Ο καφές θεραπεία κατά των πληγών και της αιμορραγίας

Ο καφές θεραπεία κατά των πληγών και της αιμορραγίας

Μια νέα χρήση του χρησιμοποιημένου καφέ ανακάλυψε η επιστήμη. Αυτή τη φορά, ο καφές χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο ενάντια των πληγών.

 

Κατά καιρούς έχετε διαβάσει για τις πολλαπλές χρήσεις των υπολειμμάτων καφέ, την ανακύκλωση κόκκων ή ακόμη την εξελιγμένη ανακύκλωση αλεσμένου καφέ που μετατρέπεται έπειτα από επεξεργασία σε σαπούνια απολέπισης, ρούχα, μοντέρνα γυαλιά ηλίου, υποκατάστατα φοινικέλαιου, βιοδιασπώμενα πλαστικά σκεύη, ακόμη και λίπασμα.

 

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και μια νέα χρήση του, από ένα τυχαίο συμβάν που παρουσίασε ο Δρ. Michael Daignault, γιατρός που εργάζεται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις ΗΠΑ.  Μιλώντας στο USA Today αφηγήθηκε την ιστορία ενός ασθενούς που μετέβη στο τμήμα του για να λάβει θεραπεία για μια ανοιχτή πληγή.  Ο Δρ. Daignualt για πρώτη φορά ήρθε αντιμέτωπος με κάτι που δεν είχε ξαναδεί στο παρελθόν: Ο ασθενής πριν μεταβεί στο νοσοκομείο είχε χρησιμοποιήσει υπολλείματα καφέ προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία και όπως διαπιστώθηκε, τα είχε καταφέρει!

 

Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς συνέβη αυτό; Ποιος παράγοντας καθιστά τον καφέ αποτελεσματικό μέσο πήξης; Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες, ούτε αρκετά ιστορικά παραδείγματα αυτής της πρακτικής —εκτός από μερικές περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία όπου χρησιμοποιούν κατακάθι καφέ για την επούλωση πληγών—ο δρ. Daignault παρουσίασε κάποιες πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, η καφεΐνη είναι μια ουσία αγγειοσυσταλτική, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος. Τώρα, είναι άγνωστο εάν η τοπική εφαρμογή της καφεΐνης που απλώνεται στο δέρμα, είναι σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις ή θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την καφεΐνη που καταναλώνεται. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον Δρ. Daignault, είναι ότι το η πρακτική αυτή  λειτουργεί παρόμοια με την εφαρμογή γάζας ασκώντας σταθερή πίεση στην πληγή. Ο Δρ. Daignault σημειώνει ακόμη ότι αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι πως τα κατακάθια του καφέ απορροφούν μέρος της αιμορραγίας.

 

Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρχουν αποδείξεις -ανεπίσημες- για τη θεραπευτική δύναμη του καφέ ενάντια στις πληγές, ένας  καλός γιατρός δεν μπορεί να προτείνει την εφαρμογη του υπολείμματος καφέ σε μια ανοιχτή πληγή. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι πως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι κατά πόσο αποστειρωμένα (ή όχι) είναι τα υπολείμματα του καφέ, επομένως είναι πιθανώς κακή ιδέα να τα βάλετε απευθείας πάνω στο αίμα σας. (Τι θα μπορούσε να ισχύει όμως με ένα φρέσκο ​​σακουλάκι εσπρέσο; Ειδικότερα εάν περνούσε από αυτό νερό 200+ βαθμών, οπότε είναι πιθανώς αποστειρωμένο και με όλη αυτή τη θερμότητα θα μπορούσε να καυτηριάσει την πληγή;Ίσως ακούγεται κάπως δύσκολο ή και επώδυνο.)

 

Και παρόλο που μπορεί να μην αποτελεί μια διαδικασία “εγκεκριμένη από γιατρό”, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι στο μέλλον, ενδεχομένως ο καφές να μπορεί να συνδράμει στη θεραπεία μιας αιμορραγίας.