O χάρτης του καφέ: Πόσο καταναλώνουν οι Έλληνες και πόσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι;

O χάρτης του καφέ: Πόσο καταναλώνουν οι Έλληνες και πόσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι;

Μια ματιά στον ευρωπαϊκό χάρτη κατανάλωσης καφέ

 

Έλληνες και Ευρωπαίοι αγαπάνε πολύ τον καφέ. Κάποιοι πίνουν κοντά στον μέσο όρο και άλλοι… μάλλον το παρακάνουν. Ενδεικτικά, η ετήσια υψηλότερη κατανάλωση/άτομο ανήκει “πανηγυρικά” στην Φινλανδία, με 10 κιλά, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και η Ισλανδία.

 

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

 

 

Έτσι, σύμφωνα με το International Coffee Organization στην πρώτη δεκάδα είναι οι εξής χώρες:

 

1. Φινλανδία – 12 κιλά καφέ ετησίως

Οι Φινλανδοί είναι οι… πιο καλοί φίλοι του καφέ παγκοσμίως. Ο μέσος Φινλανδός πίνει περίπου 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

 

2. Νορβηγία – 9.9 κιλά καφέ ετησίως

Οι Νορβηγοί πίνουν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Τα coffee shops είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα και είναι τα βασικά μέρη για socializing.

 

3. Ισλανδία – 9 κιλά καφέ ετησίως

Η μπίρα ήταν παράνομη στην Ισλανδία μέχρι το 1987 και το κρασί ακριβό, οπότε ο καφές ήταν για καιρό το νούμερο ένα ρόφημα στη χώρα. Οι Ισλανδοί έχουν μια τυπική απάντηση όταν τους προσφέρουν καφέ: tíu dropar, που σημαίνει 10 σταγόνες στα ελληνικά και εννοούν ότι θέλουν απλά ένα μικρό ποτήρι καφέ.

 

4. Δανία – 8.7 κιλά καφέ ετησίως

Στη Δανία η λέξη kaffeslabberas σημαίνει μια ανεπίσημη κοινωνική μάζωξη όπου ο καφές και το κέικ έχουν την τιμητική τους. Συχνά γίνεται ακόμη και μετά το δείπνο.

 

5. Ολλανδία – 8.4 κιλά καφέ ετησίως

Οι Ολλανδοί έμποροι εισήγαγαν για πρώτη φορά τον καφέ στη Δύση, στέλνοντας ολόκληρα καφεόδεντρα από το λιμάνι της Υεμένης της Μόκα στην Ινδία και την Ινδονησία, όπου καλλιεργούνταν σε φυτείες για να προμηθεύουν κόκκους στην Ευρώπη.

 

6. Σουηδία – 8.2 κιλά καφέ ετησίως

Οι Σουηδοί έχουν μια λέξη (Fika), για να περιγράψουν ένα παρατεταμένο διάλειμμα για καφέ από τη δουλειά όπου συναναστρέφονται με φίλους. Αν προσθέσεις τις ώρες που οι Σουηδοί fika-ρουν τον χρόνο, πλησιάζουν τις 10 μέρες.

 

7. Ελβετία – 7.9 κιλά καφέ ετησίως

Οι Ελβετοί συνδύασαν τον καφέ και το κρασί για να δημιουργήσουν ένα δημοφιλές ποτό, το Luzerner Kafi, το οποίο είναι κόκκινο κρασί που προστίθεται σε αραιό καφέ με ζάχαρη. Στην Ελβετία ιδρύθηκε και η Nespresso, μια από τις πιο δημοφιλείς μάρκες καφέ στον κόσμο.

 

8. Βέλγιο – 6.8 κιλά καφέ ετησίως

Οι βελγικές πόλεις των Βρυξελλών και της Αμβέρσας έχουν χιλιάδες καφετέριες, συμπεριλαμβανομένου του Wittamer’s, το οποίο σερβίρει brûlot, ένα ρόφημα εσπρέσο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, τριμμένη φλούδα λεμονιού και ζεστό κονιάκ.

 

9. Λουξεμβούργο – 6.5 κιλά καφέ ετησίως

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, το Λουξεμβούργο έχει χιλιάδες καφετέριες, από κομψά κτίρια μέχρι μικρά, ορθάδικα καφέ μπαρ.

 

10. Καναδάς –  6.5 κιλά καφέ ετησίως

Οι 9 πρώτες χώρες στην κατανάλωση καφέ στην Ευρώπη είναι ταυτόχρονα και οι 9 πρώτες στον κόσμο. Την 10η θέση να καταλαμβάνουν οι Καναδοί με 6.5 κιλά καφέ ετησίως.

 

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα Ελλάδα – 5.5 κιλά καφέ ετησίως

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση με 5,5 κιλά ετησίως, δηλαδή 1,5 φλιτζάνι καφέ την ημέρα.