Πόσο όμως eco-friendly είναι τα χάρτινα φλιτζάνια καφέ;

Πόσο όμως eco-friendly είναι τα χάρτινα φλιτζάνια καφέ;

Μπορεί η χρήση των χάρτινων κυπέλλων να είναι όλο και περισσότερη όμως ένα  5% – 10% αυτών ίσως και να περιέχει βλαβερές χημικές ουσίες όπως δείχνουν κάποιες έρευνες. 

 

Σύμφωνα με την Plastics Today, τα περισσότερα χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης είναι κατασκευασμένα περίπου κατά 90 έως 95% από χαρτί, ενώ ένα επιπλέον 5% αποτελείται από μια λεπτή πλαστική επίστρωση από πολυαιθυλένιο, ένα προϊόν με βάση το πετρέλαιο. Η πλαστική επίστρωση πολυαιθυλενίου είναι αυτό που κάνει το χάρτινο κύπελλο αδιάβροχο και ικανό να συγκρατεί υγρά. Όπως εξηγεί ο χημικός παραγωγός BASF, η πλαστική επένδυση λειτουργεί ως φράγμα για τα υγρά, συγκρατεί τη θερμότητα και επιτρέπει στα χάρτινα ποτήρια να διατηρήσουν το σχήμα τους. Με άλλα λόγια, αυτή η πλαστική επίστρωση είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά το χάρτινο κύπελλο ως δοχείο υγρών και να τα διατηρεί ζεστά. Δυστυχώς όμως, αυτή η πλαστική επίστρωση είναι επίσης που κάνει αυτά τα χάρτινα ποτήρια λιγότερο οικολογικά.

 

Αυτή η πλαστική επικάλυψη, όταν εκτίθεται σε καυτά υγρά, αρχίζει να διασπάται και απελευθερώνει τρισεκατομμύρια νανοσωματίδια μικροπλαστικών ανά λίτρο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Journal. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials διαπίστωσε ότι εκτός από τα μικροπλαστικά, απελευθερώνονταν επίσης ιόντα και βαρέα μέταλλα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για την επίπτωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον είναι ήδη έντονες. Πλέον, κάποιοι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά και με τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από την κατάποση μικροπλαστικών. Ποια είναι η λύση; Μια λύση, για παράδειγμα,  είναι να φτιάξετε και να απολαύσετε τον καφέ σας στο σπίτι ή να έχετε τη δική σας επαναχρησιμοποιούμενη κούπα όταν απολαμβάνετε τον καφέ σας σε ένα coffee shop. Αν δεν βιάζεστε, βάλτε τον καφέ σας σε μια κεραμική κούπα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τη γεύση του αγαπημένου σας ροφήματος, χωρίς να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία σας.