Γιατί το ζήτημα των ανατιμήσεων στον κόσμο του καφέ είναι μακροπρόθεσμο 

Γιατί το ζήτημα των ανατιμήσεων στον κόσμο του καφέ είναι μακροπρόθεσμο 

Η αναταραχή που επικρατεί στις μεταφορές, εξαιτίας της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και της συμφόρησης στα λιμάνια, πιθανότατα θα συντελέσουν στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Αναλυτές και έμποροι καφέ δήλωσαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε η Swiss Coffee Trade Association (SCTA) την περασμένη εβδομάδα, ότι τα προβλήματα μεταφοράς εμποδίζουν την άμεση (μετα)κίνηση των διαθέσιμων προμηθειών προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Ως εκ τούτου οι τιμές του εμπορεύματος εκτινάσσονται.

 

“Οι υψηλές τιμές θα ενίσχυαν τη μεταφορά (του διαθέσιμου καφέ), αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει”, δήλωσε ο Ben Clarkson, επικεφαλής της πλατφόρμας καφέ στη Louis Dreyfus. “Βρισκόμαστε ξεκάθαρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών. Η αγορά αγωνίζεται για κάποιο είδος ισορροπίας, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση”, πρόσθεσε ο Clarkson. Οι τιμές του καφέ Arabica στη Νέα Υόρκη σκαρφάλωσαν σχεδόν σε υψηλά επταετίας αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει το σενάριο μειωμένης προσφοράς στη Βραζιλία, μετά την ξηρασία και τους παγετούς. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ένα έλλειμμα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων σάκων, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το έλλειμα θα αγγίξει τα επτά εκατομμύρια», δήλωσε ο Carlos Mera, επικεφαλής έρευνας αγοράς αγροτικών προϊόντων στη Rabobank, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές από τη Βραζιλία και άλλες χώρες παραγωγής ήταν αργές λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια.

 

Ο Nhung Ly, διευθύνων σύμβουλος της COMCO Trading στο Βιετνάμ, δήλωσε ότι η ασιατική χώρα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, θα έχει μεγάλη παραγωγή το 2021/22 πέρα ​​από τα ήδη μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν. Παρόλα αυτά οι εταιρείες βρίσκουν προσκόμματα στην μεταφορά του καφέ εκτός συνόρων. Σε τελική ανάλυση οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τρέχουσες υψηλές τιμές θα ενισχύσουν τελικά την παραγωγή σε περιοχές εκτός Βραζιλίας, όπως η Κολομβία, η Κεντρική Αμερική και η Αφρική, κάτι που θα οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη προσφορά. Παρόλα αυτά, προσθέτουν κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και μέχρι τότε δεν αποκλείεται οι ανατιμήσεις να συνεχιστούν.