Egg coffee: ένα ρόφημα μεταξύ καφέ και επιδόρπιου

Egg coffee: ένα ρόφημα μεταξύ καφέ και επιδόρπιου

Έχει απαλή, γοητευτική κρέμα, γλυκό χαρακτήρα, φτιάχνεται με κρόκο αβγού και είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό ρόφημα του Βιετνάμ.

 

Ο συνδυασμός καφές και αβγού ακούγεται κάπως παράξενος. Στην ζαχαροπλαστική ίσως όχι. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα τέτοιο ρόφημα που συνδυάζει τα δύο παραπάνω υλικά και μάλιστα και όμορφο και γευστικό τρόπο. Ο λόγος για το egg coffee ή «cà phê trứng», όπως ονομάζεται στα βιετναμέζικα, και είναι ο εθνικός καφές της χώρας.

 

Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, από ανάγκη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας, το γάλα ήταν δυσεύρετο στο Βιετνάμ. Έτσι, το 1946, ένας μπάρμαν του ξενοδοχείου Sofitel Legend Metropole στο Ανόι, έφτιαξε ένα ρόφημα καφέ στο οποίο αντί για γάλα χρησιμοποίησε ένα χτυπημένο κρόκο αυγού. Το όνομά του ήταν Nguyen Van Giang, και ονόμασε αυτό το δημιούργημά του «cà phê trứng» («καφές αυγού» στα ελληνικά). Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό περιοδικό Atlas Obscura, το ρόφημα αυτό αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένο. Τόσο που ο δημιουργός του εγκατέλειψε την ξενοδοχειακή επιχείρηση και άνοιξε το δικό του κατάστημα, το Café Giang, που λειτουργεί ακόμα υπό την διεύθυνση του γιου του Van Giang, Tri Hoa, και είναι ένα από τα πιο τουριστικά coffee shop της χώρας.

 

Η πρώτη συνταγή του Van Giang φυσικά εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου για να κάνει τη γεύση του αβγού πιο λεπτή (για παράδειγμα προστέθηκε βανίλια και κακάο για το σερβίρισμα) και η διαδικασία χτυπήματος έγινε ευκολότερη με την χρησιμοποίηση του μπλέντερ. Το egg coffee έχει σαν βάση τον καφέ φίλτρου. Και μάλιστα ένα καφέ με αρκετή Robusta, μια και αυτή είναι η ποικιλία που καλλιεργείται στο Βιετνάμ. Για να «σπάσει» η έντονη πικρή γεύση του καφέ μπαίνει το ζαχαρούχο γάλα που μαζί με τον κρόκο του αβγού δημιουργούν μια απαλή, γοητευτική κρέμα. Το αποτέλεσμα είναι ένας γλυκός καφές που μοιάζει με επιδόρπιο και σερβίρεται σε κούπα όπου τοποθετείται μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να διατηρείται η θερμοκρασία του. Υπάρχει και η κρύα εκδοχή του, όμως ο παραδοσιακός και ο πιο γνωστός τρόπος είναι να καταναλώνεται ζεστός. Παρακάτω σας δίνουμε την συνταγή για να τον φτιάξετε στο σπίτι.

 

Υλικά

1 κρόκο αβγού

3 κουταλιές γλυκού ζαχαρούχο γάλα

λίγη βανίλια

220 ml καφέ φίλτρου

Εκτέλεση

Χτυπάμε τον κρόκο μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και την βανίλια μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Σερβίρουμε τον καφέ φίλτρου σε μια κούπα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα αβγού. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.