Γνωρίζοντας τον Irish coffee

Γνωρίζοντας τον Irish coffee

Ουίσκι, καφές φίλτρου, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος συναντιούνται σε ένα ποτήρι φτιάχνοντας ένα απλό, απολαυστικό, φθινοπωρινό ρόφημα με χαρακτήρα.

 

Το αλκοόλ αγαπάει τον καφέ και το αντίστροφο. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα δύο τα είδαμε να συνεργάζονται δίνοντας απολαυστικά αποτελέσματα. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια ο καφές μέσα σε κοκτέιλ ήταν μια διεθνής τάση. Όμως πέρα από αυτά υπάρχουν και κλασικοί συνδυασμοί όπως εκείνος του Espresso Martini άλλα και του Irish coffee. Για τον τελευταίο θα σας μιλήσουμε αυτή την φορά.

 

Μπορεί να γεννήθηκε στην Ιρλανδία, όμως έγινε περισσότερο γνωστός όταν άρχισε να σερβίρεται στο bar-restaurant Buena Vista στο Σαν Φρανσίσκο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την δεκαετία του 1930 στο Λίμερικ, νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας λειτουργούσε το αεροδρόμιο Foynes. Από εκεί πραγματοποιούνταν τότε οι μοναδικές υπερατλαντικές πτήσεις. Οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις ήταν αρκετές λόγω των καιρικών συνθηκών στις οποίες ήταν εκτεθειμένο το αεροδρόμιο. Κάτι τέτοιο συνέβη και σε μια πτήση της Panam το χειμώνα του 1943  προς Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στο Foynes και στους ταλαιπωρημένους επιβάτες εκείνης της πτήσης σερβιρίστηκε ένας ζεστός καφές φίλτρου στον οποίο είχε προστεθεί ιρλανδικό ουίσκι. Η ιδέα ήταν του σεφ του αεροδρομίου Joe Sheridan που μάλιστα όταν ρωτήθηκε από έναν επιβάτη αν πρόκειται για βραζιλιάνικο καφέ, απάντησε αρνητικά λέγοντας «Αυτός είναι ιρλανδικός καφές». Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Irish coffee. Από τότε, λοιπόν, έγινε το επίσημο ρόφημα του Foynes, μέχρι το 1945, όταν το αεροδρόμιο έκλεισε. Βέβαια ο Sheridan πέρασε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και βρέθηκε στο bar-restauran Buena Vista του Σαν Φρανσίσκο οπού εκεί πήγε ένα βήμα παραπέρα το δημιούργημα του προσθέτοντάς του την κρέμα γάλακτος από πάνω.

 

Πως φτιάχνεται όμως; Απλά και πάρα πολύ εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι την κρέμα γάλακτος να μην “σπάσει” την ώρα που πέφτει πάνω από τον καφέ. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι ζάχαρης.

60 ml ιρλανδέζικο ουίσκι

180 ml ζεστός καφέ φίλτρου

2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος πλήρης

 

Αρχικά φτιάχνουμε τον καφέ φίλτρου. Στο ποτήρι που θα σερβίρουμε τον Irish coffee βάζουμε την ζάχαρη και το ουίσκι και προσθέτουμε τον καφέ φίλτρου. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος ώστε να μην αναμειχθεί με το υπόλοιπο ρόφημα, αφού όμως πρώτα την έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.

 

Tip

Η θερμοκρασία του ποτηριού παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του ροφήματος, όχι μόνο γιατί βοηθά την κρέμα να σταθεί στην επιφάνεια, μα και γιατί τονίζει τον «θερμαντικό» χαρακτήρα του ροφήματος.

 

Ο καφές φίλτρου που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχει γλυκά χαρακτηριστικά, ήπιες –έως καθόλου- οξύτητες και ισορροπημένο προφίλ ώστε να ταιριάζει εύκολα με το ουίσκι. Αποφύγετε λοιπόν κάποιο blend που ίσως να έχει κάποιο ποσοστό Robusta και επιλέξετε κάποιον μοναδικής προέλευσης από την Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά ή την Κολομβία.

 

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ φίλτρου με έναν διπλό espresso, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσετε την υπόλοιπη ποσότητα με νερό. Για αυτό καλό θα ήταν  ο espresso που θα διαλέξετε να έχει ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα χωρίς όμως οξύτητες και bitter στοιχεία.

 

Η κρέμα γάλακτος είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στον Irish coffee. Η κρέμα δεν πρέπει να είναι χτυπημένη σε σαντιγί, αλλά πρέπει να είναι τόσο παχύρευστη, ώστε να δημιουργεί μια στρώση στην κορυφή του ροφήματος, η οποία να μην διαλύεται εύκολα. Για αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά κρύα σε θερμοκρασία.