Μια απροσδόκητη συγκομιδή στη Σικελία

Μια απροσδόκητη συγκομιδή στη Σικελία

Η οικογένεια Morettino έχει δημιουργήσει μια φάρμα με καφεόδεντρα στη Σικελία, έκανε την πρώτη της συγκομιδή και παράγει τον δικό της καφέ. 

 

Η σχέση της οικογένειας Morettino με τον καφέ διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα. Ήταν το 1920 όταν δημιουργήθηκε το roastery Morettino, ως συνέχεια ενός καταστήματος μπαχαρικών. Ο Arturo Morettino υπήρξε roaster τρίτης γενιάς της οικογενείας και ο ίδιος ονειρευόταν να δημιουργήσει μια φάρμα καφέ στην πατρίδα του, τη Σικελία.

 

Φυτεύοντας σπόρους καφέ

Γοητευμένος από τις φάρμες καφέ που είχε επισκεφθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο Arturo έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, από σπόρους που είχε αποκτήσει ως δωρεά από τον τοπικό βοτανικό κήπο, τη δεκαετία του ’90.  Έχοντας φυτευθεί σε υψόμετρο 35 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον κήπο του roastery, oι εν λόγω σπόροι Coffea arabica αναπτύχθηκαν ελεύθερα, χωρίς φυτοφάρμακα ή μέσα σε θερμοκήπιο. Προσαρμόστηκαν σιγά σιγά στο κλίμα της Σικελίας, σε γεωγραφικά πλάτη σημαντικά υψηλότερα από αυτά της ζώνης του καφέ, της περιοχής μεταξύ των δύο τροπικών περιοχών όπου συνήθως καλλιεργείται. Μεταξύ των αμπελώνων, των εσπεριδοειδών και των ελιών, τα φυτά του καφέ συνέχισαν να αναπτύσσονται χωρίς να παράγουν αξιοσημείωτη σοδειά για περισσότερα από 30 χρόνια έως και το 2021, οπότε και η συγκομιδή εκτινάχθηκε, στα 30 κιλά κερασιών.

 

Μια απροσδόκητη συγκομιδή καφέ οδηγεί σε επεξεργασία υψηλής ποιότητας

Μετά τη συγκομιδή, που διαρκεί μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, τα κεράσια υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ζύμωση χρυσού-μελιού, χειροκίνητη αποπολτοποίηση, ζύμωση 48 ωρών και τελική φάση ξήρανσης στον ήλιο. Στη συνέχεια, οι κόκκοι καβουρδίστηκαν και ψήθηκαν πολλές φορές μέχρι να επιτευχθεί το τελικό προφίλ: ένα μέτριο ψητό για να ενισχύσει τη φυσική γλυκύτητα και τη λεπτή οξύτητα των κόκκων. Ο τελικός καφές που προέκυψε είχε εκπληκτικές νότες και αρώματα. Η οικογένεια Morettino αναγνώρισαν στον καφέ νότες από σταφύλι Zibibbo και χαρούπι της Σικελίας, μαζί με αρώματα λουλουδιών plumeria και ζάχαρη πανέλα. Ήταν η πρώτη σοδειά που παρήγαγε έναν πολύ εκλεπτυσμένο καφέ, με ιδιαίτερα και μοναδικά αρώματα που κατέληξαν να ενσαρκώνουν την ουσία των δημοφιλών προϊόντων της περιοχής.

 

Ένα σημάδι του μεταβαλλόμενου κλίματος

Η πρωτόγνωρη συγκομιδή αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά και ένα ισχυρό σημάδι της κλιματικής αλλαγής που συντελείται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά παγκοσμίως. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει καταστήσει το κλίμα της Σικελίας πιο ξηρό, με τον κίνδυνο εξαφάνισης της παραδοσιακή καλλιέργεια εσπεριδοειδών και σταφυλιών να γίνεται ολοένα και πιο αισθητός. Ταυτόχρονο όμως, έχει καταδείξει απροσδόκητες δυνατότητες στην καλλιέργεια τροπικών φρούτων. Το μάνγκο, το αβοκάντο, η παπάγια και η μπανάνα αποτελούσαν “απαγορευμένες” καλλιέργειες εκεί -λόγω κλίματος- μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα μπορούν να αναπτυχθούν, μαζί με τον καφέ. «Φέτος το κλίμα έχει δείξει σημάδια αλλαγής και έχουμε περάσει απότομα από τις τροπικές καταιγίδες στα τέλη του καλοκαιριού στις σκληρές χειμερινές θερμοκρασίες που έχουν φέρει μεγάλες δυσκολίες σε ορισμένες περιοχές», λέει ο Andrea Morettino, γιος του Arturo. «Σε αυτή την περίεργη συγκυρία, στη δυτική Σικελία, η άφιξη των ανοιξιάτικων θερμοκρασιών ελπίζουμε να μας δώσει μια υπέροχη ανθοφορία και μια σημαντική νέα συγκομιδή», συνεχίζει ο Andrea. «Βρισκόμαστε στα χέρια της Μητέρας Φύσης και των «τέλειων» κανόνων της. Το κρυφό μας όνειρο να δούμε τη Σικελία ως χώρα του καφέ και να καλλιεργήσουμε έναν specialty καφέ μας κάνει να αισιοδοξούμε και μας ωθεί να συνεχίζουμς το έργο μας με αυθεντικό πάθος» προσθέτει.

 

Η έρευνα θα συνεχιστεί

Το όνειρο των Morettinos δεν τελειώνει με αυτή την πρώτη και μοναδική σοδειά. Συνέχισαν την έρευνα και την καλλιέργεια καφέ συνεργαζόμενοι με το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και τον τοπικό βοτανικό κήπο, μελετώντας την προσαρμογή των τροπικών φυτών στη Σικελία για μεγάλο χρονικό διάστημα.