Παγωμένο τσάι, όαση στην καλοκαιρινή ρουτίνα  

Παγωμένο τσάι, όαση στην καλοκαιρινή ρουτίνα  

«Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι» έλεγε το τραγούδι των 90’s.  Ωστόσο, εμείς πλέον το προτιμάμε παγωμένο, σε πολλές ακόμη εκδοχές, που μας δροσίζουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση… και το σώμα!  

 

Από το πρωινό και το brunch μας μέχρι τα μεσημέρια στην παραλία και τα βράδια στη βεράντα, το παγωμένο τσάι ταιριάζει πάντα, μας προσφέρει πολλά οφέλη ενώ η γεύση του (που μπορεί εύκολα να απογειωθεί με διάφορα tips) ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό.

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού πολλές, η Γεωργία Καπώλη-διατροφολόγος μας εξηγεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή για να ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες. Παράλληλα, όπως αναφέρει, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (3-4 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους. Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να «καίει» περίπου 67 θερμίδες επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

Η ωφέλιμη δράση του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα συνοψίζεται ως εξής:

  • Συμμετέχει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
  • Αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες
  • «Καίει» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών)
  • Μεταβάλλει την κατανομή του λίπους (κατανομή/ σύσταση στο σώμα)
  • Μειώνει το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

 

Λευκό, κόκκινο ή μαύρο  

 

Το λευκό τσάι, με τη γλυκιά και φρουτώδη επίγευση, αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού, με τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- κακή χοληστερόλη. Περιέχει το αμινοξύ τη L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του στρες.

 

Το κόκκινο γίνεται από μια ειδική ποικιλία τσαγιού που παράγεται στην Κίνα στην περιοχή της Μονής του kombucha, σε μια μικρή περιοχή των βουνών Caderberg, κάπου 300χιλ βόρεια του Cape Town. Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos, του οποίου το όνομα σημαίνει κόκκινος θάμνος στα αφρικάνικα. Εκτιμήθηκε πολύ λόγω των ιατρικών του δυνατοτήτων από τη δυναστεία των Tang, ενώ Οι Ιάπωνες το αποκαλούν «βότανο της μεγάλης ζωής». Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε ταννίνες, τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, για αυτό και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες.

 

Όσον αφορά στο μαύρο, που είναι πιο έντονο και «δυνατό» στη γεύση, περιέχει μαγγάνιο το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα. Σύμφωνα με έρευνες, χαρίζει λαμπερό χαμόγελο αφού το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού.

 

Ιδέες για παγωμένο τσάι στο σπίτι 

 

Με βασιλικό & λεμόνι 

 

Βράζουμε το νερό με τα φακελάκια τσαγιού ή το μείγμα τσαγιού που θέλουμε (μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ειδικό σουρωτήρι ή στο ειδικό φίλτρο). Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μία κανάτα βάζουμε βασιλικό και φέτες λεμονιού και ρίχνουμε το τσάι. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

 

Με τζίντζερ 

 

Το τριμμένο τζίντζερ προσθέτει μία ιδιαίτερη γεύση στο τσάι μας.  Παράλληλα χαρίζει πολλά οφέλη, αφού καταπολεμά τις λοιμώξεις, βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθά στην απώλεια βάρους.

 

Με φράουλες 

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες, τις προσθέτουμε καθώς βράζουμε το νερό με το τσάι μας βάζοντας και λίγες σταγόνες λεμόνι. Σουρώνουμε και βάζουμε σε μία κανάτα περιμένοντας το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ποτήρι που θα σερβίρουμε, εκτός από παγάκια, βάζουμε και λίγα κομμάτια φράουλάς.

 

Με βατόμουρο 

 

Η γεύση του μας ξετρελαίνει! Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε, όσο το τσάι είναι ζεστό, λίγο σιρόπι βατόμουρου. Βέβαια, μπορούμε να προσθέσουμε και όταν θα σερβίρουμε το τσάι στο ποτήρι με τα παγάκια.

 

Με αγγούρι & λεμόνι  

 

Προσθέτουμε φέτες από αγγούρι και λεμόνι στο ποτήρι που θα σερβίρουμε το τσάι μας με πάγο, ώστε να «πάρει» τις γεύσεις και τα αρώματα.

 

 

 

+Δύο συνταγές από την Ντίνα Νικολάου και το www.dinanikolaou.gr

 

Ανθρακούχο παγωμένο τσάι με μέντα και φράουλες 

 

Ρίχνουμε στο μπλέντερ 500 γραμμ. φράουλες, πλυμένες και στεγνές, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιούμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο πουρέ. Τον βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσουν 2¼ φλιτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν, αλλά όχι έντονα. Προσθέτουμε 6 φακελάκια απλό μαύρο τσάι, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά. Πετάμε τα φακελάκια. Ρίχνουμε ½  φλιτζάνι ζάχαρη σε μια γερή, πυρίμαχη κανάτα, αδειάζουμε εκεί το καυτό τσάι και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει όλη η ζάχαρη. Προσθέτουμε 6 φλιτζάνια κρύο νερό και ανακατεύουμε ξανά.

 

Ανακατεύουμε καλά το κρύο τσάι με τον επίσης κρύο πουρέ φράουλας. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 λίτρο παγωμένο φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

Παγωμένο τσάι με λεμόνι & αλκοόλ 

 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσουν 4 φλιτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει αλλά όχι έντονα. Προσθέτουμε 6 φακελάκια απλό μαύρο τσάι, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά. Πετάμε τα φακελάκια. Ρίχνουμε σε μια πυρίμαχη, ανθεκτική κανάτα 2 φλιτζάνια συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού (κατά προτίμηση σπιτικό) και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το καυτό τσάι (μόλις περάσει το 15λεπτο) και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια κρύο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως. Το βάζουμε στο ψυγείο. Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε 300 ml ουίσκι ή σκούρο ρούμι σε 8 ψηλά νεροπότηρα. Ρίχνουμε από 1 φλιτζάνι τσάι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μερικά παγάκια και φέτες λεμονιού.

 

Extra tips

 

Αν θέλουμε το τσάι μας με γλυκύτητα, όσο είναι ζεστό ρίχνουμε μέλι προκειμένου να λιώσει.

 

Ιδανικά αφήνουμε το τσάι, αφότου βράσει, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά προσθέτουμε παγάκια ή το βάζουμε στο ψυγείο.

 

Αν προσθέσουμε παγάκια, θέλει προσοχή για να μην μας «νερώσει».

 

Η ποσότητα νερού που βάζουμε εξαρτάται από τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε αλλά και από το πόσο «βαρύ» επιθυμούμε να είναι.

 

Στο εμπόριο πλέον, εκτός από τα φακελάκια τσαγιού, βρίσκουμε και μείγματα με διάφορα μπαχαρικά και αρώματα. Αγοράζουμε ό,τι ταιριάζει στις γεύσεις μας.

 

Δεν πετάμε τα φακελάκια ή τα φύλλα από το βρασμένο τσάι!

  • Αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, ένας εύκολος και απίστευτα θρεπτικός τρόπος απολέπισης, είναι τα φύλλα τσαγιού. Τα τρίβουμε ελαφρά στο πρόσωπό μας για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και τη σκόνη.
  • Το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την επιδερμίδα και αυτό χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες. Μειώνει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες του δέρματος καθώς επίσης βοηθά στην μείωση της ακμής. Μια σπιτική τονωτική λοσιόν με τσάι είναι η ακόλουθη: Σε ένα μπουκαλάκι ανακατεύουμε μισή κούπα πράσινο τσάι, προσθέτουμε το μισό χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκάλι και δύο κουταλιές ξύσμα γκρέιπφρουτ. Ανακινούμε καλά και αφήνουμε το στο ψυγείο. Σουρώνουμε σε ένα άλλο μπουκάλι και χρησιμοποιούμε μετά τον καθαρισμό με ένα κομμάτι βαμβάκι.
  • Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη που μειώνει το πρήξιμο από τα αιμοφόρα αγγεία. Έχει, επίσης, βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην εξάλειψη των μαύρων κύκλων. Κάνουμε μια μικρή θεραπεία ματιών, με δύο φακελάκια πράσινου τσαγιού. Τα βουτάμε σε βραστό νερό για δύο λεπτά, πιέζουμε το υπερβολικό νερό να φύγει και τα αφήνουμε να κρυώσουν, έπειτα εφαρμόζουμε πάνω στα μάτια μας για 5 λεπτά. Εάν τα μάτια μας είναι πρησμένα ή ερεθισμένα, τοποθετώντας φακελάκια πράσινου τσαγιού στα βλέφαρα μας θα ανακουφιστούμε άμεσα. Βάζουμε πρώτα τα φακελάκια τσαγιού σε βραστό νερό, έπειτα αφήνουμε τις σακούλες τσαγιού να κρυώσουν εντελώς ή ακόμα καλύτερα, βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά. Μόλις γίνουν δροσερές, ξαπλώνουμε, κλείνουμε τα μάτια μας και τις τοποθετούμε στα βλέφαρά μας για 10 λεπτά.
  • Για λαμπερά και όμορφα μαλλιά μπορούμε μετά το λούσιμο με σαμπουάν να πλύνουμε τα μαλλιά μας με πράσινο τσάι. Το αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά και ξεπλένουμε με άφθονο δροσερό νερό.

 

Από το Coffe&Brunch Magazine