Ένα μηχάνημα που λειτουργεί… με τον αέρα που αναπνέουμε

Ένα μηχάνημα που λειτουργεί… με τον αέρα που αναπνέουμε

Mια νέα, οικονομική και οικολογική πρόταση για την παρασκευή καφέ από την Φινλανδία.

 

Με τη χρήση μιας πρωτοποριακής επιστημονικής διαδικασίας, ένα ειδικό μηχάνημα καφέ που παρουσιάστηκε από τη Φινλανδία στην Expo 2020 Dubai, βοηθά στην παρασκευή espresso, μέσω του αέρα που αναπνέουμε! Πιο συγκεκριμένα, το μηχάνημα λειτουργεί ως εξής: αφού απορροφήσει τον αέρα, διαχωρίζει το διοξείδιο του άνθρακα και το αναμειγνύει με υδρογόνο που εξάγεται από το νερό προκειμένου να δημιουργήσει μεθάνιο. Με αυτή τη διαδικασία και με τη χρήση του μεθανίου, το μηχάνημα τίθεται σε λειτουργία και παρασκευάζει το τέλειο φλιτζάνι espresso με τη βοήθεια μιας συμβατικής καφετιέρας.

 

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια εναλλακτική λύση τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια της μηχανής espresso. «Οι Φινλανδοί αγαπούν να πίνουν καφέ. Έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ από οποιαδήποτε άλλη χώρα – περίπου 12 κιλά/άτομο ετησίως” ανέφερε στο thenationalnews.com ο υπεύθυνος του περιπτέρου στην Expo 2020 Dubai. Εξηγώντας την όλη διαδικασία με περισσότερες λεπτομέρειες ο ίδιος ανέφερε: «Το μηχάνημα τροφοδοτείται από μια γεννήτρια που εξάγει αέρα, για να χρησιμοποιήσει το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει. Έτσι, διαχωρίζει το CO2 από όλα τα άλλα αέρια. Ταυτόχρονα με μια διαδικασία ηλεκτρόλυσης, διαχωρίζει το υδρογόνο από το οξυγόνο στο νερό. Στη συνέχεια συνδυάζοντας το υδρογόνο και το διοξείδιο του άνθρακα που λαμβάνεται από την ατμόσφαιρα εντός του περιπτέρου, παράγεται μεθάνιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για την καφετιέρα. Το μεθάνιο “καίγεται” μέσα στο μηχάνημα για να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια και ένα υποπροϊόν νερού που επίσης επαναχρησιμοποιείται».

 

Η παρουσίαση του εν λόγω μηχανήματος αποτελεί μια σπουδαία είδηση για τον κόσμο του καφέ. Κι αυτό διότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή διαδικασία οικονομικής δέσμευσης άνθρακα, που σε συνδυασμό με το υδρογόνο που αποσπάται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, δημιουργείται ένα είδος βιοσυνθετικού φυσικού αερίου για την λειτουργία του μηχανήματος καφέ.

 

Πηγή: thenationalnews.com