Καφές: Ανάγκη ή συνήθεια;

Καφές: Ανάγκη ή συνήθεια;

“Όλα είναι μια συνήθεια” λέει ο θυμόσοφος λαός. Ισχύει το ίδιο και για τον καφέ; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια δίνοντας έμφαση στον όρο «δύναμη της συνήθειας».

 

Στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Psychological Science, οι επιστήμονες ρώτησαν μια ομάδα φοιτητών που κατανάλωναν καφέ αν τον πίνουν λόγω μιας «εσωτερικής κατάστασης» στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός τους, όπως η κούραση ή λόγω συνήθειας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι οι απαντήσεις που αφορούσαν την “κούραση” ήταν περίπου διπλάσιες από τη “συνήθεια” ως προς την επιλογή τους να πίνουν καφέ. Ωστόσο, αφού μελέτησαν τις συμπεριφορές και τα επίπεδα κούρασης των μαθητών για μια εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τελικά η συνήθεια είχε περίπου την ίδια επιρροή με την κούραση όσον αφορά τις απαντήσεις τους για την κατανάλωση καφέ.

 

“Πολλά από αυτά που κάνουμε κάθε μέρα είναι μια ρουτίνα, αλλά διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τις συνήθειές μας και αντίθετα τις αποδίδουμε στη διάθεση και στις προθέσεις μας”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Wendy Wood, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Επιχειρήσεων στο USC. Έκθεση ειδήσεων.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες «υπερεκτίμησαν σε μεγάλο βαθμό» το ζήτημα της κούρασης σε συνάρτηση με την κατανάλωση καφέ ακόμη και όταν προσφέρθηκαν στους φοιτητές οικονομικά κίνητρα για να εξηγήσουν με ακρίβεια γιατί τελικά καταναλώνουν καφέ.

 

Πηγή: dailycoffeenews.com