Υπάρχει κίνδυνος coffee overdose;

Υπάρχει κίνδυνος coffee overdose;

Ο καφές -ή πιο συγκεκριμένα, η καφεΐνη αποτελεί μια διεγερτική ουσία – επομένως κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι εθιστικός, κάποιοι μάλιστα τον αποκαλούν «το πιο δημοφιλές ψυχοδραστικό φάρμακο στον κόσμο».

 

Όπως όλες οι ουσίες, έτσι και η καφεΐνη ενέχει κίνδυνο overdose, ωστόσο αφορά συγκεκριμένα και εξαιρετικά υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης. Σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στο διαδίκτυο, 42 φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια θανατηφόρα δόση, ωστόσο το overdose είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση.

 

Ο ισχυρισμός για τα 42 κύπελλα προήλθε από μια ανάρτηση του λογαριασμού @Fact στο twitter που βασίζεται σε άρθρο των New York Times του 2011. Αυτός ο αριθμός, προέρχεται από μια απλή αλγεβρική εξίσωση που αφορά στην ελάχιστη δόση καφεΐνης που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία και την ποσότητα καφεΐνης με βάση ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ. Η Yahoo! Sports αναφέρει πως η υπόθεση αυτή στηρίχθηκε σε φλιτζάνια καφέ των 235 ml, με περιεκτικότητα 80-100 mg σε καφείνη, και μια ελάχιστη κατανάλωση 5.000 mg της συγκεκριμένης ουσίας. Έτσι, αν πιείτε 42 φλιτζάνια καφέ, βάσει του συγκεκριμένου σκεπτικού, έχετε καταναλώσει μια ποσότητα που θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνητικά θανατηφόρα δόση.

 

Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Ο FDA εκτιμά ότι μια θανατηφόρα δόση καφεΐνης είναι πολύ υψηλότερη, και κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 14.000 mg. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός 42 είναι γενικά ακριβής, από πρακτική άποψη, είναι απίθανο να πιείτε τόσο πολύ καφέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ώστε η ποσότητα αυτή της καφεΐνης να είναι μοιραία. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, ο καφές θα πρέπει να καταναλωθεί μονομιάς, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

 

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα άτομα που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη, ιδιαίτερα όσοι έχουν υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Για τα άτομα αυτά, μια τοξική δόση καφεΐνης θα μπορούσε να ανέρχεται στα 1.200 mg, προκαλώντας στους ανθρώπους αυτούς -δυνητικά- επιληπτικές κρίσεις, ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Εάν ένα από αυτά τα άτομα έπινε μόνο 2,5 φλιτζάνια καφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως 500 mg/μερίδα Death Wish, θα διέτραχαν δυνητικά μεγάλο κίνδυνο.

 

Ωστόσο, πέραν αυτής της μερίδας ανθρώπων με υψηλή επικινδυνότητα, εκτιμάται πως ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης καφέ είναι πρακτικά αδύνατος. Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε άφοβα τον καφέ σας, το πιθανότερο είναι να σας κάνει περισσότερο καλό, παρά κακό.

 

Πηγή: sprudge.com