Πώς συνδέεται η υγεία του ήπατος με τον καφέ;

Πώς συνδέεται η υγεία του ήπατος με τον καφέ;

Πολλές φορές η επιστήμη έχει συνδέσει την καλή υγεία με την ήπια κατανάλωση καφέ. Αυτή τη φορά στο “μικροσκόπιο” μπαίνει η υγεία του ήπατος.

 

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου δυσκαμψίας του ήπατος. Σε γενικές γραμμές, ένα σκληρό συκώτι μπορεί να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ίνωσης ή άλλης ηπατικής νόσου, ενδεχομένως ακόμη και ηπατικής ανεπάρκειας. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, επικεντρώθηκε στην επίδραση, εφόσον υπάρχει, του καφέ στο ήπαρ ενός οργανισμού. Στο πλαίσιο της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες 4.500 και πλέον ατόμων από τη “National Health and Nutrition Examination Survey” (NHANES), που είχαν υποβληθεί σε εξέταση ελαστογραφίας για τον έλεγχο ίνωσης στο ήπαρ.

 

Σύμφωνα με το American Journal of Managed Care, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τα εξής στοιχεία: ηλικία, φύλο, εθνικότητα, δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ, την έντονη σωματική δραστηριότητα, κ.α. κάθε συμμετέχοντα. “Διασταυρώνοντας” στοιχεία για την κατανάλωση καφέ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα εμφάνισαν χαμηλότερη μέτρηση ηπατικής ακαμψίας (LSM). Στην πραγματικότητα, ο καφές ήταν το μόνο ρόφημα που εξετάστηκε και «παρέμεινε ανεξάρτητα συνδεδεμένο με την LSM».  Επιπλέον – και κάπως παράδοξα – η καφεΐνη «δεν συσχετίστηκε σημαντικά με την LSM».Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πρόσληψη καφέ σε μη υπερβολικές δόσεις μπορεί να βοηθά το ήπαρ, αποτρέποντας τη δυσκαμψία και τις συνέπειές της στο ζωτικό αυτό όργανο.

 

Πηγή: sprudge.com