Ο ταλαντούχος κύριος James Hoffmann

Ο ταλαντούχος κύριος James Hoffmann

Ο διάσημος Άγγλος barista, YouTuber, επιχειρηματίας, σύμβουλος καφέ και συγγραφέας είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην κοινότητα του καφέ.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο James Hoffmann κέρδισε το τιμητικό βραβείο του Top Coffee Society Influencer, στην τέταρτη διοργάνωση των Coffee Business Awards 2022, του μεγαλύτερου και εγκυρότερου θεσμού στην κοινότητα της καφεστίασης της χώρας μας.

 

Λίγα λόγια από την ομιλία

 

Δεν είναι λίγα αυτά που έχει να πει κανείς για τον James Hoffmann. Μόνο και μόνο να σκεφτούμε όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τον καφέ και την κοινότητά του, δεν φτάνουν τέσσερις σελίδες περιοδικού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά το 2019, στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων, στο Βερολίνο. Η αλήθεια είναι ότι είναι ωραίο να μιλάς μαζί του, γιατί έχει πολλά πράγματα να πει. 

 

Ο James Hoffmann έγινε γνωστός για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μετά τη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista το 2007 και έκτοτε θεωρείται πρωτοπόρος του κινήματος του «τρίτου κύματος καφέ» στη Βρετανία. Όμως, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια χρονολογική σειρά: Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκινά να εργάζεται ως πωλητής μηχανών espresso για την Gaggia στο πολυκατάστημα Selfridges. Ενώ δούλευε εκεί, μια τυχαία συνάντηση με έναν τηλεοπτικό παραγωγό θα τον φέρει να συμμετέχει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Trick or Treat, με οικοδεσπότη τον Derren Brown. Το 2004, ξεκινά τη δική του ιστοσελίδα, Jimseven, ενώ παίρνει μεταγραφή στη La Spaziale, εταιρεία μηχανών espresso, ως εθνικός διευθυντής εκπαίδευσης για το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Έχοντας μπει για τα καλά στον χώρο του καφέ, o Hoffmann πέρασε στο επόμενο στάδιο, που ήταν οι διαγωνισμοί. Αγωνίζεται για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα Barista του Ηνωμένου Βασιλείου το 2005. Κερδίζει όμως τον διαγωνισμό στη δεύτερη συμμετοχή του, το 2006, και προκρίνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista (WBC), όπου κατακτά την πέμπτη θέση. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στην κορυφή της πατρίδας του και το ίδιο έτος (2007) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista στο Τόκιο παίρνει την πρώτη θέση. Αυτό που του χάρισε τη νίκη ήταν το signature ρόφημα καφέ, στο οποίο υπήρχε ένα «πάντρεμα» γεύσης καπνού και αμυγδάλων, που εντυπωσίασε τους κριτές. 

 

Όμως, ο Hoffmann δεν σταματάει εδώ. Αφήνει στην άκρη τους διαγωνισμούς, εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα, τη γνώση και την εμπειρία που έχει κερδίσει από αυτούς και, μαζί με την Anette Moldvaer, ιδρύει τη Square Mile Coffee Roasters. Μιλάμε για την πρώτη εταιρεία specialty coffee και roasting με έδρα το Λονδίνο. Τότε είναι που η καναδική εφημερίδα The Globe and Mail τον περιγράφει σε άρθρο της ως «τον νονό της επανάστασης του καφέ του Λονδίνου». Και έτσι είναι, γιατί, από το 2008 και μετά, αρχίζει μια μεγάλη άνθηση του ποιοτικού καφέ και των specialty coffee shops. 

 

Ο Hoffmann όμως, πέραν των άλλων, έχει εκδώσει τρία βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του The World Atlas of Coffee. Μιλάμε για ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορία του καφέ, τις ποικιλίες, τις μεθόδους καλλιέργειας, την επεξεργασία του, αλλά και το καβούρδισμα. Για να μπορέσει να συγγράψει το εν λόγω βιβλίο ο Hoffmann ταξίδεψε σε πάνω από 29 χώρες όπου καλλιεργείται ο καφές και κατέγραψε τα πάντα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει «Βίβλο του καφέ». Το 2017 δημοσίευσε μόνος του το δεύτερο βιβλίο του, το Best of Jimseven, που χρηματοδοτήθηκε μέσω μιας καμπάνιας, ενώ φέτος κυκλοφόρησε στην αγορά το τρίτο του, με τίτλο How to Make the Best Coffee at Home, έναν φανταστικό οδηγό για home barista. 

 

Μία ακόμη δραστηριότητα του Hoffmann είναι και το κανάλι που διαθέτει στο YouTube από το 2016. Μάλιστα, μέχρι σήμερα, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Στο κανάλι του συζητά κυρίως για τη βιομηχανία του specialty coffee, εξετάζει και συγκρίνει τον εξοπλισμό του καφέ και αξιολογεί διαφορετικές μεθόδους παρασκευής. 

 

Όπως καταλαβαίνετε, ο James Hoffmann δεν είναι ένας ακόμη απλός barista που κέρδισε έναν παγκόσμιο τίτλο. Είναι ένας άνθρωπος που δρα καταλυτικά για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των baristi αλλά και όλων των fan του καφέ. Ένας άνθρωπος που αγαπά όσο λίγοι τον πράσινο κόκκο και μάχεται για αυτόν.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine