Σήμερα ο καφές… γιορτάζει!

Σήμερα ο καφές… γιορτάζει!

Σήμερα ο καφές έχει την τιμητική του: η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη. 

 

Η 1η Οκτωβρίου είναι αφιερώμενη στον καφέ, το ρόφημα με τους περισσότερους λάτρεις ανά τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 στην Expo του Μιλάνου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ. Είναι ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το fair trade και τις πρακτικές στην διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του πράσινου κόκκου. Μια αφορμή για να φέρουμε στο νου μας όλους εκείνους τους ανθρώπους που κοπιάζουν καθημερινά για να έχουμε εμείς έναν υπέροχο καφέ στο φλιτζάνι μας.

 

Η 1η Οκτωβρίου  γιορτάζεται με δωρεάν καφέ ή με προσφορές στα καταστήματα εστίασης. Κάποιες επιχειρήσεις, μάλιστα, διανέμουν κουπόνια προσφορών στους πιο πιστούς πελάτες τους μέσω  social networking.

 

Για το πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές. Μια παρόμοια εκδήλωση συνέβη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1983 με πρωτοβουλία της “All Japan Coffee Association”.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η «Εθνική Ημέρα Καφέ» καθιερώθηκε το 2005. Το όνομα «Παγκόσμια Ημέρα Καφέ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Μουσείο Τροφίμων και Ποτών του Νότου το 2009 οπότε και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του πρώτου φεστιβάλ καφέ της Νέας Ορλεάνης. Ανάλογη εκδήλωση έγινε στην Κίνα το 2001 και έκτοτε γιορτάζεται σε ετήσια βάση. Η Ινδονησία, που γιόρτασε για πρώτη φορά την Εθνική Ημέρα Καφέ στις 17 Αυγούστου του 2006, συνεχίζει να την γιορτάζει κάθε χρόνο την Ημέρα Ανεξαρτησίας της.