Πού θα πληρώσετε πιο ακριβά και πιο φθηνά τον καφέ

Πού θα πληρώσετε πιο ακριβά και πιο φθηνά τον καφέ

Κάναμε μια βόλτα ανά τον κόσμο και είδαμε πόσο κοστίζει ένας καφές. Για ένα φλιτζάνι στη Σεούλ της Νότια Κορέας ξοδέψαμε 6,50 ενώ στο Ιράν δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε παραπάνω από 40 λεπτά του ευρώ. 

 

Ευρώπη

Τον πιο ακριβό καφέ στην Ευρώπη θα τον πιείτε κατά πάσα πιθανότητα στην Ελβετία. Εκεί το αγαπημένο ρόφημα πωλείται για 4,78 €  ανά κούπα κατά μέσο όρο.  Στο… κέντρο της Γηραιάς Ηπείρου, στην Αυστρία, ο καφές  κοστίζει 3,50 € η κούπα. Στα Βαλκάνια όμως, οι τιμές είναι φθηνότερες. Για παράδειγμα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, στα Τίρανα, θα πληρώσετε μόλις 1,02 € το φλιτζάνι, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος όρος της τιμής του καφέ φτάνει τα 2.99 ευρώ.

 

Βόρεια Αμερική

Στις  Η.Π.Α. που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή καφέ στη Βόρεια Αμερική, για μια κούπα καφέ θα χρειαστεί να πληρώσετε περίπου  3,19€  (σ.σ. πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή καφέ της ηπείρου). Στις Μπαχάμες, οι καταναλωτές πληρώνουν τα περισσότερα , δηλαδή 3,77 ευρώ το φλιτζάνι, ενώ στον αντίποδα, στις Ονδούρες ο καφές στοιχίζει 1,48 ευρώ το φλιτζάνι.

 

Νότια Αμερική

Είναι η περιοχή όπου παράγεται μαζικά ο καφές. Η Βραζιλία και η Κολομβία είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί και εκεί μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία καφέ, δοκιμάζοντας τοπικές, φρέσκες ποικιλίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Έτσι στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, το φλιτζάνι στοιχίζει γύρω στα 1,07 ευρώ, στις πόλεις της Βραζιλίας θα τον βρείτε ακόμα πιο φθηνό, ενώ στην Χιλή ο καφές πωλείται για 2,68 ευρώ.

 

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Στις περιοχές αυτές, η εικόνα των τιμών είναι κάπως διαφορετική. Στη Ντόχα του Κατάρ, θα πρέπει να πληρώσετε 5,75€ το φλιτζάνι καφέ, ενώ στη Νότιο Κορέα και τη Σεούλ, 6,58€! Αυτές είναι και οι πιο υψηλές τιμές παγκοσμίως! Αντιθέτως, το Ιράν χρεώνει τον καφέ εξαιρετικά φθηνά, ήτοι 0,39€ το φλιτζάνι. Στον Λίβανο οι καταναλωτές πληρώνουν πάνω από 4,84€ το φλιτζάνι- η τρίτη υψηλότερη τιμή.

 

Σημείωση

Τα παραπάνω στοιχεία προκείπτουν από έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και αποτυπώνουν το κόστος του καφέ σε διάφορες χώρες της γης