Φυτέψτε το δικό σας καφεόδενδρο στο σπίτι!

Φυτέψτε το δικό σας καφεόδενδρο στο σπίτι!

Η φύτευση ενός καφεόδενδρου στο σπίτι σίγουρα δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο είναι ένα εγχείρημα για το οποίο αξίζει τον κόπο και θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε από πρώτο χέρι ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και συγκομιδής του καφέ.

 

Η ανάπτυξη και η φροντίδα ενός τέτοιου φυτού είναι ένα υπέροχο χόμπι για όσους ασχολούνται με φυτά εσωτερικού χώρου. Εάν αποφασίσετε να επιδοθείτε στο χόμπι αυτό, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα δενδρύλλιο από κατά τόπους φυτώρια. Για μια απόλυτη εμπειρία καλλιέργειας πάντως, σας συστήνουμε τη φύτευση σπόρων. Ιδανικά θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα κεράσι καφέ από ένα ώριμο φυτό και να επιδοθείτε στην… κηπουρική. Πρέπει να διαχωρίσετε τον κόκκο από τον καρπό και να τον φυτέψετε στο χώμα. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να βρείτε ένα φρέσκο κεράσι, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να φυτέψετε πράσινους κόκκους. Φροντίστε όμως να εξασφαλίσετε πως θα είναι όσο πιο φρέσκοι γίνεται. Αφού φυτέψετε τον σπόρο, θα χρειαστεί να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή. Πρέπει να ποτίζετε τη γλάστρα περιστασιακά και για πολύ καιρό – για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες – μέχρι να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα, έναν μικρό κόκκο να ξεπροβάλλει από τον πιο μικροσκοπικό βλαστό. Τότε θα καταλάβετε πως τα έχετε καταφέρει!

 

Τα καφεόδενδρα για να μπορέσουν να ευδοκιμίσουν χρειάζονται ένα ήπιο, σχετικά υγρό κλίμα. Δεν έχουν ανάγκη από ισχυρό, άμεσο ηλιακό φως. Έτσι, μια σωστή θέση δίπλα από ένα παράθυρο ή ένα κατάλληλο τεχνητό φως είναι αρκετό για τον φυτό σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το χώμα αρκετά υγρό. Το λίπασμα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το φυτό δυνατό, ενώ θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα του ώστε να διασφαλίσετε ότι το φυτό βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο υγρασίας. Καθώς μεγαλώνει το μικρό σας δέντρο, θα πρέπει να το μεταφυτεύευτε σε ετήσια βάση, ώστε οι ρίζες του να έχουν επαρκή χώρο για να απλωθούν. Μην ξεχνάτε επίσης να το κλαδεύετε, όσο και όπως χρειάζεται. Παράλληλα, έχετε υπόψη σας πως το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί πολύ, περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε και για τον λόγο αυτό εάν μένετε σε μικρό σπίτι ή διαμέρισμα η ανάπτυξη ενός τέτοιου φυτού θα είναι ενδεχομένως “ασύμφορη”.

 

Εάν τα φυτά σας είναι καλά φροντισμένα και ευδοκιμούν, κανονικά θα παράγουν καρπούς μετά από μερικά χρόνια φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλία Αrabica είναι αυτογονιμοποιούμενη, οπότε δεν θα χρειαστεί να παρέμβετε για τη γονιμοποίησή της ή να επενδύσετε σε διαχειριζόμενους επικονιαστές, όπως π.χ. μέλισσες. Η ανάπτυξη μεγάλων ποσοτήτων για roasting και παρασκευή καφέ, αν και αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, δεν είναι αδύνατο. Όπως και να έχει, αξίζει να το δοκιμάσετε.

 

Πηγή: sprudge.com