Οι νέες τάσεις στον χώρο του καφέ για το 2022

Οι νέες τάσεις στον χώρο του καφέ για το 2022

Πράγματα που θα επικρατήσουν αυτή την χρονιά στον κόσμο του πράσινου κόκκου. 

 

Ο εμφιαλωμένος καφές

Η αρχή έγινε με τον cold brew όταν πολλά coffee shops, κυρίως στην Αμερική και στην Αυστραλία, αποφάσισαν να τον εμφιαλώσουν όπως γίνεται με τα αναψυκτικά. Η ιδέας αυτή την γρήγορης και εύκολης κατανάλωσης καφέ βρήκε απήχηση στους νεότερους καταναλωτές. Άλλωστε τα όμορφα και πολύχρονο κουτάκια με τα έξυπνα λογότυπα στα οποία «μπήκε» ο cold brew, στόχευε σε αυτές τις ηλικίες. Η εμφιάλωση, λοιπόν, έχει γίνει τάση και θα την δούμε να «παίζει» ακόμα πιο πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά μπορεί να χάνει λίγο σε ποιότητα το προϊόν, μιας και πρέπει να έχει αυξημένη ημερομηνία κατανάλωσης, όμως δεν παύει να είναι μια δημιουργική λύση με πολλούς οπαδούς, όπως φαίνεται.

  

Υγιεινά ροφήματα

Όλο και περισσότεροι είναι οι καταναλωτές του καφέ που περιορίζουν την ζάχαρη στο ρόφημα τους. Όχι γιατί με αυτό τον τρόπο τα χαρακτηριστικά του γίνονται περισσότερο αντιληπτά – υπάρχει και αυτή η μερίδα των καταναλωτών – αλλά γιατί έχουν επιλέξει ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Σε αυτή την διατροφή, λοιπόν, η ζάχαρη δεν έχει θέση. Έχουν θέση όμως τα υποκατάστατα της όπως η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου.

 

Φυτικά γάλατα

Η στροφή προς την υγιεινή διατροφή συνδέεται και με τα φυτικά γάλατα (σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης κλπ) που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Πολλά coffee shop έχουν στην διάθεση τους περισσότερα από ένα φυτικό γάλα και προτείνουν ροφήματα καφέ με αυτά. Από την άλλη, πολλοί είναι και οι καταναλωτές που τα ζητούν. Έτσι το ρόφημα σόγια, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης και τελευταία εκείνο της πρωτεΐνης αρακά συμμετέχουν στην παρασκευή κάποιου cappuccino, flat white ή latte. Επίσης πολύ γρήγορα κυκλοφόρησαν στην αγορά ειδικά φυτικά γάλατα για barista.

 

Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια

Ο περιορισμός της χρήσης του πλαστικού για την προστασία του περιβάλλον φέρνει στο προσκήνιο και τα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων. Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά πολλών ειδών τέτοια ποτήρια που άλλα είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά κι αλλά από συμπιεσμένο χαρτί. Επίσης πολλές καφετέριες πουλούν το δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι με τυπωμένο το λογότυπο τους και κάνουν σχετικές εκπτώσεις στην τιμή του καφέ ή ροφήματος αν κάποιος πελάτης φέρει το δικό του ποτήρι.