Sparkling Americano: Το νέο trend στο TikTok

Sparkling Americano: Το νέο trend στο TikTok

Ένα ρόφημα espresso που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού TikTokers και πρόκειται μάλλον για το πιο αναζωογονητικό όλων όσα έγιναν δημοφιλή μέσω του συγκεκριμένου μέσου δικτύωσης.

 

Το Americano είναι ένα ρόφημα espresso που φτιάχνεται με μια δόση espresso και παραπάνω νερό. Στην ουσία γεμίζουμε με τα 2/3 του φλιτζανιού με ζεστό νερό και εκχυλίζουμε μια δόση espresso σε αυτό. Έτσι έχουμε ένα ρόφημα με την ίδια χαρακτηριστική κρέμα αλλά πιο «απαλό». Το αφρώδες Americano, τώρα, αντί για επιπλέον νερό έχουμε την προσθήκη σόδας ή ανθρακούχο νερό. Δεδομένου ότι αυτά τα μιγματα είναι συνήθως πιο εύγευστα όταν κρυώσουν, το ρόφημα σερβίρεται πάνω από πάγο. Ίσως αυτός ο συνδυασμός να σας φαίνεται κάπως παράτερος, ωστόσο τα εσπεριδοειδή και ο espresso συνδυάζονται υπέροχα. Ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει ένα τέτοιο ρόφημα, ο espresso romano που όμως σερβίρεται ζεστό.

 

Πάμε όμως να δούμε τι είναι το αφρώδες Americano και πως προέκυψε. Στην πραγατικότητα, το ρόφημα κυκλοφορεί εδώ και χρόνια. Το Espresso Soda υπήρχε τουλάχιστον από το 1800 στην Αμερική και ακόμη νωρίτερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bon Appétit. Παρολ’ αυτά δεν ήταν δημοφιλές έως και στις αρχές του 2000 παρά τη μακρά ιστορία του. Το 2007, ο Σουηδός Koppi Fine Coffee Roasters άλλαξε το τοπίο του καφέ, προσθέτοντας στο μενού του ένα τονωτικό ρόφημα espresso με  νερό tonic (το οποίο διαφέρει από τη σόδα καθώς περιέχει κινίνη, την πηγή της χαρακτηριστικής πικρής γεύσης του, και μερικές φορές ζάχαρη) και απλό σιρόπι. Λίγα χρόνια αργότερα, το ίδιο καφέ άρχισε να κυκλοφορεί το espresso fizz, το οποίο ήταν ουσιαστικά το ίδιο με την μόνο αλλάγη την προσθήκη bitters πορτοκαλιού και περιστασιακά φρέσκου λεμονιού ή λάιμ. Και τα δύο ροφήματα έγιναν δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη και τελικά στις ΗΠΑ τα Starbucks πιάνοντας τον παλμό της αγοράς, λάνσαραν το 2017 το Sparkling Cold-Pressed Americano. Το ρόφημα ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπο με τα sparkling americano.

 

Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να φτιάξετε ένα αφρώδες Americano, με τους περισσότερους να περιλαμβάνουν φλούδες ή φέτες πορτοκαλιού, ή ακόμα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Το έντονο εσπεριδοειδές φρούτο, σε συνδυασμό με έναν τολμηρό εσπρέσο και αφρώδες νερό είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αναζωογονητικούς συνδυασμούς με καφεΐνη. Η γεύση του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα του espresso και πώς παρασκευάζεται. Ακόμα κι αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για την παρασκευή ενός espresso, ξεκινήστε με τη σόδα, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου – διαφορετικά θα έχει πολύ πικρή γεύση.  Το νερό εφόσον είναι ήδη κρύο θα ‘σοκάρει΄ τον καφέ, εντείνοντας την πικρία του και θαμπώνοντας τις σοκολατένιες, φρουτώδεις του νότες. Είναι καλύτερο ο εσπρέσο και το ανθρακούχο νερό να κρυώσουν μαζί πάνω από πάγο με τον δικό τους ρυθμό.

 

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εσπεριδοειδή, προσθέστε μια φέτα πορτοκάλι στον πάτο του ποτηριού πριν τον πάγο και απλώστε μια φλούδα πορτοκαλιού πάνω από το ρόφημα μόλις ετοιμαστεί. Μπορείτε επίσης να τρίψετε τη φλούδα στο χείλος του ποτηριού για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη γεύση και το άρωμά της. Εάν προσθέσετε στο ποτήρι μια επιπλέον μικρή δόση ανθρακούχου νερού θα σας δώσει στο ρόφημά σας μια ωραία, κρεμώδη κορυφή (επειδή η παρουσίαση είναι το παν). Και φυσικά, αν προτιμάτε τα ροφήματα του καφέ σας γλυκά, προσθέστε στο τέλος μια μικρή δόση απλού σιροπιού και ανακατέψτε πριν το καταναλώσετε.

 

Συστατικά

Φέτα πορτοκαλιού, αν το επιθυμείτε

Πάγος

Ανθρακούχο νερό ή  soda

60 ml φρέσκο ​​εσπρέσο

σιρόπι ζάχαρης, προαιρετικά

 

Εκτέλεση

Βάλτε τη φέτα πορτοκαλιού στον πάτο του ποτηριού. Γεμίστε το ποτήρι με πάγο και απογεμίστε περίπου στα τρία τέταρτα με ανθρακούχο νερό.  Προσθέστε τον espresso στο ποτήρι και το απλό σιρόπι -αν επιθυμείτε-, και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά. Ολοκληρώστε το ρόφημα με μια επιπλέον γουλιά ανθρακούχο νερό  -εφόσον το θέλετε.