Ο καφές ως βιοκαύσιμο!

Ο καφές ως βιοκαύσιμο!

Μια πρωτοποριακή ενέργεια για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Καρδίτσας

 

Με υπολείμματα καφέ θα καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους για οικιακή και βιομηχανική χρήση οι κάτοικοι της Καρδίτσας. Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία της πόλης θα αξιοποιήσει τα κατακάθια του δημοφιλέστερου αφεψήματος ως καύσιμη ύλη.

Μιλώντας στο Greenagenda.gr ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της Συνεταιριστικής και project manager των ευρωπαϊκών έργων της ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ, σχολίασε σχετικά: «Aυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η αξιοποίηση βιο-υπολειμμάτων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Καρδίτσας για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων και πιλοτικά ξεκινάμε τον Αύγουστο σε ένα σχολείο όπου θα μετατρέψουμε ή θα εγκαταστήσουμε λέβητα που θα καίει το καινοτόμο βιοκαύσιμο. Εμείς συνεργαζόμαστε με το έργο “κάΦσιμο” της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ, και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την πόλη μας».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το καύσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργοποιημένων πολιτών και εργαζομένων στην εστίαση και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συνεργατών για την τοπική συλλογή και αξιοποίηση. Αυτός ο καφές στην περιοχή της Καρδίτσας έχει υπολογιστεί σε 600 τόνους ετησίως, το υπόλειμμα που θα κατέληγε στον ΧΥΤΑ θα επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο», σημείωσε ο κ. Φιλίππου.
Η πρωτοβουλία “κάΦσιμο”

Η πρωτοβουλία “κάΦσιμο” μιας ομάδας από την Θεσσαλονίκη, επιχειρεί να μετατρέψει τον καφέ σε “καύσιμο” για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Ο λόγος για την ΙnCommOn – Innovative Communities Onwards μια αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που συλλέγει και ανακυκλώνει υπολείμματα καφέ από περίπου 70 καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει την μεταφορά των υπολειμμάτων, σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις της συνεργαζόμενης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Staramaki» στο Κιλκίς, όπου ξηραίνεται με στόχο τη δημιουργία βιοκαυσίμου.

 

«Πιλοτικά ξεκινήσαμε πέρσι την προσπάθεια στο Κιλκίς, όπου έχουμε καταφέρει να συλλέγουμε τα υπολείμματα καφέ απ’ όλες σχεδόν τις καφετέριες, φτάνοντας τα 100 κιλά τη μέρα», είχε αναφέρει η γενική συντονίστρια της «ΙnCommOn» Μάρα Αγγελίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποιείται το στερεό υπόλειμμα από τον εσπρέσο, τον γαλλικό και τον ελληνικό καφέ.

 

Η όλη διαδικασία γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανέφερε. «Η συλλογή γίνεται με ηλεκτροκίνητο βανάκι και βάσει ενός έξυπνου αλγόριθμου που έχουμε αναπτύξει, όπου βάζουμε σε μαθηματικά μοντέλα χωρικές, ποσοτικές και χρονικές παραμέτρους προκειμένου να μας υποδείξουν τον χρόνο και τον τρόπο βέλτιστης συλλογής των υπολειμμάτων για λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Η μεταφορά γίνεται στο Κιλκίς, όπου σε θερμοκήπια, ο καφές ξηραίνεται με φυσικό τρόπο και γίνεται πέλετ ή χρησιμοποιείται σε ανάλογους λέβητες ως βιομάζα. «Μελετάμε τη χρήση του τελικού προϊόντος, δεν ξέρουμε αν θα πωλείται, θα ανταλλάσσεται με κάτι άλλο, θα διατίθεται σε βιομηχανίες ή για οικιακή χρήση. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στη βέλτιστη διαχειριστική κίνηση γιατί θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους», τονίζει η κ. Αγγελίδου.

 

Γενικότερα πάντως, το εγχείρημα κινείται και αποτελεί μέρος, ενός ευρύτερου μοντέλου πολυ-κυκλικής και ανταλλακτικής βιοοικονομίας. Όπως αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση της «ΙnCommOn», «το Staramaki και το κάΦσιμο, δύο πρώην οργανικά υπολείμματα -ένα αγροτικό και ένα αστικό- πλέον αξιοποιούνται και προκύπτουν νέα, προς χρήση βιο-προϊόντα που κάνουν τον καφέ που πίνουμε φιλικότερο προς το περιβάλλον». Οι καταναλωτές καλούνται από την οργάνωση, να «κλείσουν τον κύκλο της ζωής του καφέ» με το εγχείρημα «κάΦσιμο» που «διατηρεί καθαρά κοινωνικό πρόσημο και επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, με όρους κοινωνικής συμπερίληψης αλλά και δίκαιης οικονομίας».

 

Το έργο κάΦσιμο ξεκίνησε το Μάιο του 2019 και μέχρι στιγμής έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «LUSH Re:Fund», από τον κοινωφελή οργανισμό «Choose Love» και από το Πράσινο Ταμείο μέσω του Προγράμματος «Α.Π.3 Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020».