Καφές και εγκέφαλος: Τι πρέπει να προσέχετε

Καφές και εγκέφαλος: Τι πρέπει να προσέχετε

Ως “ελιξίριο καλής υγείας” ο καφές έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως καταπολεμά ή προλαμβάνει μια σειρά από νόσους. Η υπερ-κατανάλωση όμως, μπορεί να έχει αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα.

 

Μια νέα εέρευνα που δημοσιεύει το Harvard Medical School και παρουσίασε η πύλη Ερευνών Nutritional Neuroscience, συστήνει ως ιδανική ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης έως 6 φλιτζάνια την ημέρα. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει η μελέτη, το ρόφημα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό μας. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 400.000 άτομα που έπιναν τακτικά καφέ (είτε με καφεΐνη είτε χωρίς). Η ημερήσια πρόσληψη χωρίστηκε σε διάφορες κατηγορίες, από “1-2 φλιτζάνια”, έως “άνω των έξι φλιτζανιών”.

 

Εκ των συμμετεχόντων, στους 18.000 μετρήθηκε ο όγκος του εγκεφάλου τους, μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Κατά τη διάρκεια 11 ετών της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με όσους έπιναν λίγο καφέ (1-2 φλιτζάνια ημερησίως), εκείνοι που έπιναν πάνω από έξι φλιτζάνια, έτειναν να έχουν μικρότερο  συνολικό όγκο εγκεφάλου ειδικά στην περιοχή “ιππόκαμπος” που είναι υπεύθυνη για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Επίσης όσοι κατανάλωναν πολύ καφέ, αποδείχθηκε πως είχαν κατά 53% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια σε σύγκριση με όσους έπιναν περιορισμένες ποσότητες. Ο κίνδυνος ήταν περίπου ο ίδιος είτε οι άνθρωποι έπιναν καφέ με καφεΐνη είτε χωρίς καφεΐνη.

 

Είναι άγνωστο πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με αυτόν τον τρόπο. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι υψηλές ποσότητες καφεστόλης (ένα μόριο στον καφέ που μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη) μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό. Τα ευρήματα δεν αποτρέπουν τους λάτρεις του καφέ από την καθημερινή τους ρουτίνα, ωστόσο θα πρέπε να λάβουν υπόψη τις ποσότητες που πίνουν σε ημερήσια βάση.