σαλάτα, ντομάτα, αβοκάντο, vegannaise και φύτρες. Αν πάλι δηλώνετε φίλοι των πιο γλυκών γεύσεων, η σπιτική τάρτα σοκολάτας με γέμιση διπλής σοκολάτας και καραμέλα θα σας κλέψει, χωρίς δεύτερη σκέψη, την καρδιά, ενώ εξίσου λαχταριστά είναι το Carrot Cake με vegan bio cream cheese και, φυσικά, η κλασική μαμαδίστικη Πάστα Φλώρα με σπιτική μαρμελάδα.

INFO

Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 210 33 18 913

 

Bon Bon Fait Maison L’ Atelier

 

Μία ακόμη γλυκιά έκπληξη από τον pastry chef Κρίτωνα Πουλή, που εγκαινίασε πρόσφατα το δεύτερο atelier ζαχαροπλαστικής του στο κέντρο της Αθήνας (υπάρχουν ακόμη τρία, σε Πειραιά, Κύθηρα και Μύκονο), ιδανικός προορισμός για όσους θεωρούν ότι «η καλή μέρα από το γλυκό φαίνεται». Brunch, λοιπόν, στη φιλοσοφία της δημιουργικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής, σε έναν petit all-day χώρο, με ατμόσφαιρα ρομαντικού παριζιάνικου μπιστρό και παρεΐστικη διάθεση, η οποία σηκώνει μόνο γλυκιές συζητήσεις. Δοκιμάστε ένα από τα καλύτερα και πιο αφράτα Paris-Brest της πόλης, με τραγανό choux ζαχαροπλαστικής, θρυμματισμένα φουντούκια και ανάλαφρη κρέμα πραλίνας φουντουκιού, έπειτα βουτήξτε τα κουτάλια σας σε μια Creamy Cloud Nougatine (απαλή λευκή κρέμα σε τραγανή στρώση νουγκατίνας με λεπτά φύλλα αλατισμένης λευκής σοκολάτας) και, στο τέλος, παραδοθείτε στη σιροπιασμένη κόλαση ενός παραδοσιακού Baba au Rhum (αρωματισμένου με βανίλια και ξύσμα εσπεριδοειδών, με πουρέ κρέμα φρέσκου ανανά και ελαφριά κρεμώδη σαντιγί). Σε όλα αυτά προσθέστε μια σειρά από αυθεντικά γαλλικά macarons τόσο αφράτα και μαλακά που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα, ενώ ταιριάζουν φανταστικά με τα «ψαγμένα» ζεστά ροφήματα, που φέρνουν διαφορετικές ταυτότητες από κάθε γωνιά της γης.

 

INFO

Καλαμιώτου 8, Αθήνα, τηλ. 210 33 18 703

 

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine