Το νηπιαγωγείο που  θα θερμαίνεται με καφέ!

Το νηπιαγωγείο που  θα θερμαίνεται με καφέ!

Eνεργειακή “θωράκιση” μέσω μιας πρωτότυπης διαδικασίας κυκλικής οικονομίας

 

Οι κρύες μέρες του φθινοπώρου αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα και οι δήμοι ανά την χώρα προετοιμάζονται ώστε να “θωρακιστούν” ενεργειακά σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος βιώνει ή βρίσκεται προ μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Στην Ενεργειακή Κοινότητα της Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) διεξάγονται αυτή την περίοδο έντονες διεργασίες στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής, εφαρμόζοντας πιλοτικά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης καφέ. 

 

Ειδικότερα, η κοινότητα, σε συνεργασία με τον δήμο και τις επιχειρήσεις εστίασης συγκεντρώνει υπολείμματα του καφέ από τους χώρους εστίασης ενώ ακολουθεί η κατάλληλη επεξεργασία ώστε το κατακάθι να ανακυκλώνεται και να παράγεται ένα νέο βιοκαύσιμο που θα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης διαφόρων δημόσιων κτηρίων, επιχειρήσεων κοκ. Πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε νηπιαγωγείο της πόλης. Ειδικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με λέβητα pellet στο Νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου.

 

Η πρωτοποριακή αυτή ενέργεια ανοίγει τον δρόμο ώστε να εξοικονομηθούν και άλλοι πόροι, με στόχο την επόμενη σχολική χρονιά να εγκατασταθούν περισσότερα συστήματα καύσης βιομάζας και σε άλλα σχολεία της περιοχής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του project “κάΦσιμο” της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάΦσιμο δείτε προηγούμενο άρθρο του coffeemag.gr πατώντας εδώ