6 μύθοι για τον καφέ

6 μύθοι για τον καφέ

Ξέρατε ότι με βάση το μέσο διαιτολόγιο των ανθρώπων που ζουν σε χώρες της Δύσης, οι καταναλωτές λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ από ό,τι από τα φρούτα και τα λαχανικά; 

 

Υπάρχουν συνεπώς πολλοί καλοί λόγοι για να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα συγκεκριμένες ποσότητες καφέ – κυρίως το γεγονός πως κάνει καλό στην υγεία σας. Από την άλλη υπάρχουν κάποιοι μύθοι οι οποίοι κυκλοφορούν εδώ και χρόνια για το αγαπημένο ρόφημα, και ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε. Ο δρ. Niket Sonpal, εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος με έδρα τη Ν. Υόρκη μιλά στο wellandgood.com και αναλύει κάποιους από τους… αέναους μύθους γι τον καφέ, ενώ τους αποδομεί, εξηγώντας τι είναι αλήθεια και τι όχι.

 

Μύθος 1: Το light roast έχει λιγότερη καφεΐνη από το dark roast

«Οι περισσότερες μελέτες λένε ότι τα επίπεδα καφεΐνης είναι περίπου τα ίδια, αρκεί ο καφές να μετριέται με βάση το βάρος και όχι τον όγκο», λέει ο Δρ Sonpal. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι πιο light καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ τείνουν να είναι μικρότεροι, επομένως χρειάζονται περισσότερη ποσότητα από τους συγκεκριμένους κόκκους για να παρασκευαστεί ο ίδιος όγκος καφέ με ένα dark roast. Eπομένως, ο ίδιος όγκος light roast θα είχε περισσότερη καφεΐνη από το dark – χωρίς όμως για αυτό να ευθύνεται το καβούρδισμα αλλά η ποσότητα των κόκκων

 

Μύθος 2: Τα τρόφιμα με γεύση καφέ δεν σας επηρεάζουν όπως ο καφές

«Αν π΄ροκειται απλώς για την προσθήκη αρώματος δεν υπάρχει καφεΐνη, οπότε δεν σας επηρεάζει. Αν όμως πρόκειται για πραγματικό καφέ, τότε μπορεί ένα επιδόρπιο με καφέ που απολαμβάνετε το βράδυ να σας κρατήσει ξύπνιους έως αργά», λέει ο Δρ. Sonpal. Έτσι, ελέγξτε ξανά τη λίστα συστατικών για ό,τι τρώτε προκειμένου να προσδιορίσετε αν περιέχει καφέ ή απλώς τη γεύση του.

 

Μύθος 3: Ο εσπρέσο είναι πολύ πιο δυνατός από τον καφέ φίλτρου

«Ένα σφηνάκι εσπρέσο περιέχει 63 mg καφεΐνης ενώ ο καφές φίλτρου περιέχει 12 έως 16 mg καφεΐνης ανά 30 ml, κατά μέσο όρο, οπότε αυτό σημαίνει ότι με βάση αυτή τη μέτρηση ο εσπρέσο έχει περισσότερη καφεΐνη», λέει ο Δρ Sonpal. Γενικά, ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περισσότερη καφεΐνη, καθώς ένας καφές εσπρέσο είναι μόνο 30 ml ενώ ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου είναι συνήθως μεταξύ 180 και 475 ml.

 

Μύθος 4: Ο καφές σας αφυδατώνει

«Πρόκειται σίγουρα περί μύθου, καθώς ο καφές έχει μια ήπια διουρητική δράση, αμελητέα ωστόσο και αντισταθμίζεται από τον όγκο του νερού στον καφέ», λέει ο Δρ Sonpal. Κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε ανθρώπους που έπιναν καφέ στηρίζουν αυτή την άποψη καθώς διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν αύξησαν την κατανάλωση του καφέ, τα άτομα αυτά δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ενυδάτωσής τους.

 

Μύθος 5: Ο καφές το βράδυ θα σας κρατήσει ξύπνιους

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν αποτελεί μύθο, αλλά σίγουρα δεν είναι και “θέσφατο”. «Εξαρτάται από την ανοχή ενός ατόμου στην καφεΐνη», εξηγεί ο Δρ. Sonpal. Επομένως, βρείτε ένα χρονικό πλαίσιο που είναι κατάλληλο για εσάς, ως προς την ανοχή σας στην τονωτική αυτή ουσία και βάλτε τα δικά σας όρια, αντί να ακούτε γενικές συμβουλές.

 

Μύθος 6: Οι πράσινοι κόκκοι καφέ δεν περιέχουν καφεΐνη

Οι μη καβουρδισμένοι (γνωστοί και ως πράσινοι) κόκκοι καφέ περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τους καβουρδισμένους —12 έως 16 mg ανά 30 ml. Ωστόσο η γεύση τους είναι πολύ πιο ήπια (πιο πολύ σαν τσάι) αφού η διαδικασία ψησίματος είναι αυτή που δίνει στους μαύρους κόκκους καφέ τις πλούσιες και έντονες γεύσεις τους.