Ένας σκανδιναβικός καφές με αυγό

Ένας σκανδιναβικός καφές με αυγό

Μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή από την Σκανδιναβία που συνδυάζει τον καφέ με το αυγό και μας δίνει ένα διαυγές ρόφημα.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτό τον περίεργο για μας συνδυασμό καφέ και αυγού. Στο παρελθόν είχαμε γράψει για έναν ακόμα τέτοιο καφέ που πίνουν στο Βιετνάμ, τον cà phê trứng και έμοιαζε περισσότερο με επιδόρπιο. Όμως, αυτήν την ιδιαίτερη μείξη αυγού και καφέ την βρίσκουμε και στις Σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα αποτελεί έναν παραδοσιακό καφέ που η ιστορία του ξεκινά από τον 19ο αιώνα.

 

Ο Egg coffee, όπως τον ονομάζουν, μπορεί να κατάγεται από την Σκανδιναβία όμως ουσιαστικά έγινε περισσότερο γνωστός στις απέναντι ακτές του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Εκεί οι Νορβηγοί και Σουηδοί μετανάστες στα κυριακάτικα εκκλησιάσματα τους έφτιαχναν τον «καφέ της εκκλησίας» που ήταν μια μείξη αλεσμένου καφέ με νερό και αυγό. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε καθώς ήθελαν με λίγο εξοπλισμό και χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα, να φτιάξουν ένα ρόφημα σε μεγάλες ποσότητες.

 

Στον συγκεκριμένο καφέ η χρήση του αυγού έχει και την ιδιότητα του φίλτρου, μιας και συγκεντρώνει όλα τα κατακάθια του καφέ και χαρίζει στο ρόφημα ένα διαυγές χαρακτήρα. Δεν δίνει, δηλαδή, πυκνή υφή όπως γίνεται στα άλλα ροφήματα καφέ που περιέχουν το εν λόγω υλικό. Με λίγα λόγια o Egg coffee είναι ένα διαυγές ρόφημα, χωρίς πικράδες, με ισορροπημένη γεύση και με γεμάτο άρωμα.

 

Για να τον παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε:

20 γραμμ. μέτρια αλεσμένου καφέ

1 αυγό

700 ml νερό (300 ml κρύο, 400 ml σε θερμοκρασία δωματίου)

 

Ζεσταίνουμε 400ml νερού σε μια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τον καφέ, το αυγό με αλλά 200 ml κρύο νερό μέχρι να γίνει μια ομοιογενή κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα του καφέ στο ζεστό νερό και το αφήνουμε για περίπου τρία λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Έπειτα προσθέτουμε τα άλλα 100 ml από το κρύο νερό για να ρίξουμε την θερμοκρασία, το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε για πέντε λεπτά. Αφαιρούμε από την επιφάνεια τον αλεσμένο καφέ και σερβίρουμε.