Ένα μεγάλο project έγινε πράξη: Το νηπιαγωγείο που θερμαίνεται με καφέ!

Ένα μεγάλο project έγινε πράξη: Το νηπιαγωγείο που θερμαίνεται με καφέ!

Eνεργειακή “θωράκιση” μέσω μιας πρωτότυπης διαδικασίας κυκλικής οικονομίας

 

Οι κρύες μέρες του χειμώνα έφθασαν και οι δήμοι ανά την χώρα σε συνεργασία με την Πολιτεία “θωρακίστηκαν” ενεργειακά  εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, όπου ολόκληρος κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Στην Ενεργειακή Κοινότητα της Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), έπειτα από έντονες διεργασίες στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής, έλαβε σάρκα και οστά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης καφέ.

 

Ειδικότερα, η κοινότητα, σε συνεργασία με τον δήμο και τις επιχειρήσεις εστίασης συγκέντρωσε υπολείμματα καφέ από τους χώρους εστίασης, και έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, το κατακάθι ανακυκλώθηκε και πλέον παράγει ένα νέο βιοκαύσιμο που φιλοδοξείται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης διαφόρων δημόσιων κτηρίων, σπιτιών κοκ. Πρώτη πιλοτική εφαρμογή έγινε ήδη σε νηπιαγωγείο της περιοχής. Από τις 20 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με λέβητα pellet στο Νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου.

 

Μιλώντας στο Greenagenda.gr ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας και project manager των ευρωπαϊκών έργων της, ανέφερε ότι η τροφοδοσία με πέλλετ από τα υπολείμματα καφέ και η σωστή λειτουργία του λέβητα γίνονται από την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ).

 

Με τη χρήση μιας έξυπνης εφαρμογής ο κ. Φιλίππου κάνει απομακρυσμένα τον χειρισμό του λέβητα. «Πριν τις 8 το πρωί, μέσω ενός κινητού ή tablet, ενεργοποιώ τον λέβητα και όταν τα παιδιά φθάσουν στο νηπιαγωγείο έχει θερμανθεί η αίθουσά τους», τόνισε ο κ. Φιλίππου. Μια φορά την εβδομάδα ένας υπάλληλος της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας αναλαμβάνει την τροφοδοσία με πέλλετ, ενώ κάνει και συντήρηση του λέβητα.

 

Σύντομα, στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Καρδίτσας μαθητές και καθηγητές θα υλοποιήσουν ένα αντίστοιχο σχολικό project. «Υπολογίζουμε ότι θα παραδώσουμε περίπου έναν τόνο πέλλετ και μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου θα δοθεί ως καύσιμη ύλη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των ευάλωτων νοικοκυριών της περιοχής», γνωστοποίησε παράλληλα ο κ. Φιλίππου.

 

Η πρωτοποριακή αυτή ενέργεια ανοίγει τον δρόμο ώστε να εξοικονομηθούν και άλλοι πόροι, με στόχο την επόμενη σχολική χρονιά να εγκατασταθούν περισσότερα συστήματα καύσης βιομάζας και σε άλλα σχολεία της περιοχής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του project “κάΦσιμο” της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάΦσιμο δείτε προηγούμενο άρθρο του coffeemag.gr πατώντας εδώ και εδώ