Έξυπνα tips για να διατηρείτε πάντα φρέσκο τον καφέ σας

Έξυπνα tips για να διατηρείτε πάντα φρέσκο τον καφέ σας

Ακόμα κι αν δεν αγοράζετε κάθε εβδομάδα φρέσκους κόκκους, μπορείτε με κάποια tricks να έχετε πάντα στο τραπέζι σας ένα πραγματικά υπέροχο φλιτζάνι καφέ. Διαβάστε παρακάτω κάποιες βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για έναν -πάντα- φρέσκο καφέ

 

Επί χρόνια, η επικρατούσα ιδέα ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες ήταν ότι έπρεπε πάντα να έχετε στο ντουλάπι σας μικρές ποσότητες καφέ και να αγοράζετε συχνότερα τους κόκκους, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ότι θα έχετε πάντα ένα φρέσκο, πλήρως αρωματικό ρόφημα.

 

Είναι όμως πολλοί από εμάς που είτε λόγω πολλών υποχρεώσεων, είτε λόγω των περιορισμών της πανδημίας κ.ο.κ. δεν έχουμε την ευχέρεια να επισκεπτόμαστε συχνά το αγαπημένο μας coffee shop.

 

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε φρέσκο τον καφέ σας για αρκετό καιρό;

 

Για τους περισσότερους roasters, η ιδανική μέθοδος είναι να διατηρήσετε τους κόκκους σφραγισμένους στις σακούλες στις οποίες ήταν συσκευασμένοι. Οι περισσότερες συσκευασίες καφέ είναι εξοπλισμένες με βαλβίδες μονής κατεύθυνσης για να επιτρέπουν την ορθή απελευθέρωση αερίων CO2 στη διαδικασία ψησίματος, προφυλάσσοντας παράλληλα τον καφέ από το οξυγόνο που μπορεί να τον αλλοιώσει.

 

Κρατήστε τον καφέ σας σφραγισμένο στη δική του σακούλα μέχρι να τον χρησιμοποιήσετε – έτσι ακόμη και εντός δύο έως τριών μηνών roasting, θα διαπιστώσετε ότι είναι δυνατόν να παρασκευάσετε έναν εξίσου γευστικό καφέ.

 

Πάγωμα

 

Εάν πάλι αποθηκεύετε καφέ για περισσότερους μήνες, η  πολυσυζητημένη λύση αποθήκευσης καφέ στην κατάψυξη αποκτά ολοένα και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που πρέπει μόνο να παρακολουθείτε τακτικά είναι η υγρασία. “Εάν έχετε μια σακούλα καφέ και την βάλετε κατευθείαν στον καταψύκτη, ακόμα σφραγισμένη, όλα είναι καλά”, λέει ο Ben Helfen, ειδικός συνεργάτης του Counter Culture Coffee, με έδρα το Durham.

 

“Το κλειδί είναι να τον αφήσουμε να φτάσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου μετά την αφαίρεση από τον καταψύκτη”, εξηγεί. Αν αφήσετε τον καφέ να εγκλιματιστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, θα αποφευχθεί η δημιουργία συμπύκνωσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δομική βλάβη στους κόκκους, επηρεάζοντας σημαντικά τη γεύση. Ομοίως, είναι καλό να αποφεύγετε την αποθήκευση καφέ σε έναν καταψύκτη που ανοιγοκλείνει συχνά ή στο μπροστινό του μέρος, καθώς έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια στη θερμοκρασία και πιθανότητα θα αυξηθεί η υγρασία.

 

Ο καφές είναι “υγροσκοπικός”, που σημαίνει ότι απορροφά στο εσωτερικό του την υγρασία από τον εξωτερικό αέρα. 

 

Μαζική αγορά

 

Από τo ξέσπασμα της πανδημίας κι έπειτα, πολλοί roasters άρχισαν να πωλούν σε μεγαλύτερες ποσότητες — με συσκευασίες των 2 κιλών ή ακόμη και των 5 κιλών – που συνήθως προορίζονται για πελάτες χονδρικής όπως εστιατόρια ή καφετέριες. Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε καφέ χύμα, υπάρχουν μερικά κόλπα που πρέπει να θυμάστε για να τον διατηρήσετε όσο πιο φρέσκο ​​μπορείτε.

 

Ενώ μερικές μεγαλύτερες συσκευασίες διαθέτουν επανασφραγιζόμενο κλείσιμο, για πολλές δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Σας συνιστούμε να διαχωρίσετε τον καφέ, να τον τοποθετήσετε σε δοχείο αφαίρεσης αέρα. Στη συνέχεια, απλώς πιέστε τον εναπομείναν αέρα από τη σακούλα, τυλίξτε τη συσκευασία και σφραγίστε τη με ταινία. Η αντοχή και το πάχος αυτών των σάκων των 5 κιλών τους καθιστά κατάλληλους για αποθήκευση καφέ για έναν μήνα ή περισσότερο.