Καφές σημαίνει πάνω από όλα… Αξία

Καφές σημαίνει πάνω από όλα… Αξία

To παράδειγμα της Αυστραλίας για κοινωνικά βιώσιμες, περιβαλλοντικά ουδέτερες επιλογές καφέ και η προσπάθεια της Rainforest Alliance για τη στήριξη των παραγωγών.

 

Το εμπόριο του καφέ αποτελεί μια παγκόσμια αλυσίδα αξιών, γεγονός που καθιστά αναγκαίο για όλους, παραγωγούς, φορείς και καταναλωτές να ακολουθήσουν κοινή πορεία και να θέσουν κοινούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών προς την αγορά βιώσιμου καφέ, ενώ σε ολόκληρη τη βιομηχανία  η βιωσιμότητα-αειφορία έχει γίνει το πιο πολυσυζητημένο θέμα.

 

Το παράδειγμα της Αυστραλίας

 

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Rainforest Alliance, οι καταναλωτικές συμπεριφορές των Αυστραλών και οι συνήθειές τους στην αγορά και την παρασκευή καφέ αλλάζουν, προς την κατεύθυνση των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής καφέ. Οι σχετικές ανακοινώσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης συνέπεσαν με την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου, οπότε και η Rainforest Alliance ενημέρωσε πως οι λάτρεις του καφέ επιθυμούν και επιχειρούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη με μια σειρά ενεργειών όπως: η αλλαγή στις καθημερινές διαδικασίες παρασκευής καφέ, η επιλογή βιώσιμα παραγόμενου καφέ, η αγορά ενός επαναχρησιμοποιήσιμου φλιτζανιού. «Η αυστραλιανή αγορά καφέ είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με την κουλτούρα του καφέ να αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Αυστραλίας. Στην πραγματικότητα, την τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές καφέ έχουν υπερδιπλασιαστεί, κάτι που ενδεχομένως να τροφοδείται από την ολοένα και ακμάζουσα βιομηχανία του καφέ αλλά και την μεγαλύτερη κατανάλωση», ανέφερε στο beanscenemag.com.au η Melanie Mokken, Markets Transformation Manager της Rainforest Alliance, υπεύθυνη για τις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

 

Σύμφωνα με την ίδια, το 2021, οι Αυστραλοί κατανάλωναν περίπου δύο κιλά καφέ ημερησίως, κάτι που αντανακλά τον βαθμό στον οποίο ο πρωινός καφές έχει διεισδύσει στην καθημερινή ρουτίνα της πλειονότητας των ανθρώπων. «Η ζήτηση δεν αυξάνεται μόνο Αυστραλία και αν δεν αλλάξει κάτι, το σημερινό σύστημα παραγωγής καφέ δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καφέ τις επόμενες δεκαετίες», εκτίμησε η Mokken. Την ώρα που παγκοσμίως αυξάνεται η ζήτηση, η ανησυχία σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας και εν τέλει της κατανάλωσης καφέ εντείνεται. Για τον λόγο αυτό, η Rainforest Alliance παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων, “δείχνοντας” στους καταναλωτές τον δρόμο για περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις στην αγορά/κατανάλωση καφέ.

 

Αναλυτικά:

 

*Ρωτήστε τα ακόλουθα πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά: Από πού προέρχονται οι κόκκοι και πώς οι πρακτικές της προμήθειας συμβάλλουν υπέρ της Βιωσιμότητας; Πληρώνονται αξιοπρεπώς οι παραγωγοί του συγκεκριμένου καφε που προτίθεστε να αγοράσετε; Προστατεύονται τα οικοσυστήματά τους;

*Ελέγξτε εάν οι ετικέτες Βιωσιμότητας που φέρει ένα πακέτο καφέ, έχουν πιστοποιηθεί από κάποιον ανεξάρτητο φορέα

*Προτιμήστε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο φλιτζάνι στο τοπικό καφέ που συχνάζετε, προκειμένου να αποφύγετε τα απορρίμματα.

 

Αυτά τα tips εντάχθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας “Follow the Frog” της Rainforest Alliance, η οποία διήρκησε από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, για την προώθηση βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, εφοδιασμού και κατανάλωσης στον κλάδο του καφέ. «Το 87 % των καταναλωτών περιμένει από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν υπεύθυνα, με γνώμονα την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Επιπλέον, το 62 % προχωρούν σε βιώσιμα συνειδητές επιλογές αγορών ακόμη και όταν τα προιόντα είναι πιο ακριβά», ανέφερε η Mokken.

 

Η μελέτη για τη Βιωσιμότητα και η δράση της Rainforest Alliance

 

Σε μία μελέτη που εκπόνησε η ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2021 στην οποία συμμετείχαν 1.001 Αυστραλοί ηλικίας 18-65 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 83%  εκφράζει προβληματισμούς για το ζήτημα της αποψίλωσης των τροπικών δασών παγκοσμίως και τον αντίκτυπο στον πλανήτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 63% των συμμετεχόντων παρατηρεί τις ετικέτες των προϊόντων για να διασφαλίσει ότι λαμβάνει κοινωνικές και περιβαλλοντικά βιώσιμες αποφάσεις αγοράς. «Στη Rainforest Alliance, εργαζόμαστε προκειμένου οι καλλιεργητές να έχουν μια καλύτερη θέση σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, συνδέοντάς τους με κοινωνικο-περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις. Παράλληληα τους παρέχουμε κατάρτιση πάνω σε βιώσιμες και κλιματικά “έξυπνες”  πρακτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα αλλά και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών, έναντι της Κλιματικής Αλλαγής” προσθέτει η Manager της ΜΚΟ.

 

Σύμφωνα με την Rainforest Alliance, λιγότερο από το 25 % της παγκόσμιας παραγωγής καφέ προωθείται στις αγορές με μεθόδους που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα, ενώ περίπου το 55 % της παγκόσμιας παραγωγής έχει πιστοποιηθεί. Αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών δεν είναι σε θέση να απολαύσει τα οικονομικά πλεονεκτήματα, από αυτή τη βελτιωμένη αγορά. «Η ευημερία των αγροτών και των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα κάθε γεωργικής επιχείρησης και το πρόγραμμα πιστοποίησης Rainforest Alliance προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων εργάζονται στον τομέα του καφέ. Όταν οι πελάτες βλέπουν τη σφραγίδα μας, τον μικρό πράσινο βάτραχο, στα προϊόντα, σημαίνει ότι το πιστοποιημένο προϊόν καλλιεργήθηκε σε αγροκτήματα με την πιστοποίηση της Rainforest Alliance », καταλήγει η Mokken.