Αρρυθμία και κατανάλωση καφέ

Αρρυθμία και κατανάλωση καφέ

Τι δείχνει βρατανική μελέτη για τη σύνδεση των καρδιαγγειακών παθήσεων με την κατανάλωση καφέ.

 

Η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών καφέ καθημερινά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τον κίνδυνο για αρρυθμία, καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και από παρόμοια αιτία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο American College of Cardiology 71st Annual Scientific Session & Expo που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον. Προηγούμενες μελέτες, αν και περιορισμένες σε μέγεθος, καταδεικνύουν ότι ο καφές έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της αρρυθμίας, της καρδιαγγειακής νόσου και της θνησιμότητας.

 

Για τον λόγο αυτό διεξήγαγαν μια αναδρομική προοπτικής μελέτης κοόρτης μέσω της βάσης δεδομένων UK Biobank. Η μελέτη διήρκησε περισσότερα από 10 χρόνια και συμπεριέλαβε 382.535 συμμετέχοντες (ηλικίας 57±13 ετών, εκ των οποίων 52% γυναίκες) χωρίς να πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη.

 

Τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους συμμετέχοντες διαχώρισαν την κατανάλωση καφέ σε 6 κατηγορίες: 0, λιγότερο από 1, 1, 2 έως 3, 4 έως 5 και μεγαλύτερη από 5 φλιτζάνια ημερησίως. Η στατιστική ανάλυση είχε στόχο να προσδιορίσει εάν η κατανάλωση καφέ είναι παράγοντας για την εμφάνιση περιστατικής αρρυθμίας, καρδιαγγειακής νόσου (που ορίζεται ως στεφανιαία νόσος [CHD], καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό) και θνησιμότητα. Είχε προηγηθεί έλεγχος άλλων παραγόντων που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η άσκηση και το αλκοόλ. Η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα απέδωσε τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και θνησιμότητα από όλες τις ανωτέρω αιτίες. Η κατανάλωση λιγότερου από 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα ήταν η καλύτερη όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού. Τα νέα προβλήματα καρδιακού ρυθμού ήταν πιο μειωμένα στην κατηγορία κατανάλωσης από 2 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως ενώ η θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων είχε χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου στην κατηγορία κατανάλωσης λιγότερου από 1 φλιτζανιού ημερησίως.

 

Οι ερευνητές σχολίασαν σχετικά: «Η τακτική πρόσληψη καφέ, ιδιαίτερα με 2-3 φλιτζάνια/ημέρα, συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις της περιστατικής αρρυθμίας, της καρδιαγγειακής νόσου και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά/για αίτια. Η καθημερινή πρόσληψη καφέ πρέπει να θεωρείται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».