Kafae boran: ένας κρύος καφές από την Ταϊλάνδη

Kafae boran: ένας κρύος καφές από την Ταϊλάνδη

Έντονος, με αρκετή καφεΐνη, αδύναμο σώμα και αρκετά γλυκός, είναι ο κρύος καφές που προτείνουν να απολαμβάνουν στην Ταϊλάνδη.

 

Ο kafae boran, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως αρχαίος καφές, είναι μια ιδιαίτερη μέθοδος ψησίματος αλλά και παρασκευής καφέ που αναπτύχθηκε στην Ταϊλάνδη και η  ιστορία του ξεκινά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής, περιλαμβάνει σκούρο καβουρδισμένο καφέ Robusta, σε συνδυασμό με μπαχαρικά και μια γλυκαντική ουσία, που τις περισσότερες φορές είναι το ζαχαρούχο γάλα. Μάλιστα κατά το παρελθόν που ο πράσινος κόκκος ήταν σε έλειψη στη χώρα, χρησιμοποιούσαν φασόλια σόγιας.

 

Η παρασκευή του, παραδοσιακά, γίνεται με ένα βαμβακερό φίλτρο που βυθίζεται στο βραστό νερό, με παρόμοιο τρόπο όπως στο τσάι. Εκεί αποδίδει το αδύνομο, ελαφρύ του σώμα αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Εκείνο όμως που το κάνει να παίρνει μια πιο ευχάριστη γεύση και να απομακρύνει την δυσάρεστη αίσθηση του καβουρδισμένου κόκκου Robusta είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα. O kafae boran αν και η κουλτούρα της χώρας στο specialty coffee έχει προχωρήσει πολύ, παραμένει ακόμα πολύ δημοφιλής.

 

 

Υλικά (για 2 δόσεις)

40 γραμμ. χοντροαλεσμένο καφέ Robusta

300ml νερό

Συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

 

 

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε το νερό να βράζει και ρίξτε τον αλεσμένο καφέ αφού το έχετε κατεβάσει από την φωτιά. Αφήστε το για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια περάστε τον από ένα χάρτινο βρεγμένο φίλτρο. Γεμίστε 2 ψηλά ποτήρια με πάγο και μοιράστε σε αυτά ισόποσα τον καφέ. Συμπληρώστε με συμπυκνωμένο γάλα και ανακατεύστε.