Γνωρίζοντας τον καφέ από την Κένυα

Γνωρίζοντας τον καφέ από την Κένυα

Αρωματικοί, με έντονες οξύτητες και φρουτώδης επίγευση, οι καφέδες της Κένυας είναι από τους πιο ενδιαφέροντες που μπορείτε να δοκιμάσετε.

 

Η Κένυα θεωρείται μια από τις χώρες που παράγουν τον καλύτερο καφέ διεθνώς. Και όχι άδικα. Οι καφέδες της ξεχωρίζουν για την υψηλή οξύτητα των εσπεριδοειδών, τις νότες από κόκκινα φρούτα, την ασυνήθιστη γεύση από τομάτα που δίνουν μερικές φορές, καθώς και για την πλούσια και ζουμερή υφή τους. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για καφέδες που δίνουν πολύπλοκα κι ενδιαφέροντα φλιτζάνια με ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά οφείλονται στο πλούσιο σε αλουμίνιο, σίδηρο και κόκκινο άργιλο εδάφους της καθώς και στον υψηλό δείκτη υγρασίας και στα μικροκλίματα που δημιουργούνται στις περιοχές παραγωγής του πράσινου κόκκου.

 

Η Κένυα αν και συνορεύει με την Αιθιοπία, την γενέτειρα του καφέ, η καλλιέργεια των καφεόδεντρων δεν εισήχθη από την γείνοτα χώρα αλλά από ιεραπόστολους που έφτασαν εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα, φέρνοντας ρίζες από το νησί Reunion και την Βραζιλία. Στη συνέχεια ήταν οι Άγγλοι άποικοι που εμπλούτησαν με νέες ρίζες την καλλιέργεια των καφεόδεντρων και ανέλαβαν το εμπόριο του πράσινου κόκκου. Πλέον σήμερα υπάρχει ένα κρατικός οργανισμός στη χώρα, ο οποίος ρυθμίζει τα σχετικά ζητήματα. Το σύστημα παραγωγής του καφέ στην χώρα στηρίζεται στους συνεταιρισμούς, αφού παραπάνω από το 70% του καφέ προέρχεται από μικρούς παραγωγούς.

 

Η ποικιλία που καλλιεργείται επί το πλείστων στη χώρα είναι η Arabica. Η περιοχή όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη καλλιέργεια εντοπίζεται γύρω από το όρος Κένυα, το δεύτερο σε ύψος βουνό της Αφρικής, και μάλιστα στις περιοχές Νυέρι, Έμπου, Κιρινιάγκα και Μέρου. Η βασική συγκομιδή γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου ενώ υπάρχει και μια δεύτερη περίοδος, περιορισμένης σοδειάς όπως την αποκαλούν, ανάμεσα στους μήνες Απρίλιο και Ιούνιο. Ο τρόπος επεξεργασίας που χρησιμοποιούν κατεξοχήν είναι η υγρή μέθοδος (washed). Ένα χαρακτηριστικό σημάδι αυτής της επεξεργασίας είναι το ανοιχτόχρωμο σημάδι στο κέντρο του καρπού μετά το καβούρδισμα του.

 

Οι καφέδες από την Κένυα όπως σας αναφέραμε δίνουν εξαιρετικά φλιτζάνια. Ίσως λίγο «δύσκολα» για τους μη μυημένους στην φιλοσοφία των ποιοτικών καφέδων. Παρ’ όλα αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον και όταν συμμετέχουν σε blends είναι αυτοί που δίνουν τον όξινο χαρακτήρα στο σύνολο.