Το μεγαλείο του τούρκικου καφέ αποκαλύπτεται…

Το μεγαλείο του τούρκικου καφέ αποκαλύπτεται…

Το μεγάλο project για την κατασκευή μουσείου, αφιερωμένου στον τούρκικο καφέ και τα σκεύη του

 

Ένα ζευγάρι από την Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή με τουρκικά και οθωμανικά σκεύη καφέ παγκοσμίως. Το ζευγάρι αυτό λοιπόν, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη συλλογή αυτή θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός -μοναδικού στον κόσμο- μουσείου για τον τούρκικο καφέ, ενώ παράλληλα επιχειρεί να “μυήσει” το κοινό στον κόσμο του, δανείζοντας κομμάτια της τεράστιας συλλογής του σε εκθέσεις.

 

Η συνεισφορά στην τουρκική κουλτούρα καφέ αποτελεί ένα έργο ζωής για τη Nihal Bursa, επικεφαλής του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Beykent της Κωνσταντινούπολης και του συζύγου της, Murat Sungur Bursa που εργάζεται ως μηχανολόγος μηχανικός.

 

Το ζευγάρι συλλέγει σπάνια και ιστορικής αξίας κομμάτια εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Σήμερα πλέον, η συλλογή τους περιέχει χιλιάδες σπάνια αντικείμενα από την οθωμανική εποχή αλλά και την μετέπειτα ιστορία της Τουρκίας. Η συλλογή τους, αποτελεί μια προσπάθεια δεκαετιών με κομμάτια που απέκτησαν κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους σε όλο τον κόσμο, από δημοπρασίες, παζάρια στο δρόμο και καταστήματα με αντίκες.

 

Πρόκειται για μια συλλογή 5.000 και πλέον αντικειμένων που καλύπτει όλο το φάσμα του παραδοσιακού εξοπλισμού και τα σκεύη για την προετοιμασία και το σερβίρισμα καφέ. Roasters,coolers, παραδοσιακά γουδιά και γουδοχέρια, μύλοι, κουτιά αποθήκευσης, φλιτζάνια και θυμιατά κ.ο.κ., είναι κάποια από τα αντικείμενα που κατέχουν, τα παλαιότερα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

 

Ο τουρκικός καφές συνδυάζει τεχνικές παρασκευής και διάφορες μεθόδους σερβιρίσματος που βασίζονται στην παράδοση του τόπου, ως ένα σύμβολο φιλοξενίας, φιλίας, φινέτσας και διασκέδασης.

 

Το 2015, η οικογένεια Bursa δάνεισε μερικά αντικείμενα της συλλογής της στην έκθεση “A Drop of Pleasure: 500 Years of Turkish Coffee” στο παλάτι Topkapi στην Κωνσταντινούπολη. Ο Nihal Bursa συνέβαλε στο βιβλίο της έκθεσης γράφοντας ένα από τα κεφάλαια με τίτλο “A Decorum of Pleasure: Material Culture of Turkish Coffee from Seed to Cup.”

 

Άλλες εκθέσεις στις οποίες έχουν δανείσει αντικείμενα της συλλοφής τους είναι οι “Turkish Coffee: Energizing the body+Feeding the soul”  στην EXPO 2015, και την πιο πρόσφατη “Coffee: East&West” που διοργανώθηκε από το Mayer Museum for Islamic Art στην Ιερουσαλήμ. Σε αυτή την τελευταία, τα αντικείμενα που εκτίθενται αντανακλούν την πλούσια κληρονομιά με την οποία μας “κληροδότησαν” όσοι έζησαν την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και οι Βεδουίνοι και οι πολιτισμοί 30 και πλέον χωρών, σε ό,τι αφορά τον καφέ.

 

*Ο τουρκικός καφές, θεωρείται μέρος της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και προστέθηκε στον Κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2013.