To 2022 θα είναι η χρονιά του καφέ της Σαουδικής Αραβίας

To 2022 θα είναι η χρονιά του καφέ της Σαουδικής Αραβίας

Το έναυσμα για μαζικό εορτασμό ενός παραδοσιακού προϊόντος της Σ. Αραβίας δίνει η «Πρωτοβουλία για τον καφέ της Σαουδικής Αραβίας».

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Farhan, η πρωτοβουλία αποτελεί την “ομπρέλα” κάτω από την οποία πραγματοποιούνται το 2022 όλοι οι εορτασμοί του καφέ ως “βασικού συστατικού” της κουλτούρας του Βασιλείου. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη διάδοση της χρήσης του όρου «σαουδαραβικός καφές» προερχόμενος από το Βασίλειο, και προμοτάροντας την κατανάλωσή του εκτός συνόρων.

 

Η διαδικασία παρασκευής αλλά και το σερβίρισμα του καφέ στη Σαουδική Αραβία αποτελεί ένα τελετουργικό στη μουσουλμανική αυτή χώρα εδώ και δεκαετίες, ενώ διαφέρει στη γεύση και στον τρόπο παρασκευής του από τους υπολοιπους καφέδες που είναι διαθνώς γνωστοί. Αυτό το ρόφημα χαρακτηρίζεται για την ειδική τελετουργία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της παρασκευής του, τόσο ως προς τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται όσο και ως προς τον τρόπο σερβιρίσματος του.

 

Το «Year of Saudi Coffee» αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για να γνωρίσει όλος ο κόσμος τον καφέ Khawlani, ως ένα αυθεντικό σαουδαραβικό προϊόν, να ενημερωθεί για τους τρόπους καλλιέργειας, συγκομιδής και παραγωγής του, διαδικασίες που εντάσσονται στην μοναδική κουλτούρα της Σαουδικής Αραβίας.

 

Το Βασίλειο αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες-καταναλωτές καφέ στον κόσμο. Οι ποσότητες καφέ που εισάγονται υπολογίζονται σε 72.000 τόνους ετησίως, Σσύμφωνα με το Saudi Press Agency (SPA). Τον Νοέμβριο του 2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας πόλης όπου θα καλλιεργείται και θα αναπτύσσεται ο καφές, στις επαρχίες Mashuqa και Al-Qara της περιοχής Al-Baha. Η πόλη θα χτιστεί σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 1.600.000 τ.μ. και θα προσφέρει 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να φυτευθούν σε αυτή 300.000 καφεόδεντρα.