Fika: Στάση για χειροποίητα κρουασάν και ποιοτικός καφές

Fika: Στάση για χειροποίητα κρουασάν και ποιοτικός καφές

Ένα νέο, μικρό coffee shop που εσωκλείει όλη την φιλοσοφία των Σκανδιναβών για καφέ και γλυκό.

 

Οι Σκανδιναβοί, και κυρίως οι Σουηδοί, λατρεύουν τον καφέ φίλτρου και τον συνδυάζουν πάντα με κάποιο γλυκό – κατεξοχήν με cinnamon rolls. Αυτή η συνήθεια – φιλοσοφία τους εσωκλείεται σε μια λέξη: fika. Είναι κάτι σαν την δική μας έκφραση «πάμε για καφέ». Στην ουσία είναι ένα διάλειμμα που κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι για να απολαύσουν ένα καφέ με φίλους. Από αυτή την λέξη λοιπόν, πήρε έμπνευση και η Ιφιγένεια Ζάχου και πριν μερικές μέρες άνοιξε ένα μικρό, λιτό χώρο, κοντά στον σταθμό του μετρό Ακρόπολη και τον ονόμασε Fika.

 

Η Ιφιγένεια είναι ζαχαροπλάστης και δούλευε για πολλά χρόνια σε γνωστό φούρνο στο Κουκάκι όπου εκεί είχε αναλάβει να φτιάχνει κρουασάν. Έτσι, όταν πήρε απόφαση να δημιουργήσει τον δικό της χώρο αποφάσισε να συνδυάσει τον ποιοτικό καφέ με αυτό που ήξερε να φτιάχνει καλά, δηλαδή τα κρουασάν. Καθημερινά μπαίνει στο μικρό εργαστήριο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μικρού μαγαζιού, και ζυμώνει. Βέβαια η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή: ακολουθεί μια παρασκευή αργής ωρίμανσης που χρειάζεται τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί και να ετοιμαστούν τα κρουασάν ώστε να πάνε για ψήσιμο.

 

Στο Fika θα βρείτε 9 διαφορετικές προτάσεις που βασίζονται στην βουτιρέναι ζύμη του κρουασάν. Έτσι έκτος από το κλασικό μπορείτε να δοκιμάσετε μεταξύ άλλων ρολάκια κανέλας και καρδάμου, κρουασάν με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, με crumble μήλου (σας το προτείνουμε) αλλά αλμυρά με χειροποίητη μπεσαμέλ. Παράλληλα, υπάρχουν και ψωμάκια μπριος που γεμίζονται με το κρεμώδες τυρί από την Κρήτη, γαλένι,  σάντουιτς με παστράμι και ρόκα αλλά και κέικ. Επίσης θα σας λέγαμε να δοκιμάσετε και το νόστιμο «καμμένο» cheesecake με την κρεμώδες και απαλή υφή του.

 

Όσο στο κομμάτι του ποιοτικού καφέ, διαθέτουν το ισορροπημένο blend της ελληνικής εταιρία Kudu,Habit. Το συγκεκριμένο χαρμάνι πίνεται ευχάριστα τόσο σε ζεστές όσο και κρύες παρασκευές, ταιριάζει πολύ με το γάλα και μπορεί να συνοδέψει ευχάριστα ότι και αν πάρτε από το Fika.

 

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, τηλ. 2109226010