Laurina: Ο καφές που θα αντικαταστήσει τον decaf

Laurina: Ο καφές που θα αντικαταστήσει τον decaf

Κατάγεται από ένα μακρινό νησί κοντά στην εξωτική Μαδαγασκάρη και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον decaf

 

Ο Laurina είναι μια σπάνια, χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη ποικιλία του καφέ Arabica που είναι επίσης γνωστή ως καφές Bourbon Pointu. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι μια μετάλλαξη της ποικιλίας Bouron. H ονομασία του σχετίζεται τόσο με τη γεωγραφική του προέλευση όσο και με το μακρόστενο, «μυτερό» σχήμα των κόκκων του. Σήμερα, καλλιεργείται επίσης και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Βραζιλία, η Γουατεμάλα και η Νικαράγουα.

 

Γιατί ο καφές Laurina είναι ξεχωριστός;

Είναι μοναδικός μεταξύ των ποικιλιών της Arabica για τις ελαφριές του ιδιότητες, τη χαμηλή του οξύτητα και τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σύγκριση με άλλους καφέδες-περίπου το 1/3 έως το 1/2 της καφεΐνης των τυπικών ποικιλιών.

 

Τι γεύση έχει;

Το φυτό παράγει έναν πιο “λεπτό” καφέ, με λιγότερο έντονη οξύτητα και σημαντικά υψηλότερη γλυκύτητα από τους καφέδες Bourbon. Συχνά δεν έχει καθόλου πικρές νότες. Πολλοί roasters έπειτα από επεξεργασία προσέδωσαν στον καφέ αυτό γευστικές νότες όπως σύκο, καρύδι, εστραγκόν, παπάγια και μπισκότο Hobnob.

 

Είναι εύκολη η παραγωγή του καφέ Laurina;

Όχι – και ο λόγος έγκειται στη μοναδικά χαμηλή περιεκτικότητα που έχει σε καφεΐνη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η καφεΐνη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ικανότητας των φυτών του καφέ να ευδοκιμούν στη φύση, καθώς μεταξύ άλλων αποτρέπει την ανάπτυξη εντόμων και βοηθά στην επιβίωση του φυτού από ακραίες συνθήκες. Λιγότερη καφεΐνη σημαίνει λιγότερη ανθεκτικότητα ως καλλιέργεια, καθιστώντας τα φυτά Laurina πιο επιρρεπή. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, ακόμη και να συγκομιστούν.

 

Θα αντικαταστήσει ποτέ ο καφές Laurina τον ντεκαφεϊνέ;

Πιθανώς όχι. Παρόλο που ένας φυσικός καφές με λίγη καφεΐνη που δεν έχει ανάγκη επεξεργασίας ακούγεται μια τέλεια ιδέα, η Laurina δεν μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τους ντεκαφεϊνέ. Τα φυτά είναι ευαίσθητα και αργούν πολύ να αναπτυχθούν, γεγονός που περιορίζει τον όγκο και θα καταστήσει την τιμή ασύμφορη για τους περισσότερους εμπόρους. Οι decaffeine χαμηλότερης ποιότητας, όπως αυτοί που υποβάλλονται συνήθως σε επεξεργασία με χημικές διεργασίες  όπως το χλωριούχο μεθυλένιο, θα έχουν πάντα το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής. Επιπλέον, η αποκαφεϊνοποίηση μπορεί να παράγει ένα φασόλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη συγκριτικά με τον καφέ Laurina, κάτι που θα συνεχίσουν να προτιμούν όσοι στρέφονται στο ντεκαφεϊνέ για λόγους υγείας.