Καφές και jazz: Mία ιδιάζουσα σχέση, με μεγάλο παρελθόν…

Καφές και jazz: Mία ιδιάζουσα σχέση, με μεγάλο παρελθόν…

Πόσο πολύ απολαμβάνουμε τον καφέ μας, ακούγοντας τζαζ… Η μουσική μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να στοχαστούμε και να ζήσουμε ακόμα πιο έντονα την εμπειρία ενός πραγματικά καλού καφέ!

 

Ο συνδυασμός των δύο αυτών κατά τ’ άλλα ετερόκλητων πραγμάτων στην πραγματικότητα έχει μεγάλη ιστορία, ανάγεται χρονικά σε πολλές δεκαετίες πίσω και συνδέεται με τον κόσμο της διανόησης! Τα βρετανικά καφέ του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα στις αρχές αυτού, τα γνωστά και ως coffeehouses  λειτουργούσαν τότε ως κέντρα “προσέλκυσης” στοχαστών, διανοούμενων, καλλιτεχνών. Εκεί γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και μέσα στα coffeehouses αναλύονταν, διαδίδονταν και εξαπλώνονταν.

 

Ποιες ήταν οι μουσικές προτιμήσεις αυτών των διανοούμενων;

 

Η τζαζ ενώ αρχικά ήταν μουσική που προορίζονταν για χορό, κάποια συγκεκριμένα στιλ, όπως το  bebop, συνδέθηκαν με τον πολιτισμό και τον στοχασμό. Κάπως έτσι η τζαζ «μετακόμισε» σε χώρους  όπου σερβίρονταν καφές και τσάι, δίνοντας την ευκαιρία σε σημαίνουσες προσωπικότητες να μένουν έως αργά το βράδυ και να ανταλλάσουν απόψεις.

 

Η μετάβαση μπορεί να «πιστωθεί» στους πρωτοπόρους της bebop, τους Benny Carter, Charlie Parker, Dizzy Gillespie και Thelonious Monk, οι οποίοι επέτρεψαν στους ανθρώπους να εκτιμήσουν τη μουσικότητα μέσω της τέχνης του αυτοσχεδιασμού.

 

Σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, στις μέρες μας, όπου οι ρυθμοί είναι γρήγοροι καφετέριες που παίζουν μουσική τζαζ αποτελούν πόλο έλξης επιχειρηματιών και επιχειρηματικών συναντήσεων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, διανοούμενων και ανθρώπων με ταλέντο. Η Τζαζ μπορεί να μην ξεκίνησε να διαδίδεται μέσω των coffeshops. Ωστόσο, η παρουσία της σε τέτοιους χώρους συνέδραμε στην ευρεία διάδοση και αποδοχή της.

 

Επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την τζαζ και άλλα κλασικά είδη μουσικής με την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, μελέτη της Dr. Teresa Lesiuk από το Πανεπιστήμιο του Windsor στον Καναδά συνέδεσε αυτό το είδος μουσικής με τη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων και στην ενίσχυση της αντίληψή τους.