Πώς ο καφές και το τσάι επηρεάζουν την απορρόφηση σιδήρου

Πώς ο καφές και το τσάι επηρεάζουν την απορρόφηση σιδήρου

Τα δύο αγαπημένα ροφήματα δρουν ως “αναστολείς” στην απορρόφηση σιδήρου, όταν καταναλώνονται παράλληλα με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.

 

Εάν πίνετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ με καφεΐνη σε καθημερινή βάση, ίσως θα πρέπει να δώσετε προσοχή ως προς τον συνδυασμό των δύο αυτών ροφημάτων με τροφές τις οποίες καταναλώνετε εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σίδηρο. Οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι εφιστούν την προσοχή σας, αναφέροντας πως ο συνδυασμός καφέ και τσαγιού με τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την απορρόφηση αυτού του θρεπτικού συστατικού από τον οργανισμό σας.

 

Θα πρέπει αρχικά να έχετε κατά νου πως ο σίδηρος αποτελεί ένα δύσκολα απορροφήσιμο συστατικό. Υπάρχουν δύο είδη σιδήρου, ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος προέρχεται από ζωικές πηγές, και ο μη αιμικός σίδηρος, ο οποίος προέρχεται από φυτικές πηγές. Η τελευταία μορφή σιδήρου θεωρείται ότι είναι λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό.

 

Έτσι, ειδικά αν ακολουθείτε μια διατροφική ρουτίνα που βασίζεται κυρίως σε φυτικές ίνες,  και λαμβάνετε τον σίδηρο από μη αιμικές πηγές, όπως τα φασόλια, τότε πρέπει να βρείτε τους διατροφικούς εκείνους συνδυασμούς που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση σιδήρου (τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, για παράδειγμα). Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε κατά νου και να αποφεύγετε εκείνους τους συνδυασμούς που την εμποδίζουν.

 

“Συνήθεις ύποπτοι” για την αναστολή απορρόφησης του θρεπτικού αυτού συστατικού, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο καφές και το τσάι, ειδικά όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με πλούσια σε σίδηρο γεύματα.  Οι τανίνες και οι πολυφαινόλες που περιέχουν αυτά τα ροφήματα – όσο καλό κι αν κάνουν στον οργανισμό σας– έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε εντελώς την κατανάλωση του καφέ και του τσαγιού, απλώς αν σκοπεύετε να φάτε ένα πρωινό με εδέσματα πλούσια σε σίδηρο, επιλέξτε να πιείτε τον καφέ σας αργότερα μέσα στη μέρα.