Για έναν γευστικότερο καφέ, οφείλετε να δώσετε βάση στο νερό!

Για έναν γευστικότερο καφέ, οφείλετε να δώσετε βάση στο νερό!

Πώς το νερό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του καφέ που πίνετε και τι πρέπει να προσέχετε

 

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να δίνουμε βάση στην ποικιλία, τον εξοπλισμό και την παρασκευή του καφέ μας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ίσως το πιο σημαντικό συστατικό είναι το νερό που χρησιμοποιούμε. Αυτό διότι ο καφές, αποτελεί το υλικό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα, ήτοι 98%! Ως εκ τούτου, το πολύ κακής ποιότητας νερό ενδεχομένως να οδηγήσει στην παρασκευή ενός ροφήματος με αδιάφορη, πικρή ή ακόμα και ξινή γεύση. 

 

Θα πρέπει να γωνρίζετε πως το νερό περιέχει  μέταλλα όπως ασβέστιο, χλώριο, φθόριο και σίδηρος, τα οποία έχουν δική τους γεύση. Φυσικά, δεν είναι όλα τα μέταλλα κακά- στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά υποβοηθούν και την διαδικασία της εκχύλισης. Εάν π.χ. ο καφές που παρασκευάζουμε λάβει τη σωστή δόση “καλών” μετάλλων όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει για μια καλύτερη εκχύλιση. Ωστόσο η μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων μπορεί να βλάψει την εκχύλιση. Πέραν αυτού, το “σκληρό” και κακής ποιότητας νερό ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα και στον εξοπλισμό σας, κυρίως λόγω συσσώρευσης αλάτων.

 

Ειδικότερα, καθώς το ζεστό νερό εξατμίζεται, τα μέταλλα μένουν πάνω στον εξοπλισμό και δημιουργούν ασβέστωση, βλάπτοντας τη λειτουργικότητα της μηχανής σας. Για να γλιτώσετε τη μηχανή σας από ένα τέτοιο γεγονός, θα ήταν καλό να μεριμνείτε για περιοδική αλλαγή των φίλτρων. Το φιλτράρισμα του νερού είναι μια οικονομική λύση και μπορεί να σας γλιτώσει από χιλιάδες ευρώ μακροπρόθεσμα. 

 

Τι πρέπει να κάνετε όμως για έναν ποιοτικό καφέ; 3 είναι οι τρόποι που μπορείτε να “τσεκάρετε” εάν το νερό που χρησιμοποιείται είναι κατάλληλο:

 

1. Ολικά Διαλυμένα Στερεά (TDS-Total Dissolved Solids). Πρόκειται για ένα μέτρο όλων των ανόργανων και οργανικών ενώσεων που περιέχονται σε ένα υγρό, από μέταλλα, άλατα, ιχνοστοιχεία, μέχρι άλλα στερεά σωματίδια. Ο SCA προτείνει τιμές συγκέντρωσης TDS ανάμεσα στα 75 και 250mg/L, με βέλτιστη τιμή στα 150.

 

2. Σκληρότητα Νερού. Η σκληρότητα του νερού αναφέρεται στην συγκέντρωση συγκεκριμένων μετάλλων: ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, αλλά και κάποιων άλλων σε μικρότερες ποσότητες. Με άλλα λόγια η σκληρότητα του νερού αποτελεί υποσύνολο των Ολικών Διαλυμένων Στερεών. Όσο περισσότερα μέταλλα περιέχει το νερό, τόσο πιο σκληρό είναι. Όσο λιγότερα, τόσο πιο μαλακό. Ο SCA προτείνει τιμές 17-85mg/L, με ιδανικές τιμές ανάμεσα στα 51 και 68mg/L.

Επισημαίνουμε, ότι το ασβέστιο είναι το κύριο συστατικό της ασβέστωσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σκληρότητα του νερού είναι βασικός παράγοντας στην βιωσιμότητα της μηχανής σας.

 

3. Τιμή pH. Σύμφωνα με το barista.gr blog , και το pH παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση μαθήματος χημείας: το νερό είναι ουδέτερο αν έχει pH 7, αλκαλικό να έχει pH μεγαλύτερο από 7 και όξινο αν έχει μικρότερο. Όσο πιο ουδέτερο το νερό, τόσο το καλύτερο. Ο SCA προτείνει pH ανάμεσα στο 6,5 και το 7,5. Ένα ιδιαίτερα αλκαλικό νερό θα οδηγήσει σε έναν άγευστο καφέ και σε ασβέστωση του εξοπλισμού.

 

Μην αφήσετε ένα φτωχό νερό να καταστρέψει έναν τέλειο καφέ. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο, όλοι εμείς οι ειδικοί του καφέ συμφωνούμε, είναι ότι η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Και ένα καλής ποιότητας νερό μπορεί να προστατεύσει την ποιότητα του καφέ σας και να συμβάλλει στην μακροζωία του εξοπλισμού σας.