Έρευνα: Η κατανάλωση καφέ ενισχύει τη νευρογνωστική λειτουργία

Έρευνα: Η κατανάλωση καφέ ενισχύει τη νευρογνωστική λειτουργία

Πόσες φορές έχετε ακούσει από φίλους και συναδέλφους ότι “αδυνατούν να λειτουργήσουν” το πρωί εάν δεν πιουν μια κούπα καφέ;  Η νευροεπιστήμη φαίνεται πως επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports αποκαλύπτει πως ο καφές έχει όντως ευεργετικές ιδιότητες ως προς τη γνωστική λειτουργία καθώς μπορεί να αναδιοργανώνει τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Το ρόφημα έχει συνδεθεί με άλλες θετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη τύπου Β, της νόσου του Πάρκινσον και των καρδιακών προβλημάτων. Πολλες από αυτές οι ιδιότητες συνδέονται με το γεγονός ότι ο καφές είναι ένα διεγερτικό. Από την άλλη, ο ρόλος του στη γνωστική λειτουργία έχει συζητηθεί πολλάκις. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη και την λειτουργία εκτέλεσης δραστηριοτήτων, ενώ άλλες δεν εντοπίζουν αλλαγές. Η νεότερη έρευνα επιδιώκει να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ γνωστικής λειτουργίας και καφέ.

 

Ο Hayom Kim, από το Νευρολογικό Τμήμα του Korea University Medical Center και η ομάδα του διεξήγαγαν την εν λόγω μελέτη με τη συμμετοχή 21 ατόμων που δεν εμφάνιζαν νευρολογικές ή άλλου είδους παθήσεις. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να μην πίνουν κανένα ποτό με καφεΐνη ή να μην λαμβάνουν φάρμακα για 24 ώρες πριν από το πείραμα. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την εξέταση Mini-Mental State Examination και υποβλήθηκαν σε ηλεκτρογράφημα στην αρχή της έρευνας αλλά και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση κονσερβοποιημένου καφέ.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νευρολογικά τεστ βελτιώθηκαν μετά την κατανάλωση του καφέ. Η βελτιωμένη λειτουργία εκτέλεσης μετά την κατανάλωση του καφέ δείχνει ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένας μηχανισμός “ενεργοποίησης” που συνδέεται με τον καφέ. Τα τεστ που διεξήχθησαν ενισχύουν τους ισχυρισμούς ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την προσοχή, τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα.

 

Αν και αυτή η έρευνα αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα προς την κατανόηση της σχέσης μεταξύ γνωστικής λειτουργίας και καφεΐνης, είχε ορισμένους σημαντικούς περιορισμούς. Πρώτον, το δείγμα ήταν μικρό και αποτελούνταν από νεαρούς ενήλικες με υψηλή εκπαίδευση, γεγονός που καθιστά περιορισμένη τη γενίκευση σε όλον τον πληθυσμό. Επιπλέον, όλα τα άτομα αντιδρούν στην καφεΐνη διαφορετικά και αυτή η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις ατομικές διαφορές. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για όσους πίνουν καφέ σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου καφέ.

 

Η μελέτη, «Η κατανάλωση καφέ ενισχύει τη νευρογνωστική λειτουργία αναδιοργανώνοντας τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου», συντάχθηκε από τους Hayom Kim, Sung Hoon Kang, Soon Ho Kim, Seong Hwan Kim, Jihyeon Hwang, Jae-Gyum Kim, Kyungreem Han και Jung Bin Kim.

 

Πηγή: psypost.org