Γνωρίζοντας τον marocchino

Γνωρίζοντας τον marocchino

Φτιάχνεται με espresso, κακάο και γάλα, έχει καταγωγή από τον ιταλικό Βορρά, σερβίρεται σε μικρό γυάλινο φλιτζάνι και μοιάζει αρκετά με την μόκα.

 

Τον συνδυασμό του καφέ με την σοκολάτα ή το κακάο τον συναντάμε συχνά σε πολλά ροφήματα. Άλλωστε είναι ωραίο το πάντρεμα αυτών. Όπως γίνεται, για παράδειγμα, στη μόκα, αλλά και στο διάσημο στην Ιταλία πλην όμως άγνωστο σε μας, marocchino. Πρωτοεμφανίστικε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και οι Ιταλοί απολάμβαναν ροφήματα καφέ με τα ίδια συστατικά αιώνες πριν. Για παράδειγμα, τον 18ο αιώνα υπήρχε το bavareisa, που παρασκευαζόταν με παχύρρευστο καφέ, σοκολάτα και κρέμα γάλακτος και σερβιριζόταν παραδοσιακά σε ένα μεγάλο στρογγυλό ποτήρι. Στο Τορίνο τον 19ο αιώνα εμφανίστηκε το bicerin, με espresso, γάλα και σοκολάτα. Απόγονος αυτών ο marrochino γεννήθηκε στη Βόρεια Ιταλία, στην Αλεσάνδρια του Πιεμόντε, και πιο συγκεκριμένα στο Bar Carpano. Απέναντι από το εν λόγω μπαρ βρισκόταν ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε καπέλα, ονόματι Borsalino. Μάλιστα, ήταν από τα πιο γνωστά της εποχής (ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ φορούσε ένα από αυτά στην ταινία Καζαμπλάνκα). Τα καπέλα αυτά είχαν μια καφέ λωρίδα φτιαγμένη από λεπτό, στιλπνό “μαροκινό” δέρμα – στα ιταλικά marocchino. Αυτή λοιπόν η λωρίδα ενέπνευσε τους baristi του Bar Carpano οι οποίοι έφτιαξαν ένα ρόφημα με μια στρώση κακάο ανάμεσα στον espresso και το γάλα.

 

Τα συστατικά του marocchino είναι απλά, ωστόσο η παρασκευή του απαιτεί λίγη προσοχή αλλά και δεξιοτεχνία, καθώς είναι σημαντικό το ρόφημα να έχει «στρώσεις» και τα επιμέρους υλικά να μην ανακατευτούν αμέσως. Για να τον φτιάξουμε, λοιπόν, θα χρειαστούμε ένα διάφανο, μικρό, γυάλινο ποτήρι, με στενή στη βάση και πλατιά κορυφή, όπου θα κάνουμε την εκχείλιση μιας δόσης espresso. Πάνω από την κρέμα του καφέ θα βάλουμε μια στρώση από κακάο σε σκόνη και από πάνω θα προσθέσουμε με προσοχή το αφρόγαλο, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά συμπαγές. Αν θέλουμε στο τέλος πασπαλίζουμε πάλι με κακάο ή με τριμμένα φουντούκια.

 

Παραδοσιακά, ο marocchino σερβίρεται χωρίς ζάχαρη, για να μην αλλοιωθεί η ένταση του κακάου. Αν θέλουμε να μετριάσουμε την πικράδα του, μπορούμε να επιλέξουμε έναν καφέ με γλυκά χαρακτηριστικά. Αν θέλουμε να του δώσουμε μεγαλύτερη ένταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλή δόση espresso. Φυσικά και υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως εκείνη που εκτός από καφέ στην βάση έχει και λίγο ρόφημα σοκολάτας ή εκείνη που στην κορυφή αντί για κακάο βάζουμε τριμμένη σοκολάτα ή Nutella ή, τέλος, εκείνη στην οποίο το αφρόγαλο αντικαθίσταται από κρέμα γάλακτος.