Nα γιατί είναι καλό να βάζετε γάλα στον καφέ σας

Nα γιατί είναι καλό να βάζετε γάλα στον καφέ σας

Oι μύθοι είναι για να… καταρρίπτονται!

 

Συχνά ακούμε για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των προσθετικών στον καφέ μας, όπως ζάχαρη, γάλα, κρέμες κ.ο.κ. Κι όμως… μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η προσθήκη γάλακτος στην πρωινή μας ρουτίνα μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεια μας. Ειδικότερα, η μελέτη αποδεικνύει ότι η η προσθήκη γάλακτος στο αγαπημένο ρόφημα μπορει να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονών. 

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, εξέτασε τα ανθρώπινα κύτταρα προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες, ενώσεις που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα (όπως ο καφές) συνδυάζονται με πρωτεΐνες. Δεδομένου ότι οι κόκκοι καφέ είναι φυσικά “εξοπλισμένοι” πολυφαινόλες και το γάλα περιέχει πρωτεΐνη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα μόριά τους συνδέονται. 

 

Τα μόρια, πράγματι, συνδέθηκαν μεταξύ τους και ως αποτέλεσμα, τα εκτεθειμένα κύτταρα ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση φλεγμονής σε σύγκριση με το εάν ο οργανισμός λάμβανε αποκλειστικά πολυφαινόλες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με την προσθήκη γάλακτος στον πρωινό καφέ σας, θα μπορούσατε να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει μια φλεγμονή δύο φορές πιο πολύ, από ό,τι με το να καταναλώνατε σκέτο καφέ.

 

Τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με πρωτεΐνες;

 

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προκάλεσαν φλεγμονή τεχνητά σε οργανισμούς και εξέθεσαν αυτή τη φλεγμονή στα κύτταρα, εξηγεί ο Δρ. Scott Zashin, πιστοποιημένος παθολόγος και ρευματολόγος στο Ντάλας του Τέξας.

 

«Εάν κολλήσετε μια λοίμωξη, το σώμα σας θα κινητοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τη μόλυνση και αυτό προκαλεί φλεγμονή κατά τη διαδικασία». Ο ίδιος, εξηγεί περαιτέρω ότι τα κύτταρα της μελέτης που εκτέθηκαν στις πολυφαινόλες και τις πρωτεΐνες, φάνηκε να έχουν καλύτερη απόκριση στη μείωση της φλεγμονής σε σύγκριση με εκείνα που “εφοδιάστηκαν” μόνο με πολυφαινόλες.

 

Με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής στο σώμα, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος κυτταρικής βλάβης και ιστού, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να σημαίνει μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

 

Mε πληροφορίες από το Prevention.com