Αποθηκεύοντας σωστά τον καφέ

Αποθηκεύοντας σωστά τον καφέ

Η σωστή φύλαξη των κόκκων του καφέ μας επιτρέπει να κρατάμε φρέσκα και ανέπαφα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους.

 

Μπορεί για κάποιους ο κόσμος του καφέ να μοιάζει απλός, παρ’ όλα αυτά όσοι ασχολούνται με αυτόν ξέρουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για να πετύχετε το τέλειο φλιτζάνι πρέπει να λάβετε υπόψη μια σειρά παραγόντων – από την άλεση, τη μέθοδο παρασκευής έως τη θερμοκρασία και την ποιότητα του νερού Ωστόσο μια “μεταβλητή” που παραμένει πάντα σταθερή όσον αφορά στην ποιότητα του καφέ που καταναλώνετε, είναι το πόσο φρέσκοι είναι οι κόκκοι, και κατ’ επέκταση πόσο σωστά τους αποθηκεύετε.

 

Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης ολόκληρων κόκκων είναι σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο, μακριά από το άμεσο φως του ήλιου και οποιαδήποτε πηγή θερμότητας. Οι κόκκοι είναι ευαίσθητοι στον αέρα, το φως, την (υψηλή) θερμοκρασία και την υγρασία, οπότε θα πρέπει να ελαχιστοποιήστε την έκθεση τους σε όλα αυτά τα στοιχεία. Αναζητήστε μια σκοτεινή, δροσερή γωνία της κουζίνας ή ένα μέρος αντίστοιχο στο ντουλάπι των τροφίμων. Επιπλέον, ενώ ο καφές διατηρείται επαρκώς μέσα σε μια σφραγισμένη σακούλα για μερικές εβδομάδες μετά το καβούρδισμα του, χάνει τη φρεσκάδα του μόλις εκτεθεί στον αέρα. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να αγοράζετε μικρές ποσότητες – όχι περισσότερο από αυτό που θα καταναλώσετε σε μια ή δύο εβδομάδες.

 

Έχετε στο νου σας ακόμα, πως εάν οι κόκκοι είναι πραγματικά φρέσκοι, έχοντας αγοραστεί λίγες μέρες μετά το καβούρδισμα τους, θα συνεχίσουν να εξαερώνονται, δηλαδή να αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα,  ακόμη και αφού ανοίξετε τη σακούλα και τους μεταφέρετε σε άλλο δοχείο. Γενικά το καβούρδισμα του καφέ γίνεται μια διαδικασίας εξαέρωσης και στη συνέχεια συσκευάζεται σε σακούλες που διαθέτουν βαλβίδα ελέγχου μονής κατεύθυνσης, ώστε από την μία να συνεχίσει να αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα από την άλλη να μην έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του περιβάλλοντος και χάνει το αρώματα του.

 

Θεωρητικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε τους κόκκους του καφέ σας στην κατάψυξη για έως και ένα μήνα-εάν οι κόκκοι είναι μοιρασμένοι σε μερίδες και σφραγισμένοι καλά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία εντελώς. Από τη στιγμή που ο καφές επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και την υγρασία, έστω και η μικρή έκθεσή του σε αυτά θα αλλοίωνε αισθητά τη γεύση του. Αντί να σκεφτείτε λοιπόν να καταψύξετε τον καφέ σας, καλύτερα αγοράστε μικρότερες ποσότητες!

 

Τέλος, για όλα τα παραπάνω βασική προυπόθεση είναι να σας ενδιαφέρει πολύ το τελικό αποτέλεσμα που θα έχετε στο φλιτζάνι σας, καθώς υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρούν πως “όλοι οι καφέδες είναι ίδιοι”. Εάν λοιπόν ξεκινάτε μια παρασκευή με τη χρήση παλαιότερων κόκκων ή απλά είστε από εκείνους που θεωρούν όλους τους καφέδες ίδιους, τότε ο τρόπος αποθήκευσης πιθανότατα δεν θα κάνει τεράστια διαφορά στην εμπειρία σας με τον καφέ.